Twitter u Španjolskoj na udaru kritika zbog širenja sintagme „#Spalimo kler”

8. 12. 2020. | Vijesti | 0 comments

Istaknute objave na Twitteru koristili su hashtag sa slikama svećeničkh glava u plamenu i drugih svećenika označenih kao ‘pedofili’ i ‘lopovi’.

Madrid – Istog dana kada je papa Franjo odobrio beatifkaciju 127 katolička ubijenih iz mrženj prema vjeri u 20. stojeću, sintagma koja opziva na splajivanje svećenika uzela je maha na Twitteru u Španjolskoj.

Twitter je 24. studenog odobrio dijeljenje sintagme #FuegoAlClero, što znači „Spalimo kler”, unatoč poruci mržnje prema katoličkim svećenicima. Trenutačna Twitterova korisnička politika tvrdi da promicanje nasilja na temelju vjerske pripadnosti, na toj platformi nije dopuštena.

Istaknute objave koje su sadržavale tu sintagmu, uključivali su prikaze svećeničkih glava u plamenu i drugih svećenika označenih kao ‘pedofili’ i ‘lopovi’, izvijestila je kuća CNA-a za španjolski jezik.

Do danas, Twitter sintagme „Spalimo kler” i spomenute prikaze svećenika još uvijek nije uklonio.

Korisnici su komentirali da su bili iznenađeni što Titter nije uklonio te poruk, sukladno svojoj politici reguliranja govora mržnje.

Španjolski novinar, Txomin Pérez Rodríguez, komentirao je: „Mislio sam da je španjolski Twitter  postavio stroge mjere  protiv objava koje pozivaju na mržnju. Potom sam vidio da je danas #FuegoAlCleroaktualan pa ne vidim da su nešto po tom pitanju učinili. Ili samo glume što su njihovi interesi?”

Kao odgovor na te mrzilačke objave, neki su korisnici Twittera počeli koristiti hashtag #YoApoyoAlClero, što znači „Podupirem kler”. Neki su podsjetili da su crkve bile spaljene i svećenici pogubljeni za vrijeme Španjolskog građanskog rata 1936.-1939. godine.

Papa Franjo je, 24. studenog, unaprijedio kauze oca Juana Eliasa Medine i 126 drugova, koji su ubijeni tijekom Španjolskog građanskog rata te će, kao mučenici, sada biti proglašeni blaženima.

Otac Medina, svećenik kordobske biskupije, imao je trideset i tri godine kada je uhićen i pogubljen 1936. godine. Pri tome je uzviknuo: „Viva Christo Rey!” („Živio Krist Kralj!”), oprostivši, prije smaknuća, svojim krvnicima.

Ostalih 78 svećenika iste biskupije također su priznati kao mučenici prošli tjedan zajedno s pet sjemeništaraca, trojicom franjevaca i 40 laika, poginulih za vjeru u Španjolskoj tridesetih godina.

Zločini iz mržnje prema kršćanskim i katoličkim crkvama  još su jednom u Europi u porastu. Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi (OSCE/OESS) objavila je prošli tjedan podatak da je zabilježila više od 500 zločina iz mržnje prema kršćanima u Europi u 2019. godini.

Incidenti u Španjolskoj, uključuju i napade na katoličke svećenike, paljenje katoličkih crkava, destruktivni prikazi Blažene Djevice Marije i oskvrnjivanje posvećenih hostija iz svetohraništa.

Prošle, 2019., godine, jedan je svećenik bio meta tjelesnog napada za vrijeme svete mise (u travnju), dok je drugi udaren u glavu dok su mu počinitelji prijetili da će mu spaliti crkvu (u rujnu).

U jednom marijanskom svetištu izvršena je nužda, a crkveni zidovi i Kristov kip uprljani su izmetom.

Isto je svetište bilo meta požara nekoliko dana nakon što je vandalizirana bojom u rujnu prošle godine. Među ostalim zapaljenjima, Isusov kip zapaljen je u studenom, a crkveni oltar dva puta unutar dva tjedna.

Članovi Španjolske biskupske konferencije, također su, 2019. godine zaprimili brojne prijetnje paleži, prema OSCE-u.

Španjolski predsjednik Vlade Pedro Sánchez posjetio je prošli mjesec papu Franju u Vatikanu.

U improviziranim zapažanjima koje su zabilježene na snimci, papa je iznio razmišljanje o pozivu političara i naglasio opasnosti ideološkog razmišljanja.

Sánchez, vođa Španjolske socijalističke radničke partije, s Crkvom u Španjolskoj prethodno se sukobio, između ostalog, po pitanju vjeronauka u školama i eutanazije.

Španjolski biskupi kritizirali su Vladu zbog njihovih napora da preobrazbe obrazovni sustav u Španjolskoj. Objasnili su da novi Celin zakon (po ministrici obrazovanja Isabel Celaá), potkopava roditeljska prava.

Izvor: ncregister.com

Parlamentarni izbori 2020.

Možda vas zanima:

Procesija s kipom Gospe Fatimske i relikvijama

Procesija s kipom Gospe Fatimske i relikvijama

I ove godine na blagdan Gospe Fatimske, u petak 13. svibnja 2022., održat će se javna procesija s kipom Gospe Fatimske i relikvijama mnogih svetaca. Procesija počinje u 17.30 sati pred zagrebačkom Katedralom. Nakon što je Sveti Otac ove godine...

Otkriće o svetom Josipu, zaštitniku Hrvatske

Otkriće o svetom Josipu, zaštitniku Hrvatske

Sveti Josip zaštitnik je Hrvatske od 1687. godine kada je Hrvatski sabor o tome donio službenu odluku. Tekst te saborske odluke nalazi se, među ostalim, i na službenim stranicama Hrvatskog sabora i navodno glasi ovako: „Sveti Josip, Krista...

Nove mjere Stožera – udar na zdrav razum?

Nove mjere Stožera – udar na zdrav razum?

Zaoštravanje epidemioloških mjera i restrikcija koje nam je danas svečano najavio i obznanio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske novi je dokaz one stare mudrosti da se glupost nikada ne umara. Od početka pandemije korona virusa veliki dio...

Vigilare obranio slobodu govora i prava katoličkih vjernika

Vigilare obranio slobodu govora i prava katoličkih vjernika

Nakon naloga Vrhovnog suda za izuzećem sutkinje Sandre Artuković Kunšt zbog ideološke (lgbt) pristranosti iz postupka udruge „Dugine obitelji protiv Vigilare“ i ukidanja prvostupanjske presude zbog „bitne povrede odredaba parničnog postupka“ i...

Građanski odgoj – roditelji, oprez!

Građanski odgoj – roditelji, oprez!

Zagrebački gradonačelnik Tomašević i njegov 'Muzemo', vrlo će brzo u gradske osnovne škole uvesti građanski odgoj i obrazovanje i to, kako su najavili, prema riječkom modelu, a možda i još liberalniji. Takvim programom građanskog odgoja potkopavaju...

Parlamentarni izbori 2020.