Podrška udruge Vigilare političarima koji se zalažu za potpunu zakonsku zaštitu nerođenog djeteta

Podrška udruge Vigilare političarima koji se zalažu za potpunu zakonsku zaštitu nerođenog djeteta

Podrška udruge Vigilare političarima koji se zalažu za potpunu zakonsku zaštitu nerođenog djeteta

Podrška udruge Vigilare političarima koji se zalažu za potpunu zakonsku zaštitu nerođenog djeteta

Vigilare podržava zakonsku inicijativu u Hrvatskom saboru za zaštitu nerođene djece

Vigilare podržava inicijativu Hrvatskih suverenista, predvođenu zastupnikom u Hrvatskom saboru g. Hrvojem Zekanovićem, kojom se prikupljaju potpisi narodnih zastupnika, kako bi prijedlog Zakona o zaštiti života, došao na dnevni red Sabora.

Vigilare pozdravlja sve zastupnike iz različitih stranaka koji su do sada potpisali ovaj zakonski prijedlog i poziva sve ostale zastupnike, posebno one koje se smatraju katolicima i/ili one koji poštuju znanstvene činjenice da ljudski život počinje trenutkom začeća, da potpišu prijedlog.

Kao dio civilnog društva koji se, zajedno s drugim grupacijama na velikoj pro-life sceni u Hrvatskoj, godinama bori za zaštitu ljudskog života, Vigilare poziva narodne zastupnike u Hrvatskom saboru da u ovom trenutku svoje osobne i stranačke razlike stave po strani i da učine sve da bi se u hrvatskom društvu i Saboru stvorila klima za zakonske promjene koje bi zaštitile nerođenu djecu od užasa abortusa.

Za pokušaje da se zakonski potpuno zaštiti nerođenu djecu, ne postoji neko „pravo“ vrijeme; uvijek je pravo vrijeme. To vrijeme je sada. Očekujemo više potpisa narodnih zastupnika te ćemo itekako pomno pratiti tko je, a tko nije potpisao ovaj zakonski prijedlog, što ćemo objaviti na našoj posebnoj stranici: https://vigilare.org/prolife-politicar/

Ove godine navršilo se trideset godina hrvatske neovisnosti i slobode, a hrvatska nerođena djeca još uvijek moraju strepjeti hoće li ugledati svjetlo dana, a sve zbog nemoralnog zakona još iz komunističkih vremena koji dopušta njihovo zakonito ubijanje. Do kada? Kada će i oni imati prava, kao i svi ostali Hrvati?

Pozivamo sve političke aktere u Hrvatskom saboru da što bolje koordiniraju svoje akcije, naročito u vezi zaštite života, i da u buduće odmah zajednički istupe. Bitna su nerođena djeca, a nečije ime, stranka ili čast.

Pozivamo i svoje podupiratelje da putem emaila i telefona vrše pritisak na svoje zastupnike u Hrvatskom saboru kako bi podržali ovaj prijedlog i druge inicijative za potpunu zakonsku zaštitu nerođenog života.

U Zagrebu, 3. veljače 2021.

S poštovanjem,  

Dr. Vice Batarelo
Predsjednik
Vigilare

 

Zastupnici koji su podržali prijedlog Zakona o zaštiti života

Službeni dopis udruge Vigilare političkim strankama uoči izbora za zastupnike u Hrvatskom saboru 2020.

(HDZ, Domovinski pokret, MOST)

Vigilare, kao jedna od najvećih konzervativnih udruga u Hrvatskoj želi znati i javno obznaniti stav vaših nositelja lista u vezi zaštite nerođene djece, tj. njihovo zalaganje za zakonsku zabranu ubijanja nerođene djece.

U drugom dijelu ovog dopisa nalazi se javno Obećanje koje nositelji vaših lista u izbornim jedinicama imaju priliku podržati.

Kada nositelj liste javno podrži ovo Obećanje udruge Vigilare, znači da će se svim srcem boriti za potpunu zakonsku zaštitu, tj. zabranu ubijanja nerođenog djeteta. 

Ovo Obećanje znači da političar u javnom diskursu, posebice u kontekstu prava na život svakog ljudskog bića, ne bude dvosmislen i ne koristi ozloglašenu riječ „ali”, u smislu kada kaže:

  • „ja sam za život, ALI… ne bih zakonski zabranio…” ili: 
  • „nisam za pobačaj, ALI… u nekim situacijama ga se treba dopustiti”. 

Političar koji tako razmišlja nikako ne smije potpisati ovo Obećanje. Takav političar nije „za život” (pro-life). 

Političar koji pristaje uz ovo Obećanje, pristaje da se njegovo ime objavi na mrežnoj stranici Vigilare (vigilare.org/prolife-politicar) i da se te informacije javno prošire. Ako nositelj liste uđe u Hrvatski sabor, tada će Vigilare pratiti na koji način taj političar ispunjava svoja obećanja. 

Molimo da nam imena i prezimena nositelja lista (s brojem izborne jedinice) koji su spremni javno podržati ovo Obećanje udruge Vigilare, javite najkasnije u četvrtak, 18. lipnja 2020., do ponoći.

U Zagrebu, 16. lipnja 2020.

S poštovanjem,  

Dr. Vice Batarelo
Predsjednik
Vigilare

Podrška udruge Vigilare političarima koji se zalažu za potpunu zakonsku zaštitu nerođenog djeteta

Uoči izbora za zastupnike u Hrvatskom saboru, 5. srpnja 2020., Vigilare javno podržava kandidate (nositelje lista) koji javno pristaju na dolje navedena obećanja. Ti se kandidati mogu smatrati „za život“ (pro-life) političarima.

OBEĆANJE

Kao kandidat na izborima za zastupnike u Hrvatskom saboru 5. srpnja 2020., ako budem izabran za zastupnika, javno obećavam da ću, zajedno s drugim kandidatima potpisnicima ove izjave, za vrijeme svojeg mandata:

1. podnijeti prijedlog zakona za potpunu zaštitu nerođenog djeteta (u prvoj godini mandata);

2. trajno i javno zalagati se za potpunu zabranu ubijanja nerođene djece, npr. izmjenom zakona ili Ustava;

3. u svim javnim istupima nedvosmisleno zalagati se za zaštitu života od začeća do naravne smrti;

4. podržavati svaku „za život” inicijativu.

Nositelji lista koji su pristali na Obećanje za potpunu zakonsku zaštitu nerođene djece

Kao Vigilare nipošto Vam ne želimo govoriti za koga ćete glasovati. To je Vaše pravo i odluka koju ćete donijeti na temelju različitih informacija i osobnih preferencija. No ovo Obećanje Vigilare pokazuje koji su nositelji lista spremni boriti se u Hrvatskom saboru i u javnosti za konkretni zakon koji će štiti ljudski život od začeća. Nadamo se da će im se, ako uđu u Hrvatski sabor, pridružiti i drugi zastupnici kako bi u Saboru stvorili jaki pokret za nerođeni život. Znamo da je put za potpunu zakonsku zaštitu ljudskog života dug, ali moramo imati jasna očekivanja od naših političara, i moramo ih držati za riječ. Zato je ovo Obećanje javno te ako ovi političari uđu u Hrvatski sabor, svakako ćemo pratiti ispunjenje danih obećanja.
Čestitamo ovim kandidatima koji su postali zastupnici u Hrvatskom saboru. Sada ćemo pratiti kako će održavati svoje Obećanje za nerođene i na koji način će se u Hrvatskom saboru i u javnosti boriti za nerođene. Sretno i uz Božji blagoslov!
* Iako smo predstavili samo imena nositelja lista, Vigilare će učiniti jedan izuzetak: riječ je dokazanom prijatelju nerođenih koji je javno govorio prilikom predaje gotovo 170 000 potpisa Hrvatskom saboru nacionalne peticije „Imam pravo živjeti” (13.10.2017.) koju je provela inicijativa ProLife, a čiji je Vigilare bio pokretač.