„Strašna kao ratna vojska”: procesija s Gospom Fatimskom ulicama Zagreba

17. 05. 2121. | Vijesti | 0 comments

Dr. Vice Batarelo

„Tko je ona, koja sja kao zora, lijepa kao mjesec, čista kao sunce, strahovita kao ratna vojska?“ (Pjesma nad pjesmama 6,9)

To je Marija, Isusova majka! Ona je majka, ali za zle sile je strašna kao ratna vojska, s njom, „vitezicom“ (kako je zovu u sinjskom kraju) smo u čast Gospe Fatimske i njezinim kipom hodali u pokorničkoj procesiji kroz grad Zagreb da obrani Zagreb i Hrvatsku od demonskih i zlih sila. Uz nju su išle relikvije mnogih svetaca.

Na početku ovog mog osvrta istaknuo bih tri stvari:

1. Vrlo je važno održavati procesije, još više pokorničke procesije, gdje činimo zadovoljštinu za uvrjede nanesene Svemogućem Bogu

2. S javnim procesijama, mi, katolici posvećujemo javni prostor, naše gradove, mjesta i sela. Tako su naši stari radili i tako je Hrvatska postala katolička zemlja. Kao što vidimo ima puno zla u našoj domovini, a mi imamo duhovno oružje. Posvećujemo i javno našu domovinu. Pokrenite inicijativu u vašim mjestima!

3. Važno je da se vrati običaj čašćenja i traženja zagovora svetaca preko njihovih zemnih ostataka, poznatih kao relikvije. U Hrvatskoj, tj. u našim, naročito starijim, župama i crkvama imamo relikvije… Iznesimo ih van i obnovimo stari duhovni običaj. Zašto ne bismo, primjerice, imali nacionalnu procesiju Presvete Krvi Isusove iz Ludbrega po cijeloj zemlji?

+++

Procesiju je organizirao Vigilare, u suradnji s Udrugom branitelja Domovinskog rata. Uz pratnju dva svećenika, p. Zdravka Kneževića (SJ) i p. Dominika Gerbica (OP), zajedno smo krenuli od župe Krista Kralja na Trnju, s blagoslovom župnika vlč. Ivana Filipčića, do spomenika predsjedniku Franji Tuđmanu, gdje smo izmolili tri „Zdravo Marije“ za njegovu dušu; potom do novog spomenika domovini (koji je za mene poganski spomenik, jer nema niti jednog kršćanskog znaka, tu nešto moramo napraviti…) te križem, Marijom i svetcima molili i za branitelje i za naš grad i domovinu.

Nakon toga pošli smo malo dalje do Gradskog poglavarstva gdje je p. Zdravko izmolio na latinskom jednu važnu molitvu…

Odmah bih napomenuo i pohvalio svesrdnu suradnju policije koja nas je pratila cijelim putem i zaustavljala promet kada je bilo potrebno. Svaka čast i hvala!

Uz molitvu krunice, litanija i pjesama uputili smo se Vukovarskom, skrenuli u Savsku, pa na Zagrebačku aveniju, do Omiške i sljedećeg punkta, crkve Marije Pomoćnice na Knežiji, gdje nas je srdačno dočekao i pozdravio župnik, salezijanac, don Ivan Šibalić, te smo se kratko odmorili.

Posljednja dionica odvijala se po prometnoj Zagrebačkoj aveniji, koja nekako predstavlja i naš svakodnevni život pun buke, ali samo jednim pogledom mogli smo vidjeti – a tako je uvijek u životu, ako želimo – Krista, Mariju i svetce.

Iz Zagrebačke krenuli smo u ulicu Hrgovići, kraj jarunske tržnice, prema crkvi Svete Mati Slobode iz koje su se čula prekrasna zvona, najavljujući cijelom kvartu i Zagrebu da Gospa Fatimska stiže u svoju crkvu na Jarunu. Župnik don Damir Stojić dočekao nas je na vratima te je kraj oltara okrunio Gospu.

Uz nadahnutu propovijed, don Damir je na kraju Mise predvodio posvećenje Bezgrješnom srcu Marijinu, kako je to od nas zatražila Gospa u Fatimi. Jako je dirljivo bilo vidjeti kako je cijela crkva klečala zajedno pred Majkom i molila.

Mnoštvo naroda ostalo je nakon Mise moliti pred kipom i mnoštvom svetačkih relikvija. Prava i zdrava katolička pobožnost!

Deo gratias!

Službeno izvješće s procesije:

http://www.vigilare.hr/vijesti/pokornicka-procesija-s-gospom-fatimskom-i-relikvijama/

+++

MOLITVE VJERNIKA

Molitve vjernika koje smo izricali tijekom procesije, najbolje oslikavaju bit naše pokorničke procesije:

Kod župe Krista Kralja:

1. Gospodine, dopusti i prihvati ovu našu malu žrtvu, ovu pokorničku procesiju s Tvojom Majkom i nebeskim prijateljima, kao čin zadovoljštine za sve uvrjede koje smo ti nanijeli, MOLIMO TE!

2. Gospodine, čuvaj našu Svetu Katoličku i Apostolsku Crkvu i da ispuni svoje poslanje, koje si joj zadao riječima: „Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovjedio!“ (Mt 28,19-20), MOLIMO TE!

3. Gospodine, daj da se Hrvatska obnovi u Tvojem Sinu Isusu, jer si ga Ti „preuzvisio i darovao mu ime, ime nad svakim imenom, da se na ime Isusovo prigne svako koljeno nebesnika, zemnika i podzemnika. I svaki će jezik priznati: ‘Isus Krist jest Gospodin!’ – na slavu Boga Oca.“ (Fil 2,6-11), MOLIMO TE!

4. Gospodine, dopusti zagovor tvojih svetaca, naročito sv. Roka, sv. Sebastijana i sv. Karla Boromejskog, čije relikvije nosimo sa sobom kroz ovaj grad, da nas štite od kužnih bolesti, a posebno od umjetno stvorenog straha, MOLIMO TE!

5. Gospodine, dopusti zagovor tvog svetca sv. Emigdija, čije relikvije, također, danas nosimo, da Zagreb, Banovinu i cijelu Hrvatsku čuva od razarajućih potresa, MOLIMO TE!

6. Gospodine, dopusti da kroz našu zajedničku javnu molitvu danas, u Tvoje ime, posvetimo prostore kojima ćemo prolaziti i učini ovaj grad i našu domovinu više Tvojom, MOLIMO TE!

Kod Spomenika domovini:

1. Marijo, koja si kroz povijest štitila hrvatski narod koji je postao „štit i predziđe kršćanstva“ zaogrni nas svojim plaštem i brani od razarajućih protukršćanskih ideologija, MOLIMO TE!

2. Marijo, koja si sjajna kao zora, lijepa kao mjesec, čista kao sunce te „strašna kao ratna vojska“, otjeraj sve demonske sile koje su se nadvile nad gradom Zagrebom i domovinom Hrvatskom, MOLIMO TE!

3. Marijo, ti si štitila hrvatski narod i branitelje u Domovinskom ratu koji su nosili i usrdno molili krunicu za spas od neprijatelja i za mir. Isprosi nam milost da kao katolici svaki dan molimo krunicu, MOLIMO TE!

4. Marijo, mnogih su poginuli u Domovinskom ratu, a mnogi branitelji i danas pate. Molimo za duše branitelja u čistilištu i da ti, Marijo, budeš utjeha i majka onima koji traže smisao i mir, kao i za dušu našeg prvog predsjednika Franju Tuđmana, MOLIMO TE!

5. Marijo, mnogi su u našoj domovini nakon posljednjeg svjetskog rata doživjeli strahovite nepravde i mnogi nedužni, ubijeni su. Naša domovina patila je od zablude koja se proširila iz Rusije, a zove se komunizam. Molimo za sve pokojne duše koje čekaju na pravdu i da se naša domovina oslobodi od ostataka te zločinačke ideologije i opet postane tvoja katolička zemlja, MOLIMO TE!

Parlamentarni izbori 2020.

Možda vas zanima:

Procesija s kipom Gospe Fatimske i relikvijama

Procesija s kipom Gospe Fatimske i relikvijama

I ove godine na blagdan Gospe Fatimske, u petak 13. svibnja 2022., održat će se javna procesija s kipom Gospe Fatimske i relikvijama mnogih svetaca. Procesija počinje u 17.30 sati pred zagrebačkom Katedralom. Nakon što je Sveti Otac ove godine...

Otkriće o svetom Josipu, zaštitniku Hrvatske

Otkriće o svetom Josipu, zaštitniku Hrvatske

Sveti Josip zaštitnik je Hrvatske od 1687. godine kada je Hrvatski sabor o tome donio službenu odluku. Tekst te saborske odluke nalazi se, među ostalim, i na službenim stranicama Hrvatskog sabora i navodno glasi ovako: „Sveti Josip, Krista...

Nove mjere Stožera – udar na zdrav razum?

Nove mjere Stožera – udar na zdrav razum?

Zaoštravanje epidemioloških mjera i restrikcija koje nam je danas svečano najavio i obznanio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske novi je dokaz one stare mudrosti da se glupost nikada ne umara. Od početka pandemije korona virusa veliki dio...

Vigilare obranio slobodu govora i prava katoličkih vjernika

Vigilare obranio slobodu govora i prava katoličkih vjernika

Nakon naloga Vrhovnog suda za izuzećem sutkinje Sandre Artuković Kunšt zbog ideološke (lgbt) pristranosti iz postupka udruge „Dugine obitelji protiv Vigilare“ i ukidanja prvostupanjske presude zbog „bitne povrede odredaba parničnog postupka“ i...

Građanski odgoj – roditelji, oprez!

Građanski odgoj – roditelji, oprez!

Zagrebački gradonačelnik Tomašević i njegov 'Muzemo', vrlo će brzo u gradske osnovne škole uvesti građanski odgoj i obrazovanje i to, kako su najavili, prema riječkom modelu, a možda i još liberalniji. Takvim programom građanskog odgoja potkopavaju...

Parlamentarni izbori 2020.