Poljska: Aktivnosti „Ženskog štrajka” vode ravno u političku strahovladu

8. 12. 2020. | Vijesti | 0 comments

Odvjetnik i čelnik Instituta za pravnu kulturu Ordo Iuris, Jerzy Kwaśniewski, upozorava da su nedavne aktivnosti organizacije Ženski štrajk, „put koji vodi ravno u političku strahovladu”

Poljska organizacija „Ženski štrajk” suočena je s kritikama nakon što je na službenoj Facebookovoj stranici krajem studenog objavila sliku crkve u plamenu s podnaslovom: „Ženski pakao”. Time je skrenuta pozornost na činjenicu da su tijekom pandemije koronavirusa, crkve bile otvorene, a kazališta zatvorena.

Nakon listopadske presude poljskog Ustavnog suda da eugenički pobačaj nije u skladu s državnim ustavom, sudionici prosvjeda predvođeni „Ženskim štrajkom”, nasilno su napadali i vandalizirali crkve diljem Poljske.

Postoji bojazan da je odluka službene Facebookove stranice da podijeli slike zapaljenih crkava odobravanje nasilja usmjerenog na mjesta bogoštovlja, no, nije jasno hoće li ta organizacija zbog toga pretrpjeti ikakve posljedice.

Što se tiče počinitelja napada na crkve, odvjetnik Jerzy Kwaśniewski, koji je na čelu Instituta za pravnu kulturu Ordo Iuris u Poljskoj, vjeruje da bi pravosuđe moralo djelovati te da počinitelji ovih nasilnih djela moraju biti privedeni pravdi. U suprotnom, to će samo ohrabriti druge na sudjelovanje u rastućem valu protukršćanskih zločina iz mržnje.

Također, naglasio je da je Poljska u posljednjih nekoliko tjedana suočena s „porastom djela političkog zastrašivanja”, što uključuje i to da su organizatori „Ženskog štrajka” objavljivali osobne podatke određenih članova političke stranke Pravo i pravda (PiS), sudaca Ustavnog suda, kao i čelnika nacionalističkih organizacija.

„Pozivanje čak i na male činove nasilja prema javnim osobama, usmjereno je na zastrašivanje, ne samo tih ljudi, već i onih koji bi se željeli suprotstaviti djelovanju prosvjednika. Ovo je put koji vodi ravno u političku strahovladu”, upozorio je.

Isti je odvjetnik istaknuo da se, ako netko uspješno poziva na vjersku mržnju i objavljuje podatke političkih suparnika, potičući druge da ih zastrašuju, u tom slučaju javlja stvarna prijetnja tjelesnom silom.

„I to mora biti zaustavljeno pravnim putem”,  naglasio je.

Kwaśniewski osjeća da je popustljiv tretman pravosudnih tijela prema zločinima poticanja mržnje po vjerskoj osnovi ili opredjeljenju, vrlo čest slučaj.  Priznaje da je to zato što su takve prijetnje često iznesene kao dio javne rasprave te da rijetko postoji prava opasnost ili sumnja da bi netko stvarno htio počiniti takvo nasilje.

Kako bilo, Kwaśniewski je izjavio da se u slučaju „Ženskog štrajka”, Poljska nalazi u situaciji koja bi trebala zainteresirati pravosudna tijela.

„Organizatori prosvjeda održanog prije nekoliko tjedana, dokazali su, ne samo da pozivaju na nasilje, već da to čine otvoreno. Vidjeli smo, ne samo ometanje javnih vjerskih ceremonija, već i napade na crkve i vandalizaciju tih mjesta”, rekao je.

Čelnik Ordo Iurisa izjavio je da je glede „poziva na mržnju”, vlastima podnio pritužbu.

Kwaśniewski je, na koncu, rekao da bi, s obzirom na trenutno političko ozračje te napade na crkve i vjerske simbole, objavljivanje gorućih crkava moglo potaknuti druge da počine stvarne činove nasilja.

Izvor: rmx.news

Parlamentarni izbori 2020.

Možda vas zanima:

Procesija s kipom Gospe Fatimske i relikvijama

Procesija s kipom Gospe Fatimske i relikvijama

I ove godine na blagdan Gospe Fatimske, u petak 13. svibnja 2022., održat će se javna procesija s kipom Gospe Fatimske i relikvijama mnogih svetaca. Procesija počinje u 17.30 sati pred zagrebačkom Katedralom. Nakon što je Sveti Otac ove godine...

Otkriće o svetom Josipu, zaštitniku Hrvatske

Otkriće o svetom Josipu, zaštitniku Hrvatske

Sveti Josip zaštitnik je Hrvatske od 1687. godine kada je Hrvatski sabor o tome donio službenu odluku. Tekst te saborske odluke nalazi se, među ostalim, i na službenim stranicama Hrvatskog sabora i navodno glasi ovako: „Sveti Josip, Krista...

Nove mjere Stožera – udar na zdrav razum?

Nove mjere Stožera – udar na zdrav razum?

Zaoštravanje epidemioloških mjera i restrikcija koje nam je danas svečano najavio i obznanio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske novi je dokaz one stare mudrosti da se glupost nikada ne umara. Od početka pandemije korona virusa veliki dio...

Vigilare obranio slobodu govora i prava katoličkih vjernika

Vigilare obranio slobodu govora i prava katoličkih vjernika

Nakon naloga Vrhovnog suda za izuzećem sutkinje Sandre Artuković Kunšt zbog ideološke (lgbt) pristranosti iz postupka udruge „Dugine obitelji protiv Vigilare“ i ukidanja prvostupanjske presude zbog „bitne povrede odredaba parničnog postupka“ i...

Građanski odgoj – roditelji, oprez!

Građanski odgoj – roditelji, oprez!

Zagrebački gradonačelnik Tomašević i njegov 'Muzemo', vrlo će brzo u gradske osnovne škole uvesti građanski odgoj i obrazovanje i to, kako su najavili, prema riječkom modelu, a možda i još liberalniji. Takvim programom građanskog odgoja potkopavaju...

Parlamentarni izbori 2020.