Poljska: Aktivnosti „Ženskog štrajka” vode ravno u političku strahovladu

8. 12. 2020. | Vijesti | 0 comments

Odvjetnik i čelnik Instituta za pravnu kulturu Ordo Iuris, Jerzy Kwaśniewski, upozorava da su nedavne aktivnosti organizacije Ženski štrajk, „put koji vodi ravno u političku strahovladu”

Poljska organizacija „Ženski štrajk” suočena je s kritikama nakon što je na službenoj Facebookovoj stranici krajem studenog objavila sliku crkve u plamenu s podnaslovom: „Ženski pakao”. Time je skrenuta pozornost na činjenicu da su tijekom pandemije koronavirusa, crkve bile otvorene, a kazališta zatvorena.

Nakon listopadske presude poljskog Ustavnog suda da eugenički pobačaj nije u skladu s državnim ustavom, sudionici prosvjeda predvođeni „Ženskim štrajkom”, nasilno su napadali i vandalizirali crkve diljem Poljske.

Postoji bojazan da je odluka službene Facebookove stranice da podijeli slike zapaljenih crkava odobravanje nasilja usmjerenog na mjesta bogoštovlja, no, nije jasno hoće li ta organizacija zbog toga pretrpjeti ikakve posljedice.

Što se tiče počinitelja napada na crkve, odvjetnik Jerzy Kwaśniewski, koji je na čelu Instituta za pravnu kulturu Ordo Iuris u Poljskoj, vjeruje da bi pravosuđe moralo djelovati te da počinitelji ovih nasilnih djela moraju biti privedeni pravdi. U suprotnom, to će samo ohrabriti druge na sudjelovanje u rastućem valu protukršćanskih zločina iz mržnje.

Također, naglasio je da je Poljska u posljednjih nekoliko tjedana suočena s „porastom djela političkog zastrašivanja”, što uključuje i to da su organizatori „Ženskog štrajka” objavljivali osobne podatke određenih članova političke stranke Pravo i pravda (PiS), sudaca Ustavnog suda, kao i čelnika nacionalističkih organizacija.

„Pozivanje čak i na male činove nasilja prema javnim osobama, usmjereno je na zastrašivanje, ne samo tih ljudi, već i onih koji bi se željeli suprotstaviti djelovanju prosvjednika. Ovo je put koji vodi ravno u političku strahovladu”, upozorio je.

Isti je odvjetnik istaknuo da se, ako netko uspješno poziva na vjersku mržnju i objavljuje podatke političkih suparnika, potičući druge da ih zastrašuju, u tom slučaju javlja stvarna prijetnja tjelesnom silom.

„I to mora biti zaustavljeno pravnim putem”,  naglasio je.

Kwaśniewski osjeća da je popustljiv tretman pravosudnih tijela prema zločinima poticanja mržnje po vjerskoj osnovi ili opredjeljenju, vrlo čest slučaj.  Priznaje da je to zato što su takve prijetnje često iznesene kao dio javne rasprave te da rijetko postoji prava opasnost ili sumnja da bi netko stvarno htio počiniti takvo nasilje.

Kako bilo, Kwaśniewski je izjavio da se u slučaju „Ženskog štrajka”, Poljska nalazi u situaciji koja bi trebala zainteresirati pravosudna tijela.

„Organizatori prosvjeda održanog prije nekoliko tjedana, dokazali su, ne samo da pozivaju na nasilje, već da to čine otvoreno. Vidjeli smo, ne samo ometanje javnih vjerskih ceremonija, već i napade na crkve i vandalizaciju tih mjesta”, rekao je.

Čelnik Ordo Iurisa izjavio je da je glede „poziva na mržnju”, vlastima podnio pritužbu.

Kwaśniewski je, na koncu, rekao da bi, s obzirom na trenutno političko ozračje te napade na crkve i vjerske simbole, objavljivanje gorućih crkava moglo potaknuti druge da počine stvarne činove nasilja.

Izvor: rmx.news

Parlamentarni izbori 2020.

Možda vas zanima:

Svetci prošli kroz Zagreb

Svetci prošli kroz Zagreb

Nakon godinu dana od prvoga razornog potresa u Zagrebu i dolaska koronavirusne pandemije u Hrvatsku, katolici Zagrebačke nadbiskupije u subotu, 20. ožujka 2021., u 10 sati krenuli su u pokorničku korizmenu procesiju od zagrebačke Katedrale do...

Najsigurnije cjepivo protiv koronavirusa

Najsigurnije cjepivo protiv koronavirusa

U proteklih nekoliko tjedana, nekolicina najistaknutijih svjetskih farmaceutskih tvrtki najavila je predstojeću proizvodnju cjepiva protiv koronavirusa COVID-19. Komentirajući ove vijesti, ugledni talijanski virolog, profesor Andrea Crisanti,...

Dugin verbalni delikt u Hrvatskoj

Dugin verbalni delikt u Hrvatskoj

Nakon što su se radikali (ljevičari i militantni sekularisti) trijumfalistički i zlobno veselili što je Vigilare na prvoj razini - Županijskom sudu u Zagrebu - „izgubio“ slučaj od tužitelja, homoseksualne grupacije „Dugine obitelji“, zbog neke...

Dopis DORH-u u vezi slučaja Babić

Dopis DORH-u u vezi slučaja Babić

Državno odvjetništvo Republike HrvatskeGlavna državna odvjetnica Republike Hrvatskegđa Zlata Hrvoj-Šipek Zagreb, 12. siječnja 2021.   Predmet: Slučaj Babić i poticanje nasilja i mržnje Poštovana gđo Hrvoj-Šipek, dana 22. prosinca...

Parlamentarni izbori 2020.