Poljska: Aktivnosti „Ženskog štrajka” vode ravno u političku strahovladu

8. 12. 2020. | Vijesti | 0 comments

Odvjetnik i čelnik Instituta za pravnu kulturu Ordo Iuris, Jerzy Kwaśniewski, upozorava da su nedavne aktivnosti organizacije Ženski štrajk, „put koji vodi ravno u političku strahovladu”

Poljska organizacija „Ženski štrajk” suočena je s kritikama nakon što je na službenoj Facebookovoj stranici krajem studenog objavila sliku crkve u plamenu s podnaslovom: „Ženski pakao”. Time je skrenuta pozornost na činjenicu da su tijekom pandemije koronavirusa, crkve bile otvorene, a kazališta zatvorena.

Nakon listopadske presude poljskog Ustavnog suda da eugenički pobačaj nije u skladu s državnim ustavom, sudionici prosvjeda predvođeni „Ženskim štrajkom”, nasilno su napadali i vandalizirali crkve diljem Poljske.

Postoji bojazan da je odluka službene Facebookove stranice da podijeli slike zapaljenih crkava odobravanje nasilja usmjerenog na mjesta bogoštovlja, no, nije jasno hoće li ta organizacija zbog toga pretrpjeti ikakve posljedice.

Što se tiče počinitelja napada na crkve, odvjetnik Jerzy Kwaśniewski, koji je na čelu Instituta za pravnu kulturu Ordo Iuris u Poljskoj, vjeruje da bi pravosuđe moralo djelovati te da počinitelji ovih nasilnih djela moraju biti privedeni pravdi. U suprotnom, to će samo ohrabriti druge na sudjelovanje u rastućem valu protukršćanskih zločina iz mržnje.

Također, naglasio je da je Poljska u posljednjih nekoliko tjedana suočena s „porastom djela političkog zastrašivanja”, što uključuje i to da su organizatori „Ženskog štrajka” objavljivali osobne podatke određenih članova političke stranke Pravo i pravda (PiS), sudaca Ustavnog suda, kao i čelnika nacionalističkih organizacija.

„Pozivanje čak i na male činove nasilja prema javnim osobama, usmjereno je na zastrašivanje, ne samo tih ljudi, već i onih koji bi se željeli suprotstaviti djelovanju prosvjednika. Ovo je put koji vodi ravno u političku strahovladu”, upozorio je.

Isti je odvjetnik istaknuo da se, ako netko uspješno poziva na vjersku mržnju i objavljuje podatke političkih suparnika, potičući druge da ih zastrašuju, u tom slučaju javlja stvarna prijetnja tjelesnom silom.

„I to mora biti zaustavljeno pravnim putem”,  naglasio je.

Kwaśniewski osjeća da je popustljiv tretman pravosudnih tijela prema zločinima poticanja mržnje po vjerskoj osnovi ili opredjeljenju, vrlo čest slučaj.  Priznaje da je to zato što su takve prijetnje često iznesene kao dio javne rasprave te da rijetko postoji prava opasnost ili sumnja da bi netko stvarno htio počiniti takvo nasilje.

Kako bilo, Kwaśniewski je izjavio da se u slučaju „Ženskog štrajka”, Poljska nalazi u situaciji koja bi trebala zainteresirati pravosudna tijela.

„Organizatori prosvjeda održanog prije nekoliko tjedana, dokazali su, ne samo da pozivaju na nasilje, već da to čine otvoreno. Vidjeli smo, ne samo ometanje javnih vjerskih ceremonija, već i napade na crkve i vandalizaciju tih mjesta”, rekao je.

Čelnik Ordo Iurisa izjavio je da je glede „poziva na mržnju”, vlastima podnio pritužbu.

Kwaśniewski je, na koncu, rekao da bi, s obzirom na trenutno političko ozračje te napade na crkve i vjerske simbole, objavljivanje gorućih crkava moglo potaknuti druge da počine stvarne činove nasilja.

Izvor: rmx.news

Parlamentarni izbori 2020.

Možda vas zanima:

PETICIJA: Želim da 25. lipnja bude državni blagdan!

PETICIJA: Želim da 25. lipnja bude državni blagdan!

Pokrenuli smo peticiju prikupljanja potpisa kojima ćemo vladajućima dati do znanja da želimo da 25. lipnja bude državni blagdan i neradni dan. Riječ o previše važnom događaju kada su Hrvati, nakon mnogo stoljeća, proglasili državnu neovisnost, da...

[VIDEO] 30 godina hrvatske neovisnosti

[VIDEO] 30 godina hrvatske neovisnosti

U spomen na 30. obljetnicu proglašenja hrvatske neovisnosti, Vigilare je izradio video-zapis s najupečatljivijim trenutcima i pojedincima iz razdoblja političke i vojne borbe za hrvatsku slobodu. https://www.youtube.com/watch?v=91knlRJPDS0

22. lipnja – dan koji treba slaviti

22. lipnja – dan koji treba slaviti

Dana 22. lipnja 1593 . u bitki kod Siska, združena kršćanska vojska zaustavila je prodor Turaka i nestanak Hrvatske. Turske snage ni iz trećeg puta nisu uspjele pokoriti sisačku utvrdu i prodrijeti u sjeverozapadne hrvatske krajeve te dalje u...

Nismo dobili milijune, nego milijarde dolara

Nismo dobili milijune, nego milijarde dolara

Od neomarksističkog zastupnika Bojana Glavaševića, jednog od najvećih zagovornika ubijanja nerođene djece, oduzimanju prava djeci na oca i majku, neprijatelja Katoličke crkve, širitelja pogubne lgbt i rodne ideologije, verbalnog napadača na...

Parlamentarni izbori 2020.