Pokrenuta inicijativa za osnivanje ženske udruge „Judita“ – glas žena

23. 12. 1414. | Vijesti, Priopćenja | 0 comments

Na konferenciji za tisak održanoj u utorak, 23. 12. 2014. u Zagrebu, u prostorima udruge Vigilare i Centra za obnovu kulture, predstavljena je prvi put inicijativa za osnivanje ženske udruge “Judita – glas žena”. U ime iniciative govorile su: Sanja Pölhe (majka četvero djece), Marija Škrtić-Mihaljević, dipl. oec. (majka troje djece), mr. sc. Dinka Vuković (majka djeteta s Downovim sindromom) i Nina Baršić (apsolventica, osnivačica Facebook stranice Points of difference – Modest Fashion and Livestyle). Kolumnistica Večernjeg lista i portala bitno.net Nikolina Nakić, suosnivačica inicijative, podršku je pružila u pisanom obliku. Ovo je njihov proglas:

“U  hrvatskom društvu već neko vrijeme postoji  potreba  da se javno oglase žene koje imaju  čvrste stavove o određenim temama u društvu.

S obzirom na to da se radi o temama od izuzetne važnosti, smatramo da je došlo vrijeme  da ih jasno artikuliramo i prema njima se odredimo. Vjerujemo da u Hrvatskoj postoji velik broj žena koje dijele iste vrijednosti, unatoč činjenici da se kroz javnost nerijetko plasiraju sasvim suprotna razmišljanja prikazujući ih društveno potpuno prihvatljivim.

Zasad vam se predstavljamo kao platforma  s određenim idejama i razmišljanjima. Nadamo se da će te ideje naći na plodno tlo i da će se u njima prepoznati velik broj žena, kao i da će ta idejna platforma zaživjeti i kao konkretna udruga.

Zašto ime Judita? Kao inspiracija nam je poslužila dobro poznata biblijska junakinja; dok se iščitavaju teme koje mi smatramo važnima za hrvatsko društvo danas, paralela postaje sve očitija i izraženija. Judita je simbol ženske borbe i snage, žena-borac, istovremeno i nježna i snažna, osoba koja je svojim činom izbavila svoj  narod od nadolazeće propasti i time postala uzor za nasljedovanje.

Ona kao da poručuje svim ženama da se ne boje podići glas i zauzeti se za ono u što vjeruju, svaka od nas na način na koji najbolje zna i umije, jer je svatko od nas pozvan mijenjati ovaj svijet nabolje.

Teme koje nas posebno zanimaju tiču se prava na život, djece, obiteljskog života i funkcioniranja u današnjem društvu, sa svim izazovima koje ono nosi.

Trenutak u kojem prvi puta javno istupamo također nije slučajan – u vrijeme dok svijet još jednom promatra kako jedna žena – Marija donosi na svijet dijete  – Isusa, čiji dakle rođendan svjesno ili nesvjesno slavimo – želimo upozoriti, ili bolje reći, podsjetiti – na ono što je iskonsko i bitno.

Što mi želimo, što nam je važno?

Ovo su naša razmišljanja:

·         ŽENE I MUŠKARCI – su različiti. Ne trebamo stremiti jednakosti pod svaku cijenu, već uzeti tu različitost kao bogatstvo i komplementarnost. Različitost nipošto ne bi smjela dovesti do dominacije jednog spola, već do nužnosti međusobnog nadopunjavanja i poštivanja. Svjedoci smo da se u proteklih nekoliko desetljeća umjetno nastoji doći do “ravnopravnosti“  – mi smatramo da je taj put pogrešan jer nužno dovodi do konflikta. Jedino poštivanjem svojih bioloških različitosti i mogućnosti možemo stvoriti dostojanstven međuodnos i istinsku ravnopravnost.
·         JEDNAKE MOGUĆNOSTI. Svjesne smo činjenice da žene u društvu imaju određene probleme i zato se zalažemo da SVAKA ŽENA treba imati pravo na jednake mogućnosti -u školstvu, zapošljavanju te osobnom i profesionalnom napredovanju.
·         MAJČINSTVO (za žene koje ga mogu ostvariti) smatramo izuzetno dragocjenim i sigurno jednim od najvažnijih i najljepših zvanja. Smatramo da u našem današnjem društvu majčinstvo nije dovoljno priznato i vrjednovano te tražimo da ono konačno dobije odgovarajuće društveno priznanje.
·         PODRŽAVAMO BRAK (između jedne žene i jednog muškarca) kao najoptimalniju zajednicu, bilo za uzajamni i osobni napredak svakog od supružnika, tako i za odgoj i za odrastanje djece.
·         PRAVO NA ŽIVOT. Podržavamo i branimo pravo na život od začeća do naravne smrti. Namjerni pobačaj nikako nije opcija i snažno mu se protivimo. Želimo da se konačno javno progovori i što većem broju žena osvijesti što se pri tom činu s majkom i djetetom u stvari događa, i da se javnost senzibilizira po pitanju zaštite najslabijih članova društva.

U današnjem društvu, vidimo, da za svaku od ovih točaka postoji velik prostor za napredak. Vrijeme u kojem prolazimo kroz gospodarsku i moralnu krizu, dok se preispituju neupitne i dokazane civilizacijske forme i vrijednosti, vrijeme u kojem naš narod demografski propada i nestaje, dok se ženu nastoji pretvoriti u nekakav umjetno stvoreni pandan muškarcu, trpe baš oni koji bi najmanje smjeli – djeca. Stoga nikako nije vrijeme za šutnju.

Želimo društvu osvijestiti i naglasiti  svaku od ovih navedenih vrijednosti i nadamo se da će što više žena znati prepoznati ih i pridružiti nam se. Ovo je naše prvo javno očitovanje i pozivamo sve žene koje dijele naše stavove da nam se pridruže  i  tako postanu neke nove Judite – žene koje se neće bojati ustati i mijenjati ovaj naš svijet nabolje. Žene, čekamo vas!”

Kontakt:

Sanja Polhe: 091/5723659

Nikolina Nakić:  098/9819386

Email: judita.info@gmail.com

Facebook stranica: Judita

Parlamentarni izbori 2020.

Možda vas zanima:

Procesija s kipom Gospe Fatimske i relikvijama

Procesija s kipom Gospe Fatimske i relikvijama

I ove godine na blagdan Gospe Fatimske, u petak 13. svibnja 2022., održat će se javna procesija s kipom Gospe Fatimske i relikvijama mnogih svetaca. Procesija počinje u 17.30 sati pred zagrebačkom Katedralom. Nakon što je Sveti Otac ove godine...

Otkriće o svetom Josipu, zaštitniku Hrvatske

Otkriće o svetom Josipu, zaštitniku Hrvatske

Sveti Josip zaštitnik je Hrvatske od 1687. godine kada je Hrvatski sabor o tome donio službenu odluku. Tekst te saborske odluke nalazi se, među ostalim, i na službenim stranicama Hrvatskog sabora i navodno glasi ovako: „Sveti Josip, Krista...

Nove mjere Stožera – udar na zdrav razum?

Nove mjere Stožera – udar na zdrav razum?

Zaoštravanje epidemioloških mjera i restrikcija koje nam je danas svečano najavio i obznanio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske novi je dokaz one stare mudrosti da se glupost nikada ne umara. Od početka pandemije korona virusa veliki dio...

Vigilare obranio slobodu govora i prava katoličkih vjernika

Vigilare obranio slobodu govora i prava katoličkih vjernika

Nakon naloga Vrhovnog suda za izuzećem sutkinje Sandre Artuković Kunšt zbog ideološke (lgbt) pristranosti iz postupka udruge „Dugine obitelji protiv Vigilare“ i ukidanja prvostupanjske presude zbog „bitne povrede odredaba parničnog postupka“ i...

Građanski odgoj – roditelji, oprez!

Građanski odgoj – roditelji, oprez!

Zagrebački gradonačelnik Tomašević i njegov 'Muzemo', vrlo će brzo u gradske osnovne škole uvesti građanski odgoj i obrazovanje i to, kako su najavili, prema riječkom modelu, a možda i još liberalniji. Takvim programom građanskog odgoja potkopavaju...

Parlamentarni izbori 2020.