Bog, ja i Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

2. 08. 2020. | Vijesti | 0 comments

Mi nismo nekakvi atomizirani i usamljeni pojedinci koji nemamo svijest o našoj povijesti, kulturi i nacionalnom identitetu, iako bi to htjeli ljevičari, „progresivni“ političari i javni djelatnici. Oni žele da slijepo gledamo i slušamo njihove sterilne izjave na televiziji, čitamo njihovo ‘pljuvanje’ po portalima i da radimo samo kako nam oni narede i prikazuju stvar, a to je da nismo uspješni, da ništa veliko nismo učinili i da smo svi u nekakvoj kolektivnoj apatiji.

Nema šanse! To nije izvorni hrvatski duh ni identitet. Mi smo borben narod koji svoje zna čuvati i braniti i koji jako dobro može ‘nanjušiti’ obmanu i prijevaru.

Ovih dana, uoči 25. obljetnice najveće hrvatske vojne pobjede u dugoj hrvatskoj povijesti, masovni nas mediji truju s izrežiranim igrokazima političara, kako domaćih, tako i naših susjeda s istoka. Vi dobro znate o čemu govorim. Ali iskreno, ne želim da mi ta tema remeti moje pripreme i slavlje tog velikog dana. O tim temama možemo nakon 5. kolovoza.

Do tada bilo bi dobro da razmislimo što ja i moja obitelj i moji prijatelji možemo napraviti da dostojno proslavimo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Što ja, kao jednostavan i ponosan Hrvat, mogu napraviti da proširim jedan drugi duh, onaj izvorni duh ponosa i zahvalnosti (bez smetnje političara i medija). Evo, za početak, pet početnih stvari, ali svakako sami nadodajte i neke druge…

    1. Bog. Prvo, sjetimo se Trojedinog i Svemogućeg Boga kojeg smo zazivali u velikoj osobnoj i nacionalnoj opasnosti i koji nam je na kraju dopustio pobjedu u ratu i slobodu naše domovine. Ujutro, kada se probudite, prekrižite se, izmolite jednu molitvu i svojim riječima zahvalite Bogu za pobjedu i slobodu.
    2. Sveta Misa. Pođite na Svetu Misu taj dan i prikažite je kao zahvalu i molitvu za duše svih poginulih vojnika i civila koje su u čistilištu. Dodatno, dajte služiti Svetu Misu za duše poginulih u Domovinskom ratu koje su još uvijek u čistilištu, a koje trebaju molitvu da se spase.
    3. Krunica. Naša Gospa, Blažena Djevica Marija kraljica je Hrvatske, ona je Fidelissima Advocata Croatiae (Najvjernija odvjetnica Hrvatske) koja nas je kroz povijest uvijek štitila i branila. Izmolite molitvu koja joj je najdraža, a to je krunica. Ta krunica je, oko vrata hrvatskih branitelja, bila siguran znak pobjede. Uzmimo opet u ruke to moćno oružje!
    4. Hrvatski barjak na svoj dom. Naša domovina je Hrvatska, a naš dom je naša kuća ili stan – Hrvatska u malom. Nacionalno zajedništvo pokazujemo preko simbola, a najjači simbol pod kojem su naši hrvatski vojnici umirali, hrvatski je barjak ili zastava. Za ovu obljetnicu svakako izvjesite hrvatski barjak na svoju kuću ili stan. Objavite slike na društvenim mrežama. Neka hrvatski vijori barjak ponosno na vašem domu.
    5. Zahvalite jednom hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata ili, ako je poginuo, njegovoj najbližoj obitelj. Nazovite ili pošaljite poruku pripadniku Hrvatske vojske (ili njegovoj/njezinoj obitelj) koji je ratovao za vrijeme Domovinskog rata. Zahvalite mu ili njoj što su riskirali svoj vlastiti život za slobodu koju danas uživamo. Ako ne poznajete nekoga od njih osobno, onda pogledajte na društvenim mrežama (naročito Facebook) i istražite tko su ti ljudi. To je malo truda u usporedbi s onim što su oni žrtvovali za nas.

I na kraju, ono što mi Hrvati i inače dobro znamo raditi je pripremiti malo bogatiji stol za zajednički obiteljski ručak ili, muževi, bogati roštilj… I neka odjekuju prave domoljubne pjesme.

Sretna vam 25. obljetnica Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i hrvatskih branitelja!

Dr. Vice Batarelo

Parlamentarni izbori 2020.

Možda vas zanima:

Procesija s kipom Gospe Fatimske i relikvijama

Procesija s kipom Gospe Fatimske i relikvijama

I ove godine na blagdan Gospe Fatimske, u petak 13. svibnja 2022., održat će se javna procesija s kipom Gospe Fatimske i relikvijama mnogih svetaca. Procesija počinje u 17.30 sati pred zagrebačkom Katedralom. Nakon što je Sveti Otac ove godine...

Otkriće o svetom Josipu, zaštitniku Hrvatske

Otkriće o svetom Josipu, zaštitniku Hrvatske

Sveti Josip zaštitnik je Hrvatske od 1687. godine kada je Hrvatski sabor o tome donio službenu odluku. Tekst te saborske odluke nalazi se, među ostalim, i na službenim stranicama Hrvatskog sabora i navodno glasi ovako: „Sveti Josip, Krista...

Nove mjere Stožera – udar na zdrav razum?

Nove mjere Stožera – udar na zdrav razum?

Zaoštravanje epidemioloških mjera i restrikcija koje nam je danas svečano najavio i obznanio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske novi je dokaz one stare mudrosti da se glupost nikada ne umara. Od početka pandemije korona virusa veliki dio...

Vigilare obranio slobodu govora i prava katoličkih vjernika

Vigilare obranio slobodu govora i prava katoličkih vjernika

Nakon naloga Vrhovnog suda za izuzećem sutkinje Sandre Artuković Kunšt zbog ideološke (lgbt) pristranosti iz postupka udruge „Dugine obitelji protiv Vigilare“ i ukidanja prvostupanjske presude zbog „bitne povrede odredaba parničnog postupka“ i...

Građanski odgoj – roditelji, oprez!

Građanski odgoj – roditelji, oprez!

Zagrebački gradonačelnik Tomašević i njegov 'Muzemo', vrlo će brzo u gradske osnovne škole uvesti građanski odgoj i obrazovanje i to, kako su najavili, prema riječkom modelu, a možda i još liberalniji. Takvim programom građanskog odgoja potkopavaju...

Parlamentarni izbori 2020.