Završio Kulfest 2015.: proglašeni dobitnici pro-life nagrade

27. 05. 1515. | Vijesti, Priopćenja, slider

S Večeri života i okruglim stolom „Zašto se pravo na život u Hrvatskoj relativizira?“ zaključen je u utorak, 26. svibnja 2015. godine 2. Kulfest – festival progresivne kulture.

Uvodnu riječ uputila je moderatorica Karla Ressler, dipl. iur., navodeći kako je iznimno bitno naglasiti važnost zaštite života od začeća do prirodne smrti, ali i otvoriti raspravu o zakonskoj regulativi o abortusu.

DSC_8039

Broj abortusa 70-ih i 80-ih godina 20. stoljeća u Hrvatskoj premašio je brojku od 50 000, no istovremeno taj je broj bio ekvivalent broju poroda – istaknuo je Ivica Dadić, ginekolog u Općoj bolnici „Hrvatski ponos“ u Kninu i korisnik prava na priziv savjesti. Dobra je vijest, smatra Dadić, što se broj abortusa u posljednje tri godine ipak smanjuje, o čemu govori podatak iz 2013. godine o 3161 izvršenom abortusu. Poražavajuća je ipak činjenica da se u 2012. godini na abortus odlučilo 75 % žena koje već imaju djecu, te 8 % maloljetnica. Zahvaljujući njegovoj odluci o prizivu na savjest, na koju se prvi puta pozvao već na 2. godini specijalizacije, 60-ak djece danas živi svoje djetinjstvo ne znajući da je upravo on razgovarao s njihovim majkama i apelirao da odustanu od abortusa. U bolnicama u kojima sam radio, uvijek su korektno prihvatili moje pravo na priziv savjesti, no u posljednje vrijeme svjedočio sam sankcijama na vlastitoj koži – zaključio je.

O abortusu s pravnog stajališta progovorila je dr. sc. Aleksandra Korač Graovac s Pravnog fakulteta u Zagrebu. Pitanje abortusa u Hrvatskoj uređeno je zakonom iz 1978. godine, u kojem stoji da je abortus dozvoljen do 12. tjedna trudnoće, kao i to da abortus može zatražiti i maloljetnica starija od 16 godina, bez ikakvog dopuštenja roditelja ili skrbnika. Kada je Hrvatska 90-ih godina postala samostalna država, tvrdilo se da je taj zakon neustavan jer je proturječan pravu na život svake osobe, no Ustavni sud do danas nije donio odluku o tom predmetu – podsjetila je Korač Graovac. Štoviše, nastavila je, nijedna politička stranka nije u stanju odrediti se po tom pitanju, a krajnje je vrijeme da se u Hrvatskoj o tome otvoreno razgovara. Ustvrdila je da je njezino osobno mišljenje da zakonska zabrana abortusa ne bi ništa dobro donijela, već treba simultano djelovati na više područja i razmišljati o uvođenju informiranog pristanka, odnosno prethodnog upoznavanja o štetnim posljedicama abortusa. Nažalost, na abortus se najčešće odlučuju žene starije od 30 godina, koje imaju dvoje djece – naglasila je Korač Graovac.

Često se nas liječnike pita kada započinje život, no to pitanje treba uputiti biolozima – rekao je na početku svog obraćanja Boris Ujević, ginekolog u Kliničkoj bolnici „Sv. Duh“ u Zagrebu. Upozorio je na pomalo apsurdnu situaciju u Hrvatskoj u kojoj država mora osigurati mjesto da bi žena napravila abortus. Kao čovjek imam pravo na rad, no ne mogu očekivati od države da mi osigura posao – kazao je. Govoreći o piluli ellaOne koja je nedavno pristigla i na hrvatsko tržište, Ujević je istaknuo da ne možemo sa sigurnošću tvrditi je li njezin učinak abortivan ili ne jer raspolažemo podacima koje posreduje proizvođač pa postoji sumnja u vjerodostojnost informacije. No jedno je sigurno – smatra Ujević – život počinje začećem, a sve ostalo nema veze s istinom. Također, dr. Ujević izrazio je zadršku prema mišljenju dr. sc. Korač Graovac da bi zabranom abortusa došlo do (velikog) povećanja negativnih posljedica po zdravlje žena  i povećanje sive zone, tvrdeći da ne postoje podatci koji to sa sigurnošću mogu potvrditi.

U raspravi koja je uslijedila, Dadić je još jednom pozvao na buđenje svijesti u društvu da je svako dijete bitno. Odgovarajući na pitanje o izvještaju Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u kojem se osuđuje djelovanje udruge Betlehem i ostalih pro-life aktivista, Korač Graovac ukazala je na važnost uključivanja neistomišljenika u raspravu o abortusu.

Dobitnici „Priznanja za promicanje ljudskog dostojanstva i kulture života“

U drugom dijelu večeri, Vigilare i Centar za obnovu kulture, dodijelili su dva „Priznanja za promicanje ljudskog dostojanstva i kulture života“. Dobitnikom Priznanja za 2014. god. proglašen je Ivica Dadić kao jedini ginekolog u Općoj bolnici „Hrvatski ponos“ u Kninu koji koristi pravo na priziv savjesti. Svojom hrabrošću i dosljednošću te uzornim primjerom liječnika koji poštuje života su kladu s pravilima liječničke etike i ljudskog morala, dr. Dadić predstavlja uzoran primjer u situaciji kada se na njegovu radnom mjestu vrše sve veći pritisci prema osobama koje ne žele izvršavati abortuse, tj. prekidati živote.

Drugo Priznanje počasnog je karaktera. Dodijeljeno je udruzi Betlehem i njezinom predsjedniku p. Marku K. Glogoviću za cjelokupni dugogodišnji doprinos u obrani i zaštiti ljudskog života.

Budući da p. Glogović nije mogao prisustvovati dodjeli, nagradu su preuzeli njegovi roditelji, a on se organizatorima i publici obratio i zahvalio preko snimljene video-izjavi. Pri tome je apelirao na sve da hrabro krenu u borbu za život unatoč napadima i protivštinama. „Mi kažemo da je svaka trudnica kraljica i da pobačaj nikad nije rješenje. Moramo bez kompromisa stajati uz život“ – zaključio je o. Glogović.

Uz snimku p. Marka, Laudato TV snimila je i prilog o djelovanju i načinu rada udruge Betlehem koji je tom prigodom također emitiran u dvorani.

Po završetku dodjele Priznanja, predsjednici  COK-a i Vigilare Stjepo Bartulica i Vice J. Batarelo, svojim su govorima i službeno zatvorili Kulfest 2015.

Izvor COK & Vigilare

Parlamentarni izbori 2020.

Možda vas zanima:

Procesija s kipom Gospe Fatimske i relikvijama

Procesija s kipom Gospe Fatimske i relikvijama

I ove godine na blagdan Gospe Fatimske, u petak 13. svibnja 2022., održat će se javna procesija s kipom Gospe Fatimske i relikvijama mnogih svetaca. Procesija počinje u 17.30 sati pred zagrebačkom Katedralom. Nakon što je Sveti Otac ove godine...

Otkriće o svetom Josipu, zaštitniku Hrvatske

Otkriće o svetom Josipu, zaštitniku Hrvatske

Sveti Josip zaštitnik je Hrvatske od 1687. godine kada je Hrvatski sabor o tome donio službenu odluku. Tekst te saborske odluke nalazi se, među ostalim, i na službenim stranicama Hrvatskog sabora i navodno glasi ovako: „Sveti Josip, Krista...

Nove mjere Stožera – udar na zdrav razum?

Nove mjere Stožera – udar na zdrav razum?

Zaoštravanje epidemioloških mjera i restrikcija koje nam je danas svečano najavio i obznanio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske novi je dokaz one stare mudrosti da se glupost nikada ne umara. Od početka pandemije korona virusa veliki dio...

Vigilare obranio slobodu govora i prava katoličkih vjernika

Vigilare obranio slobodu govora i prava katoličkih vjernika

Nakon naloga Vrhovnog suda za izuzećem sutkinje Sandre Artuković Kunšt zbog ideološke (lgbt) pristranosti iz postupka udruge „Dugine obitelji protiv Vigilare“ i ukidanja prvostupanjske presude zbog „bitne povrede odredaba parničnog postupka“ i...

Građanski odgoj – roditelji, oprez!

Građanski odgoj – roditelji, oprez!

Zagrebački gradonačelnik Tomašević i njegov 'Muzemo', vrlo će brzo u gradske osnovne škole uvesti građanski odgoj i obrazovanje i to, kako su najavili, prema riječkom modelu, a možda i još liberalniji. Takvim programom građanskog odgoja potkopavaju...

Parlamentarni izbori 2020.