Tko je Kardinal Raymond L. Burke, glavni gost Tradfesta?

22. 10. 1616. | Vijesti

Glavni gost novog festivala tradicije i konzervativnih ideja – TradFesta – kardinal je Raymond Leo Burke (1948., Richland Center, Wisconsin).

Ovaj američki nadbiskup i kardinal Katoličke Crkve irskog podrijetla, u djetinjstvu je pohađao St. Mary’s Parish School u Richland Centeru koja je 2012. dobila njegovo ime. Bogoslovno sjemenište Svetog križa u La Crosseu (Wisconsin), polazio je 1962.-1968. god. Katoličko sveučilište pohađa u Washingtonu, DC, na kojem je 1971. završio filozofiju, a studij teologije pohađao je na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu diplomiravši 1975. god. Za svećenika ga je u vatikanskoj Bazilici sv. Petra zaredio papa Pavao VI. 1975. god.

Prva služba o. Burkea bila je na mjestu pomoćnog rektora katedrale Svetog Josipa Radnika u La Crosseu, a od 1977. podučavao je religiju u srednjoj školi Aquinas (La Crosse).

U Rim se vraća 1980. gdje je na Gregoriani polazio studij Kanonskog prava na kojem je 1984. god. i doktorirao. Iste godine postao je moderatorom Biskupskog ordinarijata i vicekancelarom Biskupije La Crosse.

Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je 1989. prvim američkim Braniteljem ženidbene veze (Defensor Matrimonii) Vrhovnog suda Apostolske signature, najvišeg crkvenog sudišta u Katoličkoj Crkvi.

Papa sv. Ivan Pavao II. zaredio ga je za biskupa 1995. god. Za vrijeme biskupske službe u biskupiji La Crosse (Wisconsin) osnovao je svetište Gospe Guadalupske, a cijelu je biskupiju posvetio Presvetom Srcu Isusovu.

burkecrestcolor

Od 2003./2004. nadbiskup je St. Louisa (Missouri). Osim što je i tu je nadbiskupiju posvetio Srcu Isusovu, u njezinoj katedralnoj bazilici osnovao je i svetište Presvetog Srca Isusova.

Papa Benedikt XVI  imenovao ga je 2008. Predstojnikom Vrhovnog suda Apostolske signature gdje se nalazio do studenog 2014. god.

2010. postao je član Kardinalskog zbora Svete RImske Crkve.

Nakon toga ovaj crkveni pravnik imenovan je na najviše položaje Katoličke Crkve i Rimske kurije: postaje član Kongregacije za biskupe, Kongregacije za kler, Kongregacije za proglašenje svetaca, Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, Papinskog vijeća za tumačenje zakonodavnih propisa, Komisije za pravnike te Vijeća kardinala i biskupa u Odjelu za odnose s državama u Državnom tajništvu (od 2011.).

Danas je (od 2014.) na službi patrona (zaštitnika) Suverenog vojnog malteškog reda čiji je član od 2011. god.

Sedmog srpnja 2015. postaje voditeljem današnje Svete lige koju je izvorno osnovao papa sv. Pio V. 1571. god. Organizacija predstavlja mrežu muških župljana ujedinjenih u pobožnosti prema Svetom sakramentu.

U međuvremenu (od rujna 2015.) ponovno postaje članom Kongregacije za proglašenje svetaca čime se vratio u Rimsku kuriju.

Kardinal Burke ima vrlo jasna gledišta oko aktualnih vrjednosnih pitanja, tj. stoji u potpunosti na tragu nauka Katoličke crkve o temama poput abortusa, homoseksualnosti, braka, (radikalnog) feminizma u Crkvi, pričesti kod civilno razvedenih parova, eutanazije, manipuliranja s ljudskim zametcima, prisutnosti katoličkih vrijednosti u društvu…

Također, otvoreno progovara o krizi muškaraca unutar Katoličke Crkve te beskompromisno istupa protiv davanja sakramenta Sv. pričesti političarima koji promiču kršenje osnovnog ljudskog prava – prava na život nerođene djece.

Parlamentarni izbori 2020.

Možda vas zanima:

Procesija s kipom Gospe Fatimske i relikvijama

Procesija s kipom Gospe Fatimske i relikvijama

I ove godine na blagdan Gospe Fatimske, u petak 13. svibnja 2022., održat će se javna procesija s kipom Gospe Fatimske i relikvijama mnogih svetaca. Procesija počinje u 17.30 sati pred zagrebačkom Katedralom. Nakon što je Sveti Otac ove godine...

Otkriće o svetom Josipu, zaštitniku Hrvatske

Otkriće o svetom Josipu, zaštitniku Hrvatske

Sveti Josip zaštitnik je Hrvatske od 1687. godine kada je Hrvatski sabor o tome donio službenu odluku. Tekst te saborske odluke nalazi se, među ostalim, i na službenim stranicama Hrvatskog sabora i navodno glasi ovako: „Sveti Josip, Krista...

Nove mjere Stožera – udar na zdrav razum?

Nove mjere Stožera – udar na zdrav razum?

Zaoštravanje epidemioloških mjera i restrikcija koje nam je danas svečano najavio i obznanio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske novi je dokaz one stare mudrosti da se glupost nikada ne umara. Od početka pandemije korona virusa veliki dio...

Vigilare obranio slobodu govora i prava katoličkih vjernika

Vigilare obranio slobodu govora i prava katoličkih vjernika

Nakon naloga Vrhovnog suda za izuzećem sutkinje Sandre Artuković Kunšt zbog ideološke (lgbt) pristranosti iz postupka udruge „Dugine obitelji protiv Vigilare“ i ukidanja prvostupanjske presude zbog „bitne povrede odredaba parničnog postupka“ i...

Građanski odgoj – roditelji, oprez!

Građanski odgoj – roditelji, oprez!

Zagrebački gradonačelnik Tomašević i njegov 'Muzemo', vrlo će brzo u gradske osnovne škole uvesti građanski odgoj i obrazovanje i to, kako su najavili, prema riječkom modelu, a možda i još liberalniji. Takvim programom građanskog odgoja potkopavaju...

Parlamentarni izbori 2020.