Izjava vjerskih zajednica o MPO

16. 04. 1212. | Vijesti

Ovih se dana u našoj javnosti najavljuje donošenje Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji žurnim postupkom. Prema pisanju medija nadležni ministar je najavio “da zakon ide u žuran postupak na prvoj sljedećoj saborskoj sjednici, kako bi se primjenjivao u svibnju” i “moja je obveza da se taj zakon počne primjenjivati u svibnju” (usp. Večernji list od 28. ožujka 2012.).
Povodom takvih i sličnih najava izražavamo svoju bojazan i zabrinutost, budući da su u najavama naznačeni termini blizu, a javnosti još uvijek nije obznanjen službeni tekst ni nacrt prijedloga Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji te ni vjerske zajednice u Republici Hrvatskoj dosad nisu bile u mogućnosti razmatrati njegov sadržaj niti se, budu li držale potrebnim, argumentirano uključiti u javnu raspravu.
Držimo da je svaka državna vlast pozvana biti, među ostalim, i servisom svih svojih građana, te da je stoga dužna i pri donošenju izmjena zakona ove vrste u redovitim okolnostima osigurati redovitu proceduru i javnu raspravu i uzimati u obzir sve građane, osobito kada se neki zakon tiče prava na život ljudskoga bića i zadire u stožerne ustanove društva: brak i obitelj.
Podržavamo stav Predsjednika Hrvatskog sabora, koji je prema izvještajima iz medija, izjavio u općem kontekstu, da je “za to da zakoni idu po redovnoj proceduri”, i da će “tražiti od Vlade RH da što više zakonskih prijedloga ide u redovitu proceduru, a u hitni postupak s posebnim obrazloženjem” (usp. Slobodna Dalmacija od 14. ožujka 2012.). Držimo da u konkretnom slučaju izmjena Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji nema dostatnih opravdanih razloga za žurni postupak i uskraćivanje prava na javnu raspravu, tim više što je važeći Zakon o medicinskoj oplodnji iz 2009. već usklađen s odgovarajućim direktivama Europskoga parlamenta i Vijeća Europe iz 2004. odnosno 2006. godine.
Stoga, ne ulazeći ovdje u sam sadržaj izmjena Zakona, apeliramo na Vladu RH i na Hrvatski sabor, da za ovako značajna zakonodavna rješenja s mnogostruko delikatnim implikacijama ne primjenjuju žurnu nego redovitu proceduru u kojoj je javna rasprava nužan i nezaobilazan preduvjet demokratskog procesa donošenja zakona.
Svi pripadnici vjerskih zajednica kao građani ove zemlje imaju ustavno pravo biti aktivni sudionici javne rasprave te stoga opravdano očekuju od zakonodavca kao i od sredstava javnog priopćavanja da ih se ne isključuje nego da im se u hrvatskom javnom prostoru osigura ravnopravno mjesto bez diskriminiranja, etiketiranja i omalovažavanja njihovih stavova.
Ohrabrujemo sve vjernike naših zajednica da daju konstruktivan doprinos javnoj raspravi o ovoj značajnoj temi, a medije i sve druge čimbenike društvenog života da zajedno dosljedno gradimo kulturu dijaloga i uzajamnog uvažavanja radi boljitka zajedničkog nam hrvatskog društva.
U Zagrebu, 16. travnja 2012.
Mons. Vlado Košić, predsjednik Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog
Muftija Ševko Omerbašić, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj
Luciano Moše Prelević, rabin Koordinacije židovskih općina u RH
Kotel Da Don, rabin Židovske vjerske zajednice Bet Israel u Hrvatskoj
O. Slobodan Lalić, protojerej stavrofor Srpske pravoslavne Crkve
O. Emil Cenov Angelov, ikonom Bugarske pravoslavne Crkve
O. Kirko Velinski, protojerej Makedonske pravoslavne Crkve – Ohridske arhiepiskopije
Branko Berić, generalni vikar Evangeličke Crkve u RH
Gosp. Lajoš Čati Sabo, biskup Reformirane kršćanske (kalvinske) Crkve u RH
Toma Magda, predsjednik Saveza baptističkih Crkava u RH
Mr. sc. Damir Špoljarić, predsjednik Evanđeoske pentekostne Crkve u RH

 

Parlamentarni izbori 2020.

Možda vas zanima:

Svetci prošli kroz Zagreb

Svetci prošli kroz Zagreb

Nakon godinu dana od prvoga razornog potresa u Zagrebu i dolaska koronavirusne pandemije u Hrvatsku, katolici Zagrebačke nadbiskupije u subotu, 20. ožujka 2021., u 10 sati krenuli su u pokorničku korizmenu procesiju od zagrebačke Katedrale do...

Najsigurnije cjepivo protiv koronavirusa

Najsigurnije cjepivo protiv koronavirusa

U proteklih nekoliko tjedana, nekolicina najistaknutijih svjetskih farmaceutskih tvrtki najavila je predstojeću proizvodnju cjepiva protiv koronavirusa COVID-19. Komentirajući ove vijesti, ugledni talijanski virolog, profesor Andrea Crisanti,...

Dugin verbalni delikt u Hrvatskoj

Dugin verbalni delikt u Hrvatskoj

Nakon što su se radikali (ljevičari i militantni sekularisti) trijumfalistički i zlobno veselili što je Vigilare na prvoj razini - Županijskom sudu u Zagrebu - „izgubio“ slučaj od tužitelja, homoseksualne grupacije „Dugine obitelji“, zbog neke...

Dopis DORH-u u vezi slučaja Babić

Dopis DORH-u u vezi slučaja Babić

Državno odvjetništvo Republike HrvatskeGlavna državna odvjetnica Republike Hrvatskegđa Zlata Hrvoj-Šipek Zagreb, 12. siječnja 2021.   Predmet: Slučaj Babić i poticanje nasilja i mržnje Poštovana gđo Hrvoj-Šipek, dana 22. prosinca...

Parlamentarni izbori 2020.