Izbori za Europski parlament – suradnici (kandidati) u Vigilare akcijama

9. 04. 1313. | Vijesti, Newsletter

Vigilare je civilna udruga i djeluje unutar okvira civilnog društva. No, za učinkovito djelovanje potrebno je utjecati na politički sektor. Vigilare nema namjeru preporučiti svojim podupirateljima za koga glasovati u Europskim izborima. No, Vigilare zadržava pravo na odavanje javnog priznanja onim ljudima, uključujući i sabornicima koje su nam pomogli u našim javnim zagovarateljskim akcijama (umjetna oplodnja i spolni odgoj/dr. Judith Reisman).

To radimo zbog mogućnosti preferencijalnog (pojedinačnog) glasovanja gdje se, po želji, može glasovati za pojedinog kandidata, a ne za redoslijed liste kako su to stranke odredile.

Dvije osobe koje su blisko surađivale u dosadašnjim Vigilare akcijama, sada se kandidiraju za Europski parlament. Obojici želimo sve najbolje. Jedan je Krešimir Miletić (Hrast), a drugi Davor Stier (HDZ). Krešimir je već dobro poznat Vigilare podupirateljima, kao i njegovi stavovi i vrjednote. No, za one podupiratelje koji žele i da te vrjednote dobiju na političkoj težini i u jednoj parlamentarnoj stranci, tu je Davor Stier. Preferencijalnim glasom za njega, poslali biste jaku poruku vodstvu te (mainstream) političke opcije da su oni koji se izlažu radi tradicionalnih i konzervativnih vrjednota, nagrađeni s više glasova (i dakako više utjecaja na odlučivanje i smjer stranke). Vrijeme je da mi u civilnom sektoru počnemo ‘ispijati čaj’ i utjecati na sustav vrjednota unutar političkog sektora. Nakon razvijene suradnje s Vigilare oko saborskih rasprava o umjetnoj oplodnji i dolaska dr. Judith Reisman u Hrvatski sabor, Davor Stier namjerava sada suradnju s Vigilare nastaviti i u Europskom parlamentu.

V: Treći ste na listi br. 12 HDZ-a i koalicijskih partnera. Zašto bi birači trebali baš Vama dati glas u nedjelju 14. travnja?

DS: Po izbornom sustavu za Europski parlament, birači mogu zaokružiti listu i unutar te liste jednog kandidata kojeg preferiraju. To je tzv. „preferencijalni glas“. Prema svim istraživanjima, izborni prag proći će samo HDZ, SDP i Laburisti. Ali iz njihovih lista ući će u Europski parlament kandidati s najvećim brojem preferencijalnih glasova. U Europskom parlamentu namjeravam nastaviti suradnju s udrugom Vigilare i Centrom za obnovu kulture koju smo učinkovito razvili prilikom saborske rasprave o umjetnoj oplodnji i četvrtog modula Zdravstvenog odgoja.

V: Na koji način?

DS: Kao što sam to radio kao zastupnik u Hrvatskom saboru. Dakle, prvi smo put 2012. organizirali dolazak u Sabor predstavnika udruga koje promiču kulturu života, i to u formi sličnoj javnim saslušanjima ili „hearings“ američkog Kongresa i drugih svjetskih parlamenata. Pozvali smo saborske zastupnike iz svih političkih stranaka i oni su mogli u izravnoj komunikaciji s udrugama raspravljati o prijedlogu zakona i važnosti zaštite prava na život od začeća do prirodne smrti. To su naravno pratili i mediji.

V: Medijska je pozornost bila još veća kod dolaska dr. Reisman…

DS: To je bila prva vijest u svim medijima, a koristili smo isti model kao i za raspravu o umjetnoj oplodnji. Iz suparničkog tabora učinili su sve da dr. Reisman ne dođe u Sabor jer su znali kakav će to učinak imati za tijek rasprave o četvrtom modulu Zdravstvenog odgoja. Njima je bilo podnošljivo da se dr. Reisman pojavi u akademskim krugovima, ali nikako tamo gdje se donose političke odluke i zakoni Republike Hrvatske. No, nisu nas uspjeli zaustaviti. Znate, u tom trenutku više nisu bila u pitanju isključivo stajališta dr. Reisman, već sama sloboda govora u Hrvatskoj.

V: I u Europi su kršćanske vrijednosti često pod udarom?

DS: Zato je bitno da se naš glas čuje u Europskom parlamentu. Kao što je papa Benedikt XVI. poručio prilikom pastoralnog posjeta u lipnju 2011., Hrvatska je oduvijek bila dio Europe, ali sada mora postati dio političke i institucionalne Europe, postati dio Europske unije i u nju unijeti svoje hrvatske i kršćanske vrijednosti. Ima već sada u Europskom parlamentu zastupnika iz drugih zemalja članica koji promiču kršćanske vrijednosti i s njima ćemo zajedno raditi. Jer mi smo za Europu, ali ne bilo kakvu Europu. Mi smo za Europu koja se neće stidjeti svojih kršćanskih korijena.

Parlamentarni izbori 2020.

Možda vas zanima:

Procesija s kipom Gospe Fatimske i relikvijama

Procesija s kipom Gospe Fatimske i relikvijama

I ove godine na blagdan Gospe Fatimske, u petak 13. svibnja 2022., održat će se javna procesija s kipom Gospe Fatimske i relikvijama mnogih svetaca. Procesija počinje u 17.30 sati pred zagrebačkom Katedralom. Nakon što je Sveti Otac ove godine...

Otkriće o svetom Josipu, zaštitniku Hrvatske

Otkriće o svetom Josipu, zaštitniku Hrvatske

Sveti Josip zaštitnik je Hrvatske od 1687. godine kada je Hrvatski sabor o tome donio službenu odluku. Tekst te saborske odluke nalazi se, među ostalim, i na službenim stranicama Hrvatskog sabora i navodno glasi ovako: „Sveti Josip, Krista...

Nove mjere Stožera – udar na zdrav razum?

Nove mjere Stožera – udar na zdrav razum?

Zaoštravanje epidemioloških mjera i restrikcija koje nam je danas svečano najavio i obznanio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske novi je dokaz one stare mudrosti da se glupost nikada ne umara. Od početka pandemije korona virusa veliki dio...

Vigilare obranio slobodu govora i prava katoličkih vjernika

Vigilare obranio slobodu govora i prava katoličkih vjernika

Nakon naloga Vrhovnog suda za izuzećem sutkinje Sandre Artuković Kunšt zbog ideološke (lgbt) pristranosti iz postupka udruge „Dugine obitelji protiv Vigilare“ i ukidanja prvostupanjske presude zbog „bitne povrede odredaba parničnog postupka“ i...

Građanski odgoj – roditelji, oprez!

Građanski odgoj – roditelji, oprez!

Zagrebački gradonačelnik Tomašević i njegov 'Muzemo', vrlo će brzo u gradske osnovne škole uvesti građanski odgoj i obrazovanje i to, kako su najavili, prema riječkom modelu, a možda i još liberalniji. Takvim programom građanskog odgoja potkopavaju...

Parlamentarni izbori 2020.