Službeni dopis ministru zdravlja R. Ostojiću u vezi nezakonitog otkaza primalji Jagi Stojak

Zagreb, 8. kolovoza 2013.

Ministarstvo zdravlja

n/r prof. dr. sc. Rajko Ostojić, ministar

Predmet: Žurno vraćanje medicinske sestre primalje Jage Stojak na radno mjesto u Opću bolnicu „Hrvatski ponos“ Knin

Poštovani gospodine ministre,

obraćam Vam se zbog slučaja gospođe Jage Stojak, koja je (bila) zaposlena na neodređeno vrijeme u Općoj bolnici „Hrvatski ponos“ Knin kao medicinska sestra primalja. Dana 26. srpnja 2013. uručen joj je otkaz jer je 14. lipnja 2013. odbila prisustvovati činu namjernog pobačaja, odnosno umorstva fetusa/djeteta te se sukladno svojim zakonskim, ustavnim i  vjerskim pravima pozvala na priziv savjesti.

Poštovani ministre, zamolio bih Vas da ovaj opasan presedan u hrvatskim bolnicama prekinete odmah. Ovaj otkaz jeprotuustavan jer su člankom 40. Ustava Republike Hrvatske zajamčena prava i sloboda svakog državljanina na javno očitovanje vjeroispovijesti i savjesti. Ovaj otkaz je, nadalje, protivan općim normama Zakona o radu te Zakonu o primaljstvu, Etičkom kodeksu primalja te pravnim normama i Direktivama EU 80/154/EEC i 80/155/EEC.

Posebno članak 3, točka 20. Etičkog kodeksa primalja propisuje pravo primalja na priziv savjesti, uz obavezu da se o tome obavijesti (samo) pacijenta, što je gospođa Jaga Stojak i učinila. Nadalje, Zakon o primaljstvu nigdje ne navodi da u poslove primalje pripadaju i poslovi medicinske asistencije kod namjernih prekida trudnoća, odnosno umorstva fetusa/djeteta.

Ugovorni poslovi gospođe Jage Stojak, prema Ugovoru o radu, među ostalim navode da su joj povjereni „poslovi medicinske sestre primalje u rađaoni“. Pod tim poslovima (primalja u rađaoni) nikako ne mogu stajati poslovi namjernog kirurškog prekida trudnoće ili asistencija pri istome. Pobačaj/abortus, odnosno namjerno ubijanje nerođenog djeteta čin je toliko kontradiktoran i suprotan s poslovima primalje u rađaoni da se nikako ne može govoriti o nekakvoj „povredi“ preuzetih obaveza.

Iako bi bilo dovoljno da je primalja Jaga Stojak djelovala u skladu sa svojom savješću kada je odbila sudjelovati u namjernom umorstvu nerođenog djeteta, i hrvatski Ustav i zakoni, kao i europske direktive daju joj pravo na djelovanje u skladu s prizivom savjesti.

U skladu s navedenim traži se sljedeće:

1. da se medicinska sestra primalja Jaga Stojak žurno vrati na svoje radno mjesto (uz ispriku) da bolnica i Vaše Ministarstvo ne bi prolazili pravnu proceduralnu i moralnu sramotu u Hrvatskoj i izvan nje (jer se slučaj već internacionalizirao);
  2. da se svim medicinskim djelatnicima poštuje pravo priziva na savjest, posebno kada se radi o pobačaju;
  3. da se u hrvatskim bolnicama prestanu raditi namjerni pobačaji, i to posebno u „rađaonicama“. Nedopustivo je da se na mjestu gdje se rađa ljudski život u isto vrijeme ljudski život i ubija. Ova činjenica izaziva moralni užas i konsternaciju te vrijeđa veliku većinu poreznih obveznika koji plaćaju za javni zdravstveni sustav;
  4. da se pošalju inspekcije u hrvatske bolnice (posebno u Opću bolnicu „Hrvatski ponos“ Knin) gdje se vrše ilegalni pobačaji (iza 12. tjedna trudnoće) i zarađuje (krvavi) ilegalni novac.

Vjerujem da se kao liječnik pridržavate Hipokratove zakletve i da ćete braniti svaki ljudski život. Ovaj slučaj neće jednostavno nestati. To po savjesti ne ćemo i ne možemo dopustiti, a kao što je spomenuto, slučaj je već poznat u Hrvatskoj, ali je i internacionaliziran. Pogreške se događaju te vjerujemo da Vaše Ministarstvo to može adekvatno riješiti da bi se zadovoljila pravda te ljudska sudbina gospođe Jage Stojak, ali i sudbina nebrojene nerođene djece koja imaju pravo na život.

Udruga Vigilare

Dr. sc. Vice John Batarelo
predsjednik

Bog, ja i Dan pobjede i domovinske zahvalnosti