Priopćenje s konferencije za medije „Brak, laži, prijetnje i video-snimke“

20. 11. 1313. | Priopćenja

Udruga Vigilare uputila je poziv predstavnicima medija na tiskovnu konferenciju, potaknuta nedavnim događajima vezanim uz održavanje referenduma o braku.

Referendum je izvorna demokratska praksa i veliki korak za hrvatsku demokraciju, posebice stoga što se radi o prvom narodnom referendumu. Normalno je očekivati da postoje oni koji podržavaju referendumsko pitanje i oni koji su protiv njega. No, ono što nije normalno te je zabrinjavajuće, jest količina neistine i manipulacije vezane uz temu braka od strane nekih civilnih udruga i, još žalosnije, visokih političkih predstavnika. Demagogija nekih javnih osoba na temelju laži te plitkih i neobjektivnih informacija, dovela je društvo do stanja histerije, a došlo je čak i do prijetnje smrću. Ovakvo ponašanje postalo je za većinu građana nepodnošljivo i odbojno, te ovim putem pozivamo na smirivanje strasti i usredotočenost na samu temu, a to je brak i uvrštavanje njegove definicije u Ustav Republike Hrvatske. Brak kao riječ i kao ono što on izvorno znači, nikada nije bio protiv ikoga, nego je štoviše spajao muško i žensko od iskona te nesebično pridonosio stvaranju novoga života, pa i prije pojave religija i država.

O referendumu i nedavnim događajima na konferenciji su progovorili: Dr. sc. Vice John Batarelo, predsjednik udruge Vigilare, Zvonimir Hodak, odvjetnik don Damira Stojića u slučaju prijetnje smrću, Prof. dr. sc. Slaven Letica, o ponašanju javnih osoba i medija prema referendumu, Predstavnici MediaNet, o istraživanju odnosa HRT-a prema praćenju referenduma

Konferencija je održana u srijedu, 20. studenog u 12 sati u konferencijskoj dvorani Grahorova 4, Zagreb.

Prenosimo zaključke i poruke udruga Vigilare i COK:

1. Osuđujemo koordinirani pokušaj blaćenja i diskreditiranja ne samo referenduma nego i konzervativizma, odnosno promocije tradicionalnih vrednota u hrvatskom civilnom i političkom životu, kao legitimne društvene i političke opcije. Navedeni pokušaji proizlaze mahom iz netrpeljivosti te ostataka jednoumlja u Hrvatskoj.

2. Osuđujemo manipulaciju nekih udruga okupljenih oko Platforme 112 koje, između ostalog, dobivaju novac i iz državnog proračuna (za 2012. godinu više od 2.5 milijuna kuna). Istim poreznim obveznicima i građanima koji ih financiraju, spomenute udruge neprestano iznose gnjusne laži, primjerice da je referendum o braku usmjeren protiv nekih navodnih manjinskih prava.

3. Osuđujemo i tražimo odgovornost vladinih političkih dužnosnika, koji u dobrim starim manirama totalitarnih režima izgovaraju laži, uvrede i klevete. Recentan primjer je saborski zastupnik Kolman koji je cijelu inicijativu za raspisivanje referenduma nazvao ”prljavim pokretom” (Kolman je preko Vigilare akcije primio preko 2.500 protestnih e-mailova zbog navedene uvrede). Ovim putem pozivamo političare da se drže Kodeksa dobre prakse za referendum kojeg je 2007. donijela Venecijanska komisija Vijeća Europe.

4. Tražimo od javne radiotelevizije (HRT) da objektivno prikazuje činjenice i objektivno informira građane o referendumu. Profesionalno praćenje koje je angažirala udruga Vigilare pokazalo je da je značajni postotak medijskih priloga otvoreno negativno usmjereno protiv nadolazećeg referenduma (32%).

5. Tražimo i od privatnih medijskih kuća da ostanu objektivne i drže se profesionalnih novinarskih standarda, prema preporukama već spomenute Venecijanske komisije. Osuđujemo otvoreni navijački stav uredništava nekih dnevnih novina koji dovodi hrvatsko novinarstvo na vrlo nisku profesionalnu razinu. Podržavamo i bojkot, te potičemo građane da ne kupuju i ne čitaju glasila sa izrazito pristranom uredničkom politikom.

6. Osuđujemo prijetnje smrću poslane preko interneta i upućene studentskom kapelanu u Zagrebu don Damiru Stojiću, te tražimo od državnog odvjetništva da što prije otkrije počinitelja.

7. Želimo i tražimo da se u ovom vremenu koje predstoji do referenduma, koriste razumni i utemeljeni argumenti o temi referenduma – a ta tema je brak. Želimo da se razgovara o tome što je brak, što je svrha braka, otkud brak, kada je počeo i zašto je dobar za društvo, te zašto država treba maksimalno štititi definiciju braka a ne poticati njegovo redefiniranje.

Slijedi i powerpoint prezentacija o rezultatima profesionalnog praćenja medijskog izvještavanja koje je naručila udruga Vigilare.

pracenje_medija_pdf

Parlamentarni izbori 2020.

Možda vas zanima:

PETICIJA: Želim da 25. lipnja bude državni blagdan!

PETICIJA: Želim da 25. lipnja bude državni blagdan!

Pokrenuli smo peticiju prikupljanja potpisa kojima ćemo vladajućima dati do znanja da želimo da 25. lipnja bude državni blagdan i neradni dan. Riječ o previše važnom događaju kada su Hrvati, nakon mnogo stoljeća, proglasili državnu neovisnost, da...

[VIDEO] 30 godina hrvatske neovisnosti

[VIDEO] 30 godina hrvatske neovisnosti

U spomen na 30. obljetnicu proglašenja hrvatske neovisnosti, Vigilare je izradio video-zapis s najupečatljivijim trenutcima i pojedincima iz razdoblja političke i vojne borbe za hrvatsku slobodu. https://www.youtube.com/watch?v=91knlRJPDS0

22. lipnja – dan koji treba slaviti

22. lipnja – dan koji treba slaviti

Dana 22. lipnja 1593 . u bitki kod Siska, združena kršćanska vojska zaustavila je prodor Turaka i nestanak Hrvatske. Turske snage ni iz trećeg puta nisu uspjele pokoriti sisačku utvrdu i prodrijeti u sjeverozapadne hrvatske krajeve te dalje u...

Nismo dobili milijune, nego milijarde dolara

Nismo dobili milijune, nego milijarde dolara

Od neomarksističkog zastupnika Bojana Glavaševića, jednog od najvećih zagovornika ubijanja nerođene djece, oduzimanju prava djeci na oca i majku, neprijatelja Katoličke crkve, širitelja pogubne lgbt i rodne ideologije, verbalnog napadača na...

[VIDEO] Ugledni liječnik o pandemiji i cjepivima

[VIDEO] Ugledni liječnik o pandemiji i cjepivima

Dr. Peter McCullough je internist, kardiolog, akademik, profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Dallasu (Teksas). U ovm videu progovara o pandemiji koronavirusa i cjepivima te njihovu (štetnom) utjecaju na ljudsko zdravlje....

Parlamentarni izbori 2020.