Pomoćnik ministrice Opačić: „Ne postoji ni radna skupina ni povjerenstvo koje je izrađivalo obiteljski zakon; stručna rasprava nam ništa ne znači”

7. 03. 1515. | Priopćenja

U Ministarstvu socijalne politike i mladih (MSPM), 25. 2. 2015., održano je javno izlaganje o Nacrtu prijedloga iskaza o procjeni učinaka propisa za Nacrt prijedloga Obiteljskog zakona, s Konačnim prijedlogom Zakona. U ime MSPM govorio je, ne predstavivši se, Hrvoje Sadarić koji je na to mjesto dospio „bez dana staža u socijali“, pomoćnik ministrice socijalne politike i mladih, Milanke Opačić. U svojem se izlaganju u uvodu osvrnuo na trenutno stanje s obiteljskim zakonom i učinke nedavne suspenzije Obiteljskog zakona iz 2014. od strane Ustavnog suda RH. Želeći opravdati svoju ustanovu, Sadarić je cijelo izlaganje zapravo upućivao kritiku Ustavnom sudu tvrdnjama da je sudska odluka o suspenziji dovela do pravne nesigurnosti, zaboravljajući da je taj isti zakon s, kako reče, „pravnim prazninama“ donijelo upravo ‘njegovo’ ministarstvo.

Kao komentar na primjedbe koje je MSPM do tada dobio u vezi kršenja procedure, Sadarić je rekao skandaloznu izjavu: „Što se tiče procedure, mi procedure ne da se ne držimo, nego je se držimo i preko mjere“.

Da ne bi bilo zabune, 43 godine nakon Titova izrugivanja s onima koji se „drže zakona kao pijan plota“, pomoćnik ministrice RH je potom izjavio i ovo: „Ove su stvari koje ne možemo držati se strogo propisane procedure, jer je situacija nastala takva…” I javno potvrdio da se, eto, jer je situacija takva, Vlada ne će držati propisane procedure, tj. zakona.

Na primjedbu iz publike da je, prema nalogu Vladina Ureda za zakonodavstvo, nepropisno imati istodobno dvije javne rasprave; onu o tezama zakona i onu o konačnom prijedlogu zakona, Sadarić je ponovno šokirao: “Vlada nije odgovorna za to da se razgovara s Uredom za zakonodavstvo od jutra do mraka“; a potom i: “…više nije vrijeme za stručne rasprave… Nama [to] u ovom trenutku ništa ne znači”.

Kritika iz publike bila je da se ovakvim izlaganjem Sadarić stavio u poziciju barem jednaku Ustavnom sudu RH. Iako je upozoren da je Vlada RH 10. srpnja 2014. na svojoj sjednici donijela Mjeru 11.4. da se od prosinca 2014. treba „objavljivati sastav radnih skupina i povjerenstava za izradu zakona, drugih propisa i akata“, upitan da obznani tko je pisao obiteljski zakon, Sadarić je odbio to učiniti odgovorivši da „jednostavno nema radne skupine, ni ad hoc radne skupine, ni neformalno imenovane radne skupine“, već da su to svi zaposlenici ministarstva. Tako je dodatno potvrdio da se imena osoba koje su izrađivale prijedlog zakona, kriju, premda javnost ima pravo znati o kome se radi, a ministarstvo obvezu to obznaniti.

Zbog svih skandaloznosti i obmane javnosti, nepoštivanja demokratskih stečevina i vladavine prava, udruga Vigilare pokrenuo je prošli tjedan akciju prema MSPM-u i njihovim djelatnicima, nadležnim saborskim odborima, ali i predsjednici Republike, premijeru te predsjedniku Sabora. Do danas pristiglo je više stotina pritužbi, a o svemu će biti obaviješten i Ustavni sud RH.

Cijelu akcija s nedostatcima procedure donošenja, pogledajte ovdje.

Cjelokupno izvješće i analiza Sadarićeva javnoga izlaganja, nalazi se u privitku.

p.s. Snimka s javnoga izlaganja nalazi se u posjedu udruge

javno_izlaganje_obiz_25.2.15_2

Parlamentarni izbori 2020.

Možda vas zanima:

PETICIJA: Želim da 25. lipnja bude državni blagdan!

PETICIJA: Želim da 25. lipnja bude državni blagdan!

Pokrenuli smo peticiju prikupljanja potpisa kojima ćemo vladajućima dati do znanja da želimo da 25. lipnja bude državni blagdan i neradni dan. Riječ o previše važnom događaju kada su Hrvati, nakon mnogo stoljeća, proglasili državnu neovisnost, da...

[VIDEO] 30 godina hrvatske neovisnosti

[VIDEO] 30 godina hrvatske neovisnosti

U spomen na 30. obljetnicu proglašenja hrvatske neovisnosti, Vigilare je izradio video-zapis s najupečatljivijim trenutcima i pojedincima iz razdoblja političke i vojne borbe za hrvatsku slobodu. https://www.youtube.com/watch?v=91knlRJPDS0

22. lipnja – dan koji treba slaviti

22. lipnja – dan koji treba slaviti

Dana 22. lipnja 1593 . u bitki kod Siska, združena kršćanska vojska zaustavila je prodor Turaka i nestanak Hrvatske. Turske snage ni iz trećeg puta nisu uspjele pokoriti sisačku utvrdu i prodrijeti u sjeverozapadne hrvatske krajeve te dalje u...

Nismo dobili milijune, nego milijarde dolara

Nismo dobili milijune, nego milijarde dolara

Od neomarksističkog zastupnika Bojana Glavaševića, jednog od najvećih zagovornika ubijanja nerođene djece, oduzimanju prava djeci na oca i majku, neprijatelja Katoličke crkve, širitelja pogubne lgbt i rodne ideologije, verbalnog napadača na...

Parlamentarni izbori 2020.