Peticija za život i pomoć ženama predana Saboru, Vlada pozvana na odbacivanje Istanbulske konvencije

13. 10. 1717. | Priopćenja, slider

Zagreb, 13. listopada 2017.

PRIOPĆENJE

Inicijativa „ProLife Hrvatska“ i Vigilare predali su u petak Hrvatskom saboru 168 561 potpis prikupljen nacionalnom peticijom za život i pomoć ženama koje žele roditi svoje dijete te uručili pisma sa svojim zahtjevima namijenjena predsjednicima Vlade i Sabora. Ovom inicijativom građani od hrvatskih vlasti traže zaštitu nerođenog života i konkretne programe pomoći ženama u trudnoći.

Potpise je službeno primio potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner, a predstavnici građanske inicijative dostavili su ih u dvanaest dječjih kolica.

– Želimo da svi zapamte ovaj broj jer računa se da dnevno dvanaestoro djece u Hrvatskoj bude pobačeno. Naš je cilj da zajedno kao društvo radimo na tome da taj broj bude sveden na nulu. Da bismo to postigli, treba pomoći ženama u trudnoći i zato naša inicijativa od vlasti traži konkretne mjere u tom području, a mi ćemo danas ova kolica i simbolično donirati udruzi „Betlehem“ i Domu za žene Sv. Ana u Rijeci koji rade sa ženama žrtvama nasilja, izjavio je predsjednik Vigilare dr. sc. Vice Batarelo.

Nakon predaje potpisa Saboru uputili su se u zgradu Vlade gdje ih je primio predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka – Petešić.

Formalnom dijelu protokola prethodilo je kratko okupljanje na Trgu sv. Marka na kojem su se okupljenima obratili ugledni katolički intelektualci, svećenici i aktivisti.

Predsjednica Hrvatskog pokreta za život i obitelj Katarina Kovačević naglasila je da inicijativa nije usmjerena protiv nikoga, nego za svakog čovjeka.

Kristina Pavlović iz udruge Glas roditelja za djecu (GROZD) poručila je da se građani ne odlučuju na roditeljstvo zbog socijalnih naknada, nego zbog otvorenosti životu i želje za zasnivanjem obitelji, te kako peticija ima za cilj sačuvati taj vrijednosni sustav koji je danas ugrožen, između ostalog, i nametanjem Istanbulske konvencije.

Ivana Foretić, voditeljica Odjela za majčinstvo i obitelj udruge Vigilare, iznijela je vlastitu životnu priču naglasivši kako, da je slušala preporuke, dvoje od njezinih četvero djece danas ne bi bilo živo iako su se naposlijetku rodila bez ikakvih zdravstvenih komplikacija.

Klinički psihijatar dr. Herman Vukušić transrodnost je okarakterizirao kao veliku opasnost za djecu. Objasnio je sa stajališta struke da je poticanje djece i adolescenata na propitivanje vlastitog rodnog identiteta vrlo štetno i da je riječ o pravom nasilju nad ranjivima koji su u toj dobi vrlo podložni manipulaciji.

Svećenik salezijanac don Damir Stojić rodnu je ideologiju nazvao velikim neprijateljem braka i naglasio da se danas u svijetu vodi rat protiv braka ideološkom kolonizacijom. Istaknuo je i da ova inicijativa traži najveću moguću zaštitu žena i članova obitelji od svakog nasilja, čime je potvrdio riječi Vice Batarela koji je u svom pozdravnom govoru zatražio da Hrvatska bude „zemlja s nultom stopom tolerancije na svako nasilje, pa tako i ono prema nerođenoj djeci“.

Cijeli je događaj prenosila LaudatoTV, a ovdje donosimo i kratku reportažu:

PETICIJA: Želim da 25. lipnja bude državni blagdan!

Pokrenuli smo peticiju prikupljanja potpisa kojima ćemo vladajućima dati do znanja da želimo da 25. lipnja bude državni blagdan i neradni dan. Riječ o previše važnom događaju kada su Hrvati, nakon mnogo stoljeća, proglasili državnu neovisnost, da...

[VIDEO] 30 godina hrvatske neovisnosti

U spomen na 30. obljetnicu proglašenja hrvatske neovisnosti, Vigilare je izradio video-zapis s najupečatljivijim trenutcima i pojedincima iz razdoblja političke i vojne borbe za hrvatsku slobodu. https://www.youtube.com/watch?v=91knlRJPDS0

22. lipnja – dan koji treba slaviti