Otvoreno pismo građanske inicijative „I ja sam bio embrij“ i udruge Vigilare

19. 07. 1212. | Priopćenja

Ljudski život ne može biti cijena ničijih “prava”

Otvoreno pismo građanske inicijative “I ja sam bio embrij” i udruge “Vigilare”

Poštovani građani i građanke Republike Hrvatske!

U ime tima Vigilare i građanske inicijative “I ja sam bio embrij” zahvaljujemo Vam na Vašoj podršci, angažmanu i spremnosti da se zajedno s nama borite za zaštitu prava na život i dostojanstvo ljudske osobe od začeća do prirodne smrti.

Tiha Hrvatska više nikada neće biti tiha! Hrvatska više nikada neće biti uspavana. Vigilare znači biti budan, pratiti…, i na kraju reagirati: javljati se, predlagati i suprotstavljati se.

Pokazali smo da zajedno možemo, ako se odlučimo pokrenuti i raditi za ono što nam je važno, u praktično nekoliko mjeseci okupiti i mobilizirati velik broj građana i društvenih subjekata i u javnosti snažno zagovarati kulturu života.

Kada smo krenuli, bilo nas je nekoliko. Danas nas ima više od 133.000 s jasnim ciljem i vizijom Hrvatske kao države u kojoj svako začeto dijete ima pravo na život, pravo na tatu i mamu, države koja poštuje prava i dostojanstvo djeteta prije i poslije njegova rođenja.

Želimo Hrvatsku u kojoj zakoni ne omogućavaju nikome “pravo na izbor” koje u isto vrijeme drugome oduzima temeljna ljudska prava. Ljudski život ne može biti cijena ničijih »prava«. Želimo Hrvatsku koja ohrabruje, potiče, pomaže i obvezuje oba roditelja da odgajaju i podižu svoju djecu. Želimo Hrvatsku koja će zagrliti, štititi i promicati obitelj kao svoj temelj, baštinu i budućnost.

Model tzv. “javne rasprave”, ali i izglasavanja Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji govori o tome da sadašnja saborska većina nikada nije, neće i ne namjerava otvoriti stvaran i iskren dijalog oko najvažnijih pitanja koja se tiču ljudskog života, braka, obitelji i roditeljstva, već će nastaviti s nametanjem izokrenutih vrijednosti i svjetonazora militantne manjine većini, gazeći identitet, dostojanstvo, baštinu i kulturu hrvatskog naroda.

To nam ne ostavlja druge opcije već iskoristiti pravo koje nam kao građanima daje Ustav Republike Hrvatske i referendumom srušiti ovaj zakon. To je svakako moguće napraviti jer više nismo “šutljiva većina”.

Ustavna tužba i referendum zadnja su linija obrane koja preostaje građanima, no naša nastojanja se ne zaustavljaju na rušenju ovog lošeg zakona. Mi želimo da se u zdravstveni sustav Republike Hrvatske integriraju prirodne metode prokreacije poput FertilityCare sustava skrbi o plodnosti i NaPro liječenja koje prepoznaju i liječe uzroke neplodnosti vodeći računa o zdravlju žene i muškarca, ali i o moralnim i etičkim dimenzijama prokreacije, te da se iz državnoga proračuna financira edukacija liječnika, zdravstvenih djelatnika i stručnih suradnika za provedbu tih metoda.

Tražimo također ne samo od ministarstva zdravlja, već i od svih društvenih subjekata, a ovdje posebno naglašavamo medije, da počnu preispitivati stavove i politike koji posredno ili neposredno pogoduju umnožavanju različitih uzroka neplodnosti. Ovdje prije svega mislimo na sve kasnije odlučivanje i odgađanje ulaska u brak i zasnivanja obitelji, pogubni utjecaj stresa i nezdravih načina života na ljudsku plodnost, kao i negativne posljedice korištenja različitih kontracepcijskih sredstava.

Ovo implicira uvođenje zdravstvenog odgoja u obrazovni sustav, ali svakako ne jednog univerzalnog na izokrenutim ideološkim i svjetonazorskim osnovama vladajuće koalicije već najmanje dva koji bi roditeljima omogućili izbor i ostvarivanje ustavom zajamčenog prava da samostalno odlučuju o odgoju svoje djece (članak 63.).

Ovo implicira i osmišljavanje sustavne obiteljske politike u Hrvatskoj, koja će najkraće rečeno u fokus cijelog društva staviti obitelj, a sve druge odnose urediti tako da obitelj i svaki pojedini član obitelji može neometano razviti sve svoje potencijale.

Zagovarat ćemo cjelovita, moralno i etički prihvatljiva rješenja, pravedne zakone i kulturu života u Hrvatskoj.

Za vođenje daljnjih akcija potrebna su nam određena financijska sredstva. Stoga računamo na Vašu pomoć. Svaki Vaš novčani prilog je važan u ovoj borbi za kulturu života. Hvala Vam!

Udruga Vigilare, p.p. 868, 10001 Zagreb
OIB: 10032997386

Uplate u Hrvatskoj
žiro račun: 2360000-1102251776

Uplate izvan Hrvatske
IBAN: HR9423600001102251776, SWIFT: ZABA HR 2X

Naziv i adresa banke
Zagrebačka banka d.d., Paromlinska 2, 10000 Zagreb, Hrvatska

Pokreni se!
Za život! Za obitelj! Za Hrvatsku!

 

Vigilare tim

Parlamentarni izbori 2020.

Možda vas zanima:

Nismo dobili milijune, nego milijarde dolara

Nismo dobili milijune, nego milijarde dolara

Od neomarksističkog zastupnika Bojana Glavaševića, jednog od najvećih zagovornika ubijanja nerođene djece, oduzimanju prava djeci na oca i majku, neprijatelja Katoličke crkve, širitelja pogubne lgbt i rodne ideologije, verbalnog napadača na...

[VIDEO] Ugledni liječnik o pandemiji i cjepivima

[VIDEO] Ugledni liječnik o pandemiji i cjepivima

Dr. Peter McCullough je internist, kardiolog, akademik, profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Dallasu (Teksas). U ovm videu progovara o pandemiji koronavirusa i cjepivima te njihovu (štetnom) utjecaju na ljudsko zdravlje....

Zagreb pod „Muzemo“

Zagreb pod „Muzemo“

Ako na lokalnim izborima u glavnom gradu Zagrebu pobijedi nova, lažna zelena, ideološki ekstremno lijeva opcija, ovo su predviđanja na koja smo upozorili, a koja bi se vrlo lako mogla pokazati točnim i ostvariti. Nakon osvajanja glavnog grada, na...

Dugine igre s djecom, opet. A ministar?

Dugine igre s djecom, opet. A ministar?

Dr. Vice Batarelo Ljudi... radi se o djeci, zašto im to radimo? Zašto dozvoljavamo ovakve nebuloze i sablazni? Ovo je bila moja prva reakcija kada sam čuo za kukavičku odluku Upravnog suda koja ide u prilog istospolnim zajednicama koje žele...

Parlamentarni izbori 2020.