Nove nepravilnosti u MZOS-u – zahtjev za ostavkom ministra Jovanovića

5. 06. 1313. | Priopćenja

Udruga Vigilare protivi se najavljenom načinu rješavanja problema vezanih uz legalno uvođenje Zdravstvenog odgoja u hrvatski školski sustav od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a nakon Odluke Ustavnog suda od 22. svibnja 2013. (ocjena propisa: U-II / 1118 / 2013.) kojom je ukinuta Odluka o uvođenju Kurikuluma zdravstvenog odgoja, kao i sam Kurikulum.

Naime, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta 31. svibnja 2013. objavilo je da „otvara javnu raspravu o Kurikulumu zdravstvenoga odgoja“. Kao materijal za javnu raspravu, osim Kurikuluma zdravstvenog odgoja (sada bez preporučene literature), ponuđeni su: Odluka o uvođenju, praćenju i vrednovanju provedbe Kurikuluma zdravstvenog odgoja u osnovnim i srednjim školama ministra obrazovanja Željka Jovanovića (klasa 602-01/12-01/00431, ur. broj 533-21-13-0006) od 31. svibnja 2013. te Radni materijal i radionice za provođenje Kurikuluma zdravstvenog odgoja na satu razrednika.

Postavlja se pitanje kako se može otvoriti javna rasprava o propisu koji je već donesen? Naime, čl. 79. Zakona o sustavu državne uprave (NN 150/11 i 12/13) propisuje da „Ministri […] mogu odlučiti da se nacrti propisa koje pripremaju, a za koje je javnost osobito zainteresirana, objave putem sredstava javnog priopćavanja, kao i da se pozovu svi zainteresirani da na nacrt propisa iznesu svoje primjedbe.“ No, ovdje se na javnu raspravu ne nudi nacrt propisa, nego odluka identičnog sadržaja koju je ministar proteklih mjeseci potpisao i donio već tri puta!

Podsjetimo, ministar Jovanović 27. rujna 2012. donio je prvu Odluku o uvođenju, praćenju i vrednovanju provedbe Kurikuluma zdravstvenog odgoja u osnovnim i srednjim školama, 31. siječnja 2013. donio je drugu Odluku… koja je prestala vrijediti jednoglasnom Odlukom sudaca Ustavnog suda RH od 22. svibnja 2013., a 31. svibnja 2013. isti je ministar po treći put donio Odluku… (klasa 602-01/12-01/00431, ur. broj 533-21-13-0006.).

Činjenica da je ministar Jovanović donio propis prije početka javne rasprave, trenutno otvorenu javnu raspravu o tome propisu čini bespredmetnom. Stoga se Odluka od 31. svibnja 2013. i njome doneseni Kurikulum ne mogu smatrati donesenima „u postupku usklađenom s ustavnim zahtjevima“ pa se sadržaj zdravstvenoga odgoja sukladno Odluci Ustavnoga suda do daljnjega može predavati samo sukladno programu koji se provodio do početka školske godine 2012./2013.

Kurikulum koji je sada ponuđen na javnu raspravu sastavni je dio Odluke od 31. svibnja 2013., pa ni on nije Nacrt (niti na njemu gdje stoji „Nacrt”) o kojem bi se raspravljalo.

U nedjelju 2. lipnja 2013. s internetske stranice MZOS-a uklonjena je ta Odluka koju je ministar donio, potpisao i opečatio, te je umjesto nje stavljen tobožnji Nacrt te Odluke, bez klase, broja, nadnevka, pečata, potpisa, koda i certifikata, ali s naznakom NACRT u gornjem desnom kutu, iako je kao naslov priloga ostalo „Odluka…” a ne „Nacrt prijedloga Odluke…” ili sl. Znači li to da je ministar stavio izvan snage svoju Odluku od 31. svibnja 2013.?

Ako je Odluku donio ministar, onda nikako nije riječ o nemaru drugih. Odluka je donesena, ali ni jednim aktom nije povučena i stavljena izvan snage da bi se mogla ponovno raspisati javna rasprava o nacrtu/prijedlogu Kurikuluma zdravstvenog odgoja te potom nakon završetka rasprave, po četvrti put donijeti Odluku o uvođenju Kurikuluma!

Ako se ne radi o krivotvorini dokumenta (a vjerojatno ne), vrlo je jasno da je onaj tko je potpisao treću Odluku o zdravstvenom kurikulumu 31. svibnja 2013. ministar znanosti, obrazovanja i sporta, a ne njegovi suradnici iz Ministarstva.

Stoga pozivamo ministra Željka Jovanovića da, ako ne zbog svega navedenoga, onda barem iz pristojnosti, umjesto svoje suradnike, smijeni samoga sebe.

 

          Vigilare

         U Zagrebu, 5. lipnja 2013.

Parlamentarni izbori 2020.

Možda vas zanima:

Diplomati ili zagovaratelji „duginih” promjena?

Diplomati ili zagovaratelji „duginih” promjena?

Skupina od pedesetak diplomata podigla je glas protiv poljskoga zakonodavstva koji se odnosi na predstavnike LGBT subkulture. Skandalozan stav veleposlanikā sam po sebi nameće pitanje, koja je uloga tih ljudi u našoj zemlji? Jesu li u Poljskoj da...

Chopinova (katolička) smrt

Chopinova (katolička) smrt

Veliki skladatelj 19. stoljeća, Frédéric François Chopin (1810.-1849.), rođen je u onoj strašnoj vladavini „prosvijećenog” barbarstva, Francuskoj revoluciji, vremenu kada su masonski filozofi hvalisavo objavljivali pobjedu razuma nad „Galilejcem”,...

Tužba udruge Dugine obitelji protiv udruge Vigilare

Tužba udruge Dugine obitelji protiv udruge Vigilare

Zagreb, 16.9.2020. Danas je održano prvo ročište u slučaju tužbe udruge Dugine obitelji protiv udruge Vigilare. Dugine obitelji tuži Vigilare na temelju Zakona o suzbijanju diskriminacije zbog navodne diskriminacije homoseksualnih osoba...

Parlamentarni izbori 2020.