Najava tribine: „A gdje je javna rasprava o Zakonu o MPO?“

Gdje: Tribina grada Zagreb, Kaptol 27 U petak 13. travnja 2012. u 17 sati
Govore:

g. Krešimir Miletić, Voditelj građanske inicijative „I ja sam bio embrij“
prof. dr. sc. Dubravka Hrabar, predsjednica Nacionalnog povjerenstva za medicinski potpomognutu oplodnju
predstavnici vjerskih zajednica, dr. Petar Krešimir Hodžić, predstojnik Ureda za život i obitelj, Hrvatske biskupske konferencije, g. Nermin Botonjić, zamjenika tajnika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj
predstavnici oporbenih stranaka, g. Davor Stier, saborski zastupnik (HDZ), gđa. Nansi Tireli, saborska zastupnica (Hrvatski laburisti), g. Ivan Tepeš, zamjenuje gđu Ružu Tomašić, saborska zastupnica (HSP, dr. A. Starčević), dr. Željka Markić, predsjednica HRAST

Povod:

Ministar zdravlja Rajko Ostojić najavio je donošenje izmjena Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji (MPO), rezultat čega nije najavljena izmjena, nego potpuno novi zakon. Najavio je da će sadržaj teksta zakona biti rezultat posljednjih dostignuća znanosti i struke na ovom području kroz rad novoimenovanog Povjerenstva. O ključnom kriteriju izbora članova Povjerenstva mogli smo čuti od samog predsjednika Vlade, g. Zorana Milanovića tijekom prvog aktualnog sata u Hrvatskom saboru 18. siječnja 2012., kada je otvoreno izjavio da je to pitanje ‘točno određenog svjetonazora s kojim su pobijedili na izborima’.

No, 28. 3. 2012. cjelokupna hrvatska javnost bila je svjedokom da doista struka (Povjerenstvo) neće odlučivati o sadržaju zakona, već će on biti rezultat čiste političke ucjene i diktature određenog svjetonazora (ucjena HNS-a) te da će se bez šire javne rasprave uputiti u Sabor po žurnom postupku.

No čak i nakon očite ucjene (‘Mi u HNS-u nećemo podržati ovakav zakon…’) i nakon što je zakon s ‘političkim naputcima’ poprimio potpuno nov sadržaj, ministar je i nadalje najavljivao javnu raspravu.

A kako se javna rasprava može provesti ako prijedlog Zakona nije objavljen i dostupan javnosti?
Misli li ministar da je riječ o javnoj raspravi kad o temi prozbore ministrice Opačić i Pusić?
Zašto ministar Rajko Ostojić nije na razgovor o temi MPO primio predstavnike građanske inicijative „I ja sam bio embrij“, iako je javno rekao da će to učiniti?
Zašto prijedlog Zakona ide po žurnom postupku i zašto se želi uskratiti pravo na javnu raspravu i kroz Sabor hrvatskim građanima nametnuti Zakon koji:

Krši temeljna ljudska prava zajamčena Ustavom RH, Općom Deklaracijom o ljudskim pravima i Europskom poveljom o ljudskim pravima,
Krši Konvenciju o pravima djeteta,
Dodatno umnaža već postojeće probleme na koje nitko nema zadovoljavajući odgovor (12.000 zamrznutih embrija s potpuno neizvjesnom budućnošću uz tendenciju daljnjeg povećanja broja)?

Gdje su osnovna demokratska načela da se čuju sve zainteresirane strane? Gdje je parlamentarna procedura u kojoj bi se o ovakvim delikatnim temama postigao široki društveni konsenzus, a ne nametala partijska stega i ideologija?

Krešimir Miletić i Vigilare tim

Nikada moderan, samo i uvijek retrogradan

Postoji jedna opća zabluda u Hrvatskoj osobito među nekima koji se osjećaju kao katolici, konzervativci i domoljubi, da je biti „moderan“ nekako „in“. „Biti moderan“ zvuči nekako primamljivo. Oni koji žele biti takvi, misle da će ih druga strana...