Dopis Vice J. Batarela predsjednici Kolindi Grabar Kitarović

Predsjednik udruge Vigilare dr. sc. Vice John Batarelo uputio je jučer dopis predsjednici Republike Kolindi Grabar Kitarović u vezi njezina posjeta konferenciji Zaklade Clinton u New Yorku. U pismu se navodi da se predsjedničino putovanje na kojem je službeno predstavljala Hrvatsku s pozornošću pratilo. S obzirom na to da se, kako je poznato, hrvatska predsjednica deklarirala kao „moderna konzervativka“, došlo je do neugodnoga iznenađenja nakon saznanja o njezinu sudjelovanju na privatnoj konferenciji Zaklade Clinton.

Navedeni su i razlozi toga: politički stavovi gđe Clinton svakako nisu konzervativni (štoviše, izrazito su lijevo-liberalni, što se vidjelo dok je bila u aktivnoj politici), a kamoli stavovi u vezi kulture života i obitelji; gđa Clinton i njezina zaklada izrazito su, ne samo pro-choice, nego aktivno i financijski promiču ‘pravo’ na abortus i potkopavaju instituciju obitelji te druge tradicionalne vrjednote kako u SAD-u, tako i globalno.

Svaka riječ i čin hrvatske predsjednice, imaju veliku težinu. Da je to bio formalni državnički sastanak s formalnim političarom, donekle bi se to razumjelo. Predsjednica je svojom dragovoljnom odlukom, izišla iz zadanih okvira, a to će zahtijevati i odgovore na neka pitanja:

„Zašto ste kao hrvatska predsjednica dali svoj (i naš) kredibilitet takvoj jednoj kontroverznoj zakladi? Ako vjerujete u svetost života od začeća, zašto to ne izražavate dosljedno u Vašim (neformalnim) susretima i zašto idete uopće na takve susrete?

Zašto kao (moderna) konzervativna predsjednica niste iskoristili taj svoj prvi boravak za susret s utjecajnim konzervativnim američkim političarima, institucijama i organizacijama?

Nadam se da se slažete da ljudska i ženska prava počinju s temeljnim pravom, a to je pravo na život, pravo na rođenje. Tu su i druga velika pitanja vezana za majčinstvo, brak, obitelj, odgoj djece itd., koja su važna za stabilnost društva, jednako kao i ekonomska pitanja.“

Naposljetku je iskazano da je sada posebno važno da se ovaj događaj iskoristi za veću usredotočenost na obiteljsku tematiku u Hrvatskoj ako znamo da je trenutna izvršna vlast u Hrvatskoj već od početka odbacila pojam „obitelj“ iz naziva ministarstva, kao i programe vezane za brak i obitelj.

G. Batarelo je predsjednici iskazao otvorenost za zajedničkim susretom i spremnost na dolazak izaslanstva konzervativnih nevladinih udruga na njihov zajednički susret.

ured Vigilare

Bog, ja i Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

Mi nismo nekakvi atomizirani i usamljeni pojedinci koji nemamo svijest o našoj povijesti, kulturi i nacionalnom identitetu, iako bi to htjeli ljevičari, „progresivni“ političari i javni djelatnici. Oni žele da slijepo gledamo i slušamo njihove...