Zaklada Gates osumnjičena zbog promicanja opasnog kontraceptiva

20. 11. 1515. | Kultura života

NEW YORK – Upućeni u HIV/AIDS problematiku i zagovornici ženskog zdravlja kritizirali su nedavno izvješće WHO-a (Svjetske zdravstvene organizacije) o sigurnosti spornoga kontraceptiva kojega podupire Zaklada Gates. Depo-Provera je dugotrajan kontraceptiv razdijeljen siromašnim ženama u SAD-u i u inozemstvu preko raznih programa pomoći .

„Kontrola (broja) stanovništva je nažalost, ponovno u modi“, napisala je Betsy Hartmann, poznata predlagateljica reproduktivnih prava reagirajući na politiku obrata WHO-a glede Depo-Provere, poznate i kao DMPA.

WHO-ove izmijenjene smjernice od 21. kolovoza, sada pokazuje Pfizer Pharmaceutical – proizvođač Depo-Provere. On tvrdi da ne postoje „dokazi uzročnih veza između DPMA i povećanja rizika kod žena u pogledu zaraze HIV-om“. Ova promjena unatoč 25-godišnjem znanstvenom bavljenju ovom temom, svjedoči o povećanom riziku zaraze HIV-om kod žena koje ga rabe i postavlja pitanje je li opreznost WHO-a popustila zbog „vanjskih ohrabrenja“ određenih interesnih skupina.

Kritike su počele otkako se WHO suočila s optužbama da je neopravdano bio pod utjecajem svojih najvećih donatora. Oko 70% svih donacija WHO-u ograničene su samo za određene programe. „WHO-ovi prioriteti su deformirani i izopačeni tim dragovoljnim prilozima, rekla je dr. Linsey McGoey koja se bavi globalnom filantropijom.

Zaklada Billa i Melinde Gates darovala je WHO-u 40 milijardi dolara. Tri milijarde koje WHO-u godišnje isplaćuje, čini 10% njihova godišnjeg proračuna. Trenutno u WHO-ovoj visokoj politici ne postoje odluke bez „usputnih, neslužbenih provjera sa Zakladom Gates“, prenosi dr. McGoey na nedavnom predstavljanju njezine knjige  u Washingtonu (DC) pod naslovom „No Such Thing as a Free Gift: The Gates Foundation and the Price of Philanthropy“ („Nema te stvari kao što je besplatni dar: Zaklada Gates i cijena filantropije“).

Kao i Zaklada Gates, i vlade SAD-a i Velike Britanije također su glavni donatori WHO-a i FP2020 – inicijative predvođene Melindom Gates. Primarni cilj inicijative je dovesti planiranje obitelji u oblik dugotrajne kontracepcije kao i, do 2020. godine, 120 milijuna žena i djevojaka, uglavnom iz subsaharske Afrike.

Financiranje dugotrajnih kontraceptiva, uključujući Depo-Proveru, jako se povećalo od kada je Melinda Gates postala najnovija pridošlica na popisu filantropa koji podupiru programe kontrole (broja) stanovništva. Suradnja je uspostavljena 2012. nakon Summita planiranja obitelji u Londonu koji je okupio vlade, agencije UN-a i grupacije koje se bave prirodnim planiranjem, od kojih većina promiče abortus. Pfizer Pharmaceuticals objavio je da će udvostručiti proizvodnju Depo-Provere. Izvješća procjenjuju zaradu od 36 milijardi dolara.

Prije pokretanja incijative FP2020, WHO je izdao tehničke smjernice o hormonalnoj kontracepciji snažno pozivajući žene da koriste progestagen jedino u obliku injekcija poput Depo-Provere, kao i da se u HIV zajednicama koriste prezervativi. Od 60% žena subsaharske Afrike koje koriste injektabilnu kontracepciju, samo je polovica žena u toj regiji opismenjeno pa je priopćeno da će WHO raditi na komunikacijskoj strategiji prema korisnicima.

WHO-ova politika preokreta ukazuje na nastojanja da upozori žene da rizika u vezi Depo-Provere nema.

 

 

www.c-fam.org

Parlamentarni izbori 2020.

Možda vas zanima:

PETICIJA: Želim da 25. lipnja bude državni blagdan!

PETICIJA: Želim da 25. lipnja bude državni blagdan!

Pokrenuli smo peticiju prikupljanja potpisa kojima ćemo vladajućima dati do znanja da želimo da 25. lipnja bude državni blagdan i neradni dan. Riječ o previše važnom događaju kada su Hrvati, nakon mnogo stoljeća, proglasili državnu neovisnost, da...

[VIDEO] 30 godina hrvatske neovisnosti

[VIDEO] 30 godina hrvatske neovisnosti

U spomen na 30. obljetnicu proglašenja hrvatske neovisnosti, Vigilare je izradio video-zapis s najupečatljivijim trenutcima i pojedincima iz razdoblja političke i vojne borbe za hrvatsku slobodu. https://www.youtube.com/watch?v=91knlRJPDS0

22. lipnja – dan koji treba slaviti

22. lipnja – dan koji treba slaviti

Dana 22. lipnja 1593 . u bitki kod Siska, združena kršćanska vojska zaustavila je prodor Turaka i nestanak Hrvatske. Turske snage ni iz trećeg puta nisu uspjele pokoriti sisačku utvrdu i prodrijeti u sjeverozapadne hrvatske krajeve te dalje u...

Nismo dobili milijune, nego milijarde dolara

Nismo dobili milijune, nego milijarde dolara

Od neomarksističkog zastupnika Bojana Glavaševića, jednog od najvećih zagovornika ubijanja nerođene djece, oduzimanju prava djeci na oca i majku, neprijatelja Katoličke crkve, širitelja pogubne lgbt i rodne ideologije, verbalnog napadača na...

Parlamentarni izbori 2020.