Zaklada Gates osumnjičena zbog promicanja opasnog kontraceptiva

20. 11. 1515. | Kultura života

NEW YORK – Upućeni u HIV/AIDS problematiku i zagovornici ženskog zdravlja kritizirali su nedavno izvješće WHO-a (Svjetske zdravstvene organizacije) o sigurnosti spornoga kontraceptiva kojega podupire Zaklada Gates. Depo-Provera je dugotrajan kontraceptiv razdijeljen siromašnim ženama u SAD-u i u inozemstvu preko raznih programa pomoći .

„Kontrola (broja) stanovništva je nažalost, ponovno u modi“, napisala je Betsy Hartmann, poznata predlagateljica reproduktivnih prava reagirajući na politiku obrata WHO-a glede Depo-Provere, poznate i kao DMPA.

WHO-ove izmijenjene smjernice od 21. kolovoza, sada pokazuje Pfizer Pharmaceutical – proizvođač Depo-Provere. On tvrdi da ne postoje „dokazi uzročnih veza između DPMA i povećanja rizika kod žena u pogledu zaraze HIV-om“. Ova promjena unatoč 25-godišnjem znanstvenom bavljenju ovom temom, svjedoči o povećanom riziku zaraze HIV-om kod žena koje ga rabe i postavlja pitanje je li opreznost WHO-a popustila zbog „vanjskih ohrabrenja“ određenih interesnih skupina.

Kritike su počele otkako se WHO suočila s optužbama da je neopravdano bio pod utjecajem svojih najvećih donatora. Oko 70% svih donacija WHO-u ograničene su samo za određene programe. „WHO-ovi prioriteti su deformirani i izopačeni tim dragovoljnim prilozima, rekla je dr. Linsey McGoey koja se bavi globalnom filantropijom.

Zaklada Billa i Melinde Gates darovala je WHO-u 40 milijardi dolara. Tri milijarde koje WHO-u godišnje isplaćuje, čini 10% njihova godišnjeg proračuna. Trenutno u WHO-ovoj visokoj politici ne postoje odluke bez „usputnih, neslužbenih provjera sa Zakladom Gates“, prenosi dr. McGoey na nedavnom predstavljanju njezine knjige  u Washingtonu (DC) pod naslovom „No Such Thing as a Free Gift: The Gates Foundation and the Price of Philanthropy“ („Nema te stvari kao što je besplatni dar: Zaklada Gates i cijena filantropije“).

Kao i Zaklada Gates, i vlade SAD-a i Velike Britanije također su glavni donatori WHO-a i FP2020 – inicijative predvođene Melindom Gates. Primarni cilj inicijative je dovesti planiranje obitelji u oblik dugotrajne kontracepcije kao i, do 2020. godine, 120 milijuna žena i djevojaka, uglavnom iz subsaharske Afrike.

Financiranje dugotrajnih kontraceptiva, uključujući Depo-Proveru, jako se povećalo od kada je Melinda Gates postala najnovija pridošlica na popisu filantropa koji podupiru programe kontrole (broja) stanovništva. Suradnja je uspostavljena 2012. nakon Summita planiranja obitelji u Londonu koji je okupio vlade, agencije UN-a i grupacije koje se bave prirodnim planiranjem, od kojih većina promiče abortus. Pfizer Pharmaceuticals objavio je da će udvostručiti proizvodnju Depo-Provere. Izvješća procjenjuju zaradu od 36 milijardi dolara.

Prije pokretanja incijative FP2020, WHO je izdao tehničke smjernice o hormonalnoj kontracepciji snažno pozivajući žene da koriste progestagen jedino u obliku injekcija poput Depo-Provere, kao i da se u HIV zajednicama koriste prezervativi. Od 60% žena subsaharske Afrike koje koriste injektabilnu kontracepciju, samo je polovica žena u toj regiji opismenjeno pa je priopćeno da će WHO raditi na komunikacijskoj strategiji prema korisnicima.

WHO-ova politika preokreta ukazuje na nastojanja da upozori žene da rizika u vezi Depo-Provere nema.

 

 

www.c-fam.org

Parlamentarni izbori 2020.

Donacija

kn
Osobni podaci

Pojedinosti o naplati

Molimo ispunite podatke o donaciji.
Nakon što zaprimimo donaciju dobiti ćete potvrdu na email

Terms

Ukupno za uplatu: 50,00 kn

Možda vas zanima:

Bog, ja i Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

Bog, ja i Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

Mi nismo nekakvi atomizirani i usamljeni pojedinci koji nemamo svijest o našoj povijesti, kulturi i nacionalnom identitetu, iako bi to htjeli ljevičari, „progresivni“ političari i javni djelatnici. Oni žele da slijepo gledamo i slušamo njihove...

Fatima – zablude Rusije i dan danas (II. dio)

Fatima – zablude Rusije i dan danas (II. dio)

Nakon prvog članka o Fatimskoj poruci i opomeni za svijet, donosimo i drugi dio. „Zablude Rusije” Komunizam, odnosno znanstveni socijalizam, kako ga njegovi pobornici vole zvati, nije se pojavio niotkud. Naime, naslijedio je utopijski socijalizam,...

Parlamentarni izbori 2020.

Donacija

kn
Osobni podaci

Pojedinosti o naplati

Molimo ispunite podatke o donaciji.
Nakon što zaprimimo donaciju dobiti ćete potvrdu na email

Terms

Ukupno za uplatu: 50,00 kn

Prijavite se na newsletter!

Budite inforimrni o najnovijim aktivnostima udruge Vigilare

 

Uspješno ste se prijavili na newsletter!