Zaklada Gates osumnjičena zbog promicanja opasnog kontraceptiva

20. 11. 1515. | Kultura života

NEW YORK – Upućeni u HIV/AIDS problematiku i zagovornici ženskog zdravlja kritizirali su nedavno izvješće WHO-a (Svjetske zdravstvene organizacije) o sigurnosti spornoga kontraceptiva kojega podupire Zaklada Gates. Depo-Provera je dugotrajan kontraceptiv razdijeljen siromašnim ženama u SAD-u i u inozemstvu preko raznih programa pomoći .

„Kontrola (broja) stanovništva je nažalost, ponovno u modi“, napisala je Betsy Hartmann, poznata predlagateljica reproduktivnih prava reagirajući na politiku obrata WHO-a glede Depo-Provere, poznate i kao DMPA.

WHO-ove izmijenjene smjernice od 21. kolovoza, sada pokazuje Pfizer Pharmaceutical – proizvođač Depo-Provere. On tvrdi da ne postoje „dokazi uzročnih veza između DPMA i povećanja rizika kod žena u pogledu zaraze HIV-om“. Ova promjena unatoč 25-godišnjem znanstvenom bavljenju ovom temom, svjedoči o povećanom riziku zaraze HIV-om kod žena koje ga rabe i postavlja pitanje je li opreznost WHO-a popustila zbog „vanjskih ohrabrenja“ određenih interesnih skupina.

Kritike su počele otkako se WHO suočila s optužbama da je neopravdano bio pod utjecajem svojih najvećih donatora. Oko 70% svih donacija WHO-u ograničene su samo za određene programe. „WHO-ovi prioriteti su deformirani i izopačeni tim dragovoljnim prilozima, rekla je dr. Linsey McGoey koja se bavi globalnom filantropijom.

Zaklada Billa i Melinde Gates darovala je WHO-u 40 milijardi dolara. Tri milijarde koje WHO-u godišnje isplaćuje, čini 10% njihova godišnjeg proračuna. Trenutno u WHO-ovoj visokoj politici ne postoje odluke bez „usputnih, neslužbenih provjera sa Zakladom Gates“, prenosi dr. McGoey na nedavnom predstavljanju njezine knjige  u Washingtonu (DC) pod naslovom „No Such Thing as a Free Gift: The Gates Foundation and the Price of Philanthropy“ („Nema te stvari kao što je besplatni dar: Zaklada Gates i cijena filantropije“).

Kao i Zaklada Gates, i vlade SAD-a i Velike Britanije također su glavni donatori WHO-a i FP2020 – inicijative predvođene Melindom Gates. Primarni cilj inicijative je dovesti planiranje obitelji u oblik dugotrajne kontracepcije kao i, do 2020. godine, 120 milijuna žena i djevojaka, uglavnom iz subsaharske Afrike.

Financiranje dugotrajnih kontraceptiva, uključujući Depo-Proveru, jako se povećalo od kada je Melinda Gates postala najnovija pridošlica na popisu filantropa koji podupiru programe kontrole (broja) stanovništva. Suradnja je uspostavljena 2012. nakon Summita planiranja obitelji u Londonu koji je okupio vlade, agencije UN-a i grupacije koje se bave prirodnim planiranjem, od kojih većina promiče abortus. Pfizer Pharmaceuticals objavio je da će udvostručiti proizvodnju Depo-Provere. Izvješća procjenjuju zaradu od 36 milijardi dolara.

Prije pokretanja incijative FP2020, WHO je izdao tehničke smjernice o hormonalnoj kontracepciji snažno pozivajući žene da koriste progestagen jedino u obliku injekcija poput Depo-Provere, kao i da se u HIV zajednicama koriste prezervativi. Od 60% žena subsaharske Afrike koje koriste injektabilnu kontracepciju, samo je polovica žena u toj regiji opismenjeno pa je priopćeno da će WHO raditi na komunikacijskoj strategiji prema korisnicima.

WHO-ova politika preokreta ukazuje na nastojanja da upozori žene da rizika u vezi Depo-Provere nema.

 

 

www.c-fam.org

Parlamentarni izbori 2020.

Možda vas zanima:

Procesija s kipom Gospe Fatimske i relikvijama

Procesija s kipom Gospe Fatimske i relikvijama

I ove godine na blagdan Gospe Fatimske, u petak 13. svibnja 2022., održat će se javna procesija s kipom Gospe Fatimske i relikvijama mnogih svetaca. Procesija počinje u 17.30 sati pred zagrebačkom Katedralom. Nakon što je Sveti Otac ove godine...

Otkriće o svetom Josipu, zaštitniku Hrvatske

Otkriće o svetom Josipu, zaštitniku Hrvatske

Sveti Josip zaštitnik je Hrvatske od 1687. godine kada je Hrvatski sabor o tome donio službenu odluku. Tekst te saborske odluke nalazi se, među ostalim, i na službenim stranicama Hrvatskog sabora i navodno glasi ovako: „Sveti Josip, Krista...

Nove mjere Stožera – udar na zdrav razum?

Nove mjere Stožera – udar na zdrav razum?

Zaoštravanje epidemioloških mjera i restrikcija koje nam je danas svečano najavio i obznanio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske novi je dokaz one stare mudrosti da se glupost nikada ne umara. Od početka pandemije korona virusa veliki dio...

Vigilare obranio slobodu govora i prava katoličkih vjernika

Vigilare obranio slobodu govora i prava katoličkih vjernika

Nakon naloga Vrhovnog suda za izuzećem sutkinje Sandre Artuković Kunšt zbog ideološke (lgbt) pristranosti iz postupka udruge „Dugine obitelji protiv Vigilare“ i ukidanja prvostupanjske presude zbog „bitne povrede odredaba parničnog postupka“ i...

Građanski odgoj – roditelji, oprez!

Građanski odgoj – roditelji, oprez!

Zagrebački gradonačelnik Tomašević i njegov 'Muzemo', vrlo će brzo u gradske osnovne škole uvesti građanski odgoj i obrazovanje i to, kako su najavili, prema riječkom modelu, a možda i još liberalniji. Takvim programom građanskog odgoja potkopavaju...

Parlamentarni izbori 2020.