Poljski biskupi predvode inicijativu za potpunu zaštitu života nerođene djece

31. 03. 1616. | Kultura života

Katolička Crkva i „za život“ opredijeljene skupine u Poljskoj, ponovno su odaslali pritiske kako bi  potpuno zaštitili nerođenu djecu. Vjeruju da ovaj put, za trajanja nove konzervativne Vlade, imaju dobre šanse za uspjeh.

Većinu u sadašnjem sastavu poljskoga parlamenta ima stranka Pravo i pravda koja je i prije podupirala slične inicijative. Osim među zakonodavcima, „za život“ opredijeljenih političara ima i u političkoj skupini Kukiz’15 i Poljskoj narodnoj stranci.

Prema Poljskom zakonu iz 1993. abortus je nezakonit, osim u trima slučajevima. Prvo, kada su majčin život i zdravlje u opasnosti. Drugo, kada je trudnoća rezultat kriminalnog čina (tj. silovanja). I na kraju, kada liječnici smatraju da dijete ima ozbiljne i nepopravljive nedostatke ili neizlječive i život opasne bolesti. Neki političari smatraju ovakav zakon kompromisom koji se ne bi smio mijenjati.

No, poljski biskupi ne slažu se s tim. U Izjavi od srijede pozvali su na potpunu zabranu abortusa.

„Kada se radi o zaštiti života nerođenih, ne možemo poduprijeti sadašnji kompromisni zakon donesen 1993. koji dopušta abortus u tri slučaja“, kazali su biskupi u pismu koje će biti pročitano u svim župama diljem zemlje u nedjelju 3. travnja 2016. godine. Prigoda za ovo pismo je proslava Dana svetosti života (4. travnja) i obljetnica obraćenja poljskog naroda na kršćanstvo iz 966. godine.

„Tražimo parlamentarne zastupnike i sve ljude na vlasti da provedu zakonsku inicijativu i programe koji će dati konkretnu pomoć za roditelje s bolesnom djecom i djecu s poteškoćama u razvoju, kao i onu začetu silovanjem“. Ova dio pisma glavni su mediji redovito izostavili.

Novi zakonski prijedlog napisali su pravni stručnjaci iz Ordo Iuris Instituta kojim su zakonski zaštitili svu djecu od trenutka začeća, što bi sve abortuse učinilo protuzakonitim. Zakon precizno kaže da liječnik koji prouzroči smrt nerođenog djeteta pokušavajući spasiti smrt žene, ne će biti kažnjen. Naglasak u ovom zakonskom prijedlogu nije u kažnjavanju žena koje počine abortus, nego slobodu odlučivanja o tome ostavlja sudstvu. Zapravo, prijedlog povećava kazne za abortere i osobe koje naškode trudnicama i prijevarom ili prijetnjom prisile ih da abortiraju. Štoviše, ovdje je riječ i o odgovornosti države u pomaganju roditeljima hendikepirane djece i one s poteškoćama u razvoju.

Građanska incijativa treba prikupiti 100 000 potpisa da bi se zakonski prijedlog uvrstio u parlamentarnu proceduru i o njemu glasovalo. Aktivisti Right to Life Foundation prikupljat će potpise na ulicama diljem zemlje. Organizatorima dosezanje tog broja ne bi trebao biti problem jer su već više puta pokazali da ga mogu premašiti za nekoliko puta.

Još jedna „za život“ skupina, „Poljski savez pokreta za život“, poslala je otvoreno pismo da bi uvjerila parlamentarne zastupnike da promijene postojeći zakon i zaštite sve nerođene.

Potpisi se prikupljaju i online putem.

Podsjetimo, nedavno je u jednoj poljskoj bolnici 24-mjesečno dijete ostavljeno da umre plačući satima nakon što je preživjelo abortus, iniciran zbog Downova sindroma i srčane mane (trenutno zakonski dopušteno).

Izvor:  www.lifesitenews.com

Parlamentarni izbori 2020.

Možda vas zanima:

Procesija s kipom Gospe Fatimske i relikvijama

Procesija s kipom Gospe Fatimske i relikvijama

I ove godine na blagdan Gospe Fatimske, u petak 13. svibnja 2022., održat će se javna procesija s kipom Gospe Fatimske i relikvijama mnogih svetaca. Procesija počinje u 17.30 sati pred zagrebačkom Katedralom. Nakon što je Sveti Otac ove godine...

Otkriće o svetom Josipu, zaštitniku Hrvatske

Otkriće o svetom Josipu, zaštitniku Hrvatske

Sveti Josip zaštitnik je Hrvatske od 1687. godine kada je Hrvatski sabor o tome donio službenu odluku. Tekst te saborske odluke nalazi se, među ostalim, i na službenim stranicama Hrvatskog sabora i navodno glasi ovako: „Sveti Josip, Krista...

Nove mjere Stožera – udar na zdrav razum?

Nove mjere Stožera – udar na zdrav razum?

Zaoštravanje epidemioloških mjera i restrikcija koje nam je danas svečano najavio i obznanio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske novi je dokaz one stare mudrosti da se glupost nikada ne umara. Od početka pandemije korona virusa veliki dio...

Vigilare obranio slobodu govora i prava katoličkih vjernika

Vigilare obranio slobodu govora i prava katoličkih vjernika

Nakon naloga Vrhovnog suda za izuzećem sutkinje Sandre Artuković Kunšt zbog ideološke (lgbt) pristranosti iz postupka udruge „Dugine obitelji protiv Vigilare“ i ukidanja prvostupanjske presude zbog „bitne povrede odredaba parničnog postupka“ i...

Građanski odgoj – roditelji, oprez!

Građanski odgoj – roditelji, oprez!

Zagrebački gradonačelnik Tomašević i njegov 'Muzemo', vrlo će brzo u gradske osnovne škole uvesti građanski odgoj i obrazovanje i to, kako su najavili, prema riječkom modelu, a možda i još liberalniji. Takvim programom građanskog odgoja potkopavaju...

Parlamentarni izbori 2020.