Poljski biskupi predvode inicijativu za potpunu zaštitu života nerođene djece

31. 03. 1616. | Kultura života

Katolička Crkva i „za život“ opredijeljene skupine u Poljskoj, ponovno su odaslali pritiske kako bi  potpuno zaštitili nerođenu djecu. Vjeruju da ovaj put, za trajanja nove konzervativne Vlade, imaju dobre šanse za uspjeh.

Većinu u sadašnjem sastavu poljskoga parlamenta ima stranka Pravo i pravda koja je i prije podupirala slične inicijative. Osim među zakonodavcima, „za život“ opredijeljenih političara ima i u političkoj skupini Kukiz’15 i Poljskoj narodnoj stranci.

Prema Poljskom zakonu iz 1993. abortus je nezakonit, osim u trima slučajevima. Prvo, kada su majčin život i zdravlje u opasnosti. Drugo, kada je trudnoća rezultat kriminalnog čina (tj. silovanja). I na kraju, kada liječnici smatraju da dijete ima ozbiljne i nepopravljive nedostatke ili neizlječive i život opasne bolesti. Neki političari smatraju ovakav zakon kompromisom koji se ne bi smio mijenjati.

No, poljski biskupi ne slažu se s tim. U Izjavi od srijede pozvali su na potpunu zabranu abortusa.

„Kada se radi o zaštiti života nerođenih, ne možemo poduprijeti sadašnji kompromisni zakon donesen 1993. koji dopušta abortus u tri slučaja“, kazali su biskupi u pismu koje će biti pročitano u svim župama diljem zemlje u nedjelju 3. travnja 2016. godine. Prigoda za ovo pismo je proslava Dana svetosti života (4. travnja) i obljetnica obraćenja poljskog naroda na kršćanstvo iz 966. godine.

„Tražimo parlamentarne zastupnike i sve ljude na vlasti da provedu zakonsku inicijativu i programe koji će dati konkretnu pomoć za roditelje s bolesnom djecom i djecu s poteškoćama u razvoju, kao i onu začetu silovanjem“. Ova dio pisma glavni su mediji redovito izostavili.

Novi zakonski prijedlog napisali su pravni stručnjaci iz Ordo Iuris Instituta kojim su zakonski zaštitili svu djecu od trenutka začeća, što bi sve abortuse učinilo protuzakonitim. Zakon precizno kaže da liječnik koji prouzroči smrt nerođenog djeteta pokušavajući spasiti smrt žene, ne će biti kažnjen. Naglasak u ovom zakonskom prijedlogu nije u kažnjavanju žena koje počine abortus, nego slobodu odlučivanja o tome ostavlja sudstvu. Zapravo, prijedlog povećava kazne za abortere i osobe koje naškode trudnicama i prijevarom ili prijetnjom prisile ih da abortiraju. Štoviše, ovdje je riječ i o odgovornosti države u pomaganju roditeljima hendikepirane djece i one s poteškoćama u razvoju.

Građanska incijativa treba prikupiti 100 000 potpisa da bi se zakonski prijedlog uvrstio u parlamentarnu proceduru i o njemu glasovalo. Aktivisti Right to Life Foundation prikupljat će potpise na ulicama diljem zemlje. Organizatorima dosezanje tog broja ne bi trebao biti problem jer su već više puta pokazali da ga mogu premašiti za nekoliko puta.

Još jedna „za život“ skupina, „Poljski savez pokreta za život“, poslala je otvoreno pismo da bi uvjerila parlamentarne zastupnike da promijene postojeći zakon i zaštite sve nerođene.

Potpisi se prikupljaju i online putem.

Podsjetimo, nedavno je u jednoj poljskoj bolnici 24-mjesečno dijete ostavljeno da umre plačući satima nakon što je preživjelo abortus, iniciran zbog Downova sindroma i srčane mane (trenutno zakonski dopušteno).

Izvor:  www.lifesitenews.com

Parlamentarni izbori 2020.

Možda vas zanima:

Dugin verbalni delikt u Hrvatskoj

Dugin verbalni delikt u Hrvatskoj

Nakon što su se radikali (ljevičari i militantni sekularisti) trijumfalistički i zlobno veselili što je Vigilare na prvoj razini - Županijskom sudu u Zagrebu - „izgubio“ slučaj od tužitelja, homoseksualne grupacije „Dugine obitelji“, zbog neke...

Dopis DORH-u u vezi slučaja Babić

Dopis DORH-u u vezi slučaja Babić

Državno odvjetništvo Republike HrvatskeGlavna državna odvjetnica Republike Hrvatskegđa Zlata Hrvoj-Šipek Zagreb, 12. siječnja 2021.   Predmet: Slučaj Babić i poticanje nasilja i mržnje Poštovana gđo Hrvoj-Šipek, dana 22. prosinca...

Koja su cjepiva protiv koronavirusa povezana s pobačajem?

Koja su cjepiva protiv koronavirusa povezana s pobačajem?

11. prosinca 2020. (LifeSiteNews) – Dok se diljem svijeta proizvode razna cjepiva, kao očigledan odgovor na COVID-19, ostaju pitanja o razvoju i sigurnosti mnogih od tih cjepiva. LifeSiteNews je u ovom kratkom vodiču sabrao neka od najistaknutijih...

Poganska revolucija (III)

Poganska revolucija (III)

Ono što je bizarno jest u kojoj mjeri kršćanski intelektualci i pisci predvode popularizaciju Jungovih ideja u crkvi – na primjer, vlč. Morton Kelsey je na takvom kompromisu izgradio karijeru. Nije iznenađujuće da Kelseyeva najnovija knjiga,...

Poganska revolucija (II)

Poganska revolucija (II)

Teologija poganstva: Gnosticizam Sukob između monoteizma i poganstva niti postoji od nedavno, niti je tek prirodan; to je ponavljajuća vjekovna bitka za čovjekovu dušu koja nikad nije stala. Možemo pratiti povijesnu crtu koja povezuje poganske...

Parlamentarni izbori 2020.