Poljski biskupi predvode inicijativu za potpunu zaštitu života nerođene djece

31. 03. 1616. | Kultura života

Katolička Crkva i „za život“ opredijeljene skupine u Poljskoj, ponovno su odaslali pritiske kako bi  potpuno zaštitili nerođenu djecu. Vjeruju da ovaj put, za trajanja nove konzervativne Vlade, imaju dobre šanse za uspjeh.

Većinu u sadašnjem sastavu poljskoga parlamenta ima stranka Pravo i pravda koja je i prije podupirala slične inicijative. Osim među zakonodavcima, „za život“ opredijeljenih političara ima i u političkoj skupini Kukiz’15 i Poljskoj narodnoj stranci.

Prema Poljskom zakonu iz 1993. abortus je nezakonit, osim u trima slučajevima. Prvo, kada su majčin život i zdravlje u opasnosti. Drugo, kada je trudnoća rezultat kriminalnog čina (tj. silovanja). I na kraju, kada liječnici smatraju da dijete ima ozbiljne i nepopravljive nedostatke ili neizlječive i život opasne bolesti. Neki političari smatraju ovakav zakon kompromisom koji se ne bi smio mijenjati.

No, poljski biskupi ne slažu se s tim. U Izjavi od srijede pozvali su na potpunu zabranu abortusa.

„Kada se radi o zaštiti života nerođenih, ne možemo poduprijeti sadašnji kompromisni zakon donesen 1993. koji dopušta abortus u tri slučaja“, kazali su biskupi u pismu koje će biti pročitano u svim župama diljem zemlje u nedjelju 3. travnja 2016. godine. Prigoda za ovo pismo je proslava Dana svetosti života (4. travnja) i obljetnica obraćenja poljskog naroda na kršćanstvo iz 966. godine.

„Tražimo parlamentarne zastupnike i sve ljude na vlasti da provedu zakonsku inicijativu i programe koji će dati konkretnu pomoć za roditelje s bolesnom djecom i djecu s poteškoćama u razvoju, kao i onu začetu silovanjem“. Ova dio pisma glavni su mediji redovito izostavili.

Novi zakonski prijedlog napisali su pravni stručnjaci iz Ordo Iuris Instituta kojim su zakonski zaštitili svu djecu od trenutka začeća, što bi sve abortuse učinilo protuzakonitim. Zakon precizno kaže da liječnik koji prouzroči smrt nerođenog djeteta pokušavajući spasiti smrt žene, ne će biti kažnjen. Naglasak u ovom zakonskom prijedlogu nije u kažnjavanju žena koje počine abortus, nego slobodu odlučivanja o tome ostavlja sudstvu. Zapravo, prijedlog povećava kazne za abortere i osobe koje naškode trudnicama i prijevarom ili prijetnjom prisile ih da abortiraju. Štoviše, ovdje je riječ i o odgovornosti države u pomaganju roditeljima hendikepirane djece i one s poteškoćama u razvoju.

Građanska incijativa treba prikupiti 100 000 potpisa da bi se zakonski prijedlog uvrstio u parlamentarnu proceduru i o njemu glasovalo. Aktivisti Right to Life Foundation prikupljat će potpise na ulicama diljem zemlje. Organizatorima dosezanje tog broja ne bi trebao biti problem jer su već više puta pokazali da ga mogu premašiti za nekoliko puta.

Još jedna „za život“ skupina, „Poljski savez pokreta za život“, poslala je otvoreno pismo da bi uvjerila parlamentarne zastupnike da promijene postojeći zakon i zaštite sve nerođene.

Potpisi se prikupljaju i online putem.

Podsjetimo, nedavno je u jednoj poljskoj bolnici 24-mjesečno dijete ostavljeno da umre plačući satima nakon što je preživjelo abortus, iniciran zbog Downova sindroma i srčane mane (trenutno zakonski dopušteno).

Izvor:  www.lifesitenews.com

Parlamentarni izbori 2020.

Možda vas zanima:

PETICIJA: Želim da 25. lipnja bude državni blagdan!

PETICIJA: Želim da 25. lipnja bude državni blagdan!

Pokrenuli smo peticiju prikupljanja potpisa kojima ćemo vladajućima dati do znanja da želimo da 25. lipnja bude državni blagdan i neradni dan. Riječ o previše važnom događaju kada su Hrvati, nakon mnogo stoljeća, proglasili državnu neovisnost, da...

[VIDEO] 30 godina hrvatske neovisnosti

[VIDEO] 30 godina hrvatske neovisnosti

U spomen na 30. obljetnicu proglašenja hrvatske neovisnosti, Vigilare je izradio video-zapis s najupečatljivijim trenutcima i pojedincima iz razdoblja političke i vojne borbe za hrvatsku slobodu. https://www.youtube.com/watch?v=91knlRJPDS0

22. lipnja – dan koji treba slaviti

22. lipnja – dan koji treba slaviti

Dana 22. lipnja 1593 . u bitki kod Siska, združena kršćanska vojska zaustavila je prodor Turaka i nestanak Hrvatske. Turske snage ni iz trećeg puta nisu uspjele pokoriti sisačku utvrdu i prodrijeti u sjeverozapadne hrvatske krajeve te dalje u...

Nismo dobili milijune, nego milijarde dolara

Nismo dobili milijune, nego milijarde dolara

Od neomarksističkog zastupnika Bojana Glavaševića, jednog od najvećih zagovornika ubijanja nerođene djece, oduzimanju prava djeci na oca i majku, neprijatelja Katoličke crkve, širitelja pogubne lgbt i rodne ideologije, verbalnog napadača na...

Parlamentarni izbori 2020.