Ono što ženama ne će reći: postabortusna depresija može voditi ka samoubojstvu

25. 03. 1414. | Kultura života

Tijekom nedavnih rasprava u irskom Parlamentu koje su bile uvod u temu abortusa, irska je Vlada zaključila da su suicidne misli valjan razlog za dozvolu abortusa, unatoč znanstvenim činjenicama koje upućuju na suprotno.

Naime, iskusni psihijatrijski vještaci tvrde da to nije valjan razlog za vršenje pobačaja. Dapače, dokazi sugeriraju da žene koje počine abortus imaju veću sklonost samoozlijeđivanju, što ponekad dovede i do samoubojstva.

Dva smrtna slučaja nedavno su poprilično uzburkala javnost, tim više što se istragom pokazalo da je abortus u oba slučaja bio jedan od ključnih čimbenika koji su doveli do depresije i u konačnici – samoubojstva.

Prvo tragično samoubojstvo počinila je australska manekenka i TV-zvijezda Charlotte Dawson nakon duge borbe s depresijom, koja je započela nakon što je počinila abortus 1999. godine. Prema novinskim napisima, Dawson je odlučila abortirati svoje prvo dijete s olimpijskim plivačem Scottom Millerom, svojim mužem, jer se datum rođenja poklapao s ljetnim Olimpijskim igrama 2000. godine. Miller je u to vrijeme bio izuzetno posvećen svojoj plivačkoj karijeri te nije želio imati dijete. Dawson je izjavila da su planirali imati dijete kasnije, ali su se ubrzo nakon toga rastali, a ona je umrla bez djece. Daily Telegraph je prenio:Njezini prijatelji misle da ona zapravo nikada nije prebolila svoj brak s Millerom koji je završio rastavom nakon samo jedne godine. U svojoj autobiografiji „Air Kiss and Tell”, otkrila je da je počinila abortus upravo zbog toga što bi njezina trudnoća pomrsila planove Millerovih priprema za Olimpijske igre 2000. godine. Istaknula je da misli da je upravo to razlog početka njezine depresije.”

Drugi slučaj o kojem se pisalo u Daily Mailu govori o studentici Oxforda koja je počinila samoubojstvo nakon što je prekinula sa svojim momkom. Posebno je naglašena njezina patnja nakon što je počinila abortus (naslov članka glasio je „Oxfordska studentica Charlotte Coursier počinila je samoubojstvo 6 sati nakon što je prekinula s dečkom). Talentirana i nadarena studentica Sveučilišta u Oxfordu objesila se nakon što je njezin dečko prekinuo njihovu jedanaestomjesečnu vezu.

Charlotte Coursier teško se nosila s ‘kampanjom maltretiranja’ koju je nad njom provodio jedan sveučilišni predavač, kao i s patnjom zbog prekida trudnće. Istraga je pokazala da su gospođicu Coursier njezini ukućani pronašli mrtvu kod kuće u lipnju prošle godine.

Zabilježena je učestala povezanost između povećanih problema s mentalnim zdravljem i abortusa, što pokazuju i Studija Fergusson iz 2006. te Meta-analiza Coleman iz 2011. godine. Nažalost, industrija abortusa ovo poriče kako zbog ideoloških, tako i zbog financijskih razloga.

Američko udruženje pro-life opstetričara i ginekologa (AAPLOG) izvijestilo je da abortus u usporedbi s porodom ima 600% povećan rizik samoubojstva, a trenutak samoubojstva vrlo često odgovara obljetnici žalosnoga događaja.

AAPLOG citira Gissler Record Link (1997.) koji je utvrdio da je rizik samoubojstva nakon poroda upola manji od rizika samoubojstva mjerenog nad cjelokupnom populacijom, no rizik samoubojstva nakon počinjenoga abortusa je 600% veći od rizika nakon poroda.

 

 

 

www.lifenews.com

Parlamentarni izbori 2020.

Možda vas zanima:

Svetci prošli kroz Zagreb

Svetci prošli kroz Zagreb

Nakon godinu dana od prvoga razornog potresa u Zagrebu i dolaska koronavirusne pandemije u Hrvatsku, katolici Zagrebačke nadbiskupije u subotu, 20. ožujka 2021., u 10 sati krenuli su u pokorničku korizmenu procesiju od zagrebačke Katedrale do...

Najsigurnije cjepivo protiv koronavirusa

Najsigurnije cjepivo protiv koronavirusa

U proteklih nekoliko tjedana, nekolicina najistaknutijih svjetskih farmaceutskih tvrtki najavila je predstojeću proizvodnju cjepiva protiv koronavirusa COVID-19. Komentirajući ove vijesti, ugledni talijanski virolog, profesor Andrea Crisanti,...

Dugin verbalni delikt u Hrvatskoj

Dugin verbalni delikt u Hrvatskoj

Nakon što su se radikali (ljevičari i militantni sekularisti) trijumfalistički i zlobno veselili što je Vigilare na prvoj razini - Županijskom sudu u Zagrebu - „izgubio“ slučaj od tužitelja, homoseksualne grupacije „Dugine obitelji“, zbog neke...

Dopis DORH-u u vezi slučaja Babić

Dopis DORH-u u vezi slučaja Babić

Državno odvjetništvo Republike HrvatskeGlavna državna odvjetnica Republike Hrvatskegđa Zlata Hrvoj-Šipek Zagreb, 12. siječnja 2021.   Predmet: Slučaj Babić i poticanje nasilja i mržnje Poštovana gđo Hrvoj-Šipek, dana 22. prosinca...

Parlamentarni izbori 2020.