Ono što ženama ne će reći: postabortusna depresija može voditi ka samoubojstvu

25. 03. 1414. | Kultura života

Tijekom nedavnih rasprava u irskom Parlamentu koje su bile uvod u temu abortusa, irska je Vlada zaključila da su suicidne misli valjan razlog za dozvolu abortusa, unatoč znanstvenim činjenicama koje upućuju na suprotno.

Naime, iskusni psihijatrijski vještaci tvrde da to nije valjan razlog za vršenje pobačaja. Dapače, dokazi sugeriraju da žene koje počine abortus imaju veću sklonost samoozlijeđivanju, što ponekad dovede i do samoubojstva.

Dva smrtna slučaja nedavno su poprilično uzburkala javnost, tim više što se istragom pokazalo da je abortus u oba slučaja bio jedan od ključnih čimbenika koji su doveli do depresije i u konačnici – samoubojstva.

Prvo tragično samoubojstvo počinila je australska manekenka i TV-zvijezda Charlotte Dawson nakon duge borbe s depresijom, koja je započela nakon što je počinila abortus 1999. godine. Prema novinskim napisima, Dawson je odlučila abortirati svoje prvo dijete s olimpijskim plivačem Scottom Millerom, svojim mužem, jer se datum rođenja poklapao s ljetnim Olimpijskim igrama 2000. godine. Miller je u to vrijeme bio izuzetno posvećen svojoj plivačkoj karijeri te nije želio imati dijete. Dawson je izjavila da su planirali imati dijete kasnije, ali su se ubrzo nakon toga rastali, a ona je umrla bez djece. Daily Telegraph je prenio:Njezini prijatelji misle da ona zapravo nikada nije prebolila svoj brak s Millerom koji je završio rastavom nakon samo jedne godine. U svojoj autobiografiji „Air Kiss and Tell”, otkrila je da je počinila abortus upravo zbog toga što bi njezina trudnoća pomrsila planove Millerovih priprema za Olimpijske igre 2000. godine. Istaknula je da misli da je upravo to razlog početka njezine depresije.”

Drugi slučaj o kojem se pisalo u Daily Mailu govori o studentici Oxforda koja je počinila samoubojstvo nakon što je prekinula sa svojim momkom. Posebno je naglašena njezina patnja nakon što je počinila abortus (naslov članka glasio je „Oxfordska studentica Charlotte Coursier počinila je samoubojstvo 6 sati nakon što je prekinula s dečkom). Talentirana i nadarena studentica Sveučilišta u Oxfordu objesila se nakon što je njezin dečko prekinuo njihovu jedanaestomjesečnu vezu.

Charlotte Coursier teško se nosila s ‘kampanjom maltretiranja’ koju je nad njom provodio jedan sveučilišni predavač, kao i s patnjom zbog prekida trudnće. Istraga je pokazala da su gospođicu Coursier njezini ukućani pronašli mrtvu kod kuće u lipnju prošle godine.

Zabilježena je učestala povezanost između povećanih problema s mentalnim zdravljem i abortusa, što pokazuju i Studija Fergusson iz 2006. te Meta-analiza Coleman iz 2011. godine. Nažalost, industrija abortusa ovo poriče kako zbog ideoloških, tako i zbog financijskih razloga.

Američko udruženje pro-life opstetričara i ginekologa (AAPLOG) izvijestilo je da abortus u usporedbi s porodom ima 600% povećan rizik samoubojstva, a trenutak samoubojstva vrlo često odgovara obljetnici žalosnoga događaja.

AAPLOG citira Gissler Record Link (1997.) koji je utvrdio da je rizik samoubojstva nakon poroda upola manji od rizika samoubojstva mjerenog nad cjelokupnom populacijom, no rizik samoubojstva nakon počinjenoga abortusa je 600% veći od rizika nakon poroda.

 

 

 

www.lifenews.com

Parlamentarni izbori 2020.

Možda vas zanima:

Procesija s kipom Gospe Fatimske i relikvijama

Procesija s kipom Gospe Fatimske i relikvijama

I ove godine na blagdan Gospe Fatimske, u petak 13. svibnja 2022., održat će se javna procesija s kipom Gospe Fatimske i relikvijama mnogih svetaca. Procesija počinje u 17.30 sati pred zagrebačkom Katedralom. Nakon što je Sveti Otac ove godine...

Otkriće o svetom Josipu, zaštitniku Hrvatske

Otkriće o svetom Josipu, zaštitniku Hrvatske

Sveti Josip zaštitnik je Hrvatske od 1687. godine kada je Hrvatski sabor o tome donio službenu odluku. Tekst te saborske odluke nalazi se, među ostalim, i na službenim stranicama Hrvatskog sabora i navodno glasi ovako: „Sveti Josip, Krista...

Nove mjere Stožera – udar na zdrav razum?

Nove mjere Stožera – udar na zdrav razum?

Zaoštravanje epidemioloških mjera i restrikcija koje nam je danas svečano najavio i obznanio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske novi je dokaz one stare mudrosti da se glupost nikada ne umara. Od početka pandemije korona virusa veliki dio...

Vigilare obranio slobodu govora i prava katoličkih vjernika

Vigilare obranio slobodu govora i prava katoličkih vjernika

Nakon naloga Vrhovnog suda za izuzećem sutkinje Sandre Artuković Kunšt zbog ideološke (lgbt) pristranosti iz postupka udruge „Dugine obitelji protiv Vigilare“ i ukidanja prvostupanjske presude zbog „bitne povrede odredaba parničnog postupka“ i...

Građanski odgoj – roditelji, oprez!

Građanski odgoj – roditelji, oprez!

Zagrebački gradonačelnik Tomašević i njegov 'Muzemo', vrlo će brzo u gradske osnovne škole uvesti građanski odgoj i obrazovanje i to, kako su najavili, prema riječkom modelu, a možda i još liberalniji. Takvim programom građanskog odgoja potkopavaju...

Parlamentarni izbori 2020.