Novi Zeland postao trinaesta zemlja koja je legalizirala istospolne ‘brakove’

6. 05. 1313. | Kultura života

Auckland, Novi Zeland – Novi Zeland postao je trinaesta zemlja na svijetu koja je legalizirala istospolni brak. Izmijenjeni zakon o braku (definicija braka) usvojen je u parlamentu 17. 4. u večernjim satima sa 77 glasova za i 44 protiv.

Pobornici zakona reagirali su ushićeno. Louisa Wall, autorica spomenutoga zakona, izjavila je: „Ovo treće čitanje naš je put prema zacijeljenju i uključivanju svih građana naše zemlje u instituciju braka, bez obzira na njihov spol, spolnu orjentaciju ili rodni identitet.”

Ipak, dok podupiratelji legalizacije slave, mnogi su Novozelanđani zabrinuti brzinom kojom je zakon prošao kroz parlamentarni proces, kao i posljedicama koje će imati na zemlju.

„Prilikom postupka prihvaćanja prinuđenoga zakona o istospolnom braku, parlament je odlučio odbaciti očiti kulturni i naravni karakter braka te uz njega vezanu kreaciju i brigu za djecu, učinivši da brak bude vezan isključivo uz partnerstvo”, izjavio je Bob McCroskie, nacionalni direktor udruge Family First.

„Gurajući ovaj zakon na sramotan način, bez potrebnoga razmatranja i bez jasnoga odobravanja javnosti, političari su počinili arogantan čin kulturnoga vandalizma.”

Zakon, koji je imao prvo čitanje u kolovozu 2012., samo mjesec dana nakon što je predstavljen, redefinira brak kako bi uključio istospolne i transrodne parove. Zakon također dopušta istospolnim parovima posvajanje djece. To je posljedica legalizacije koju malo ljudi u Novom Zelandu shvaća.

Postoje bojazni da su prava djece previđena. „S pratećom posljedicom promjena zakona o posvajanju političari su oslabili prava djeteta u korist podilaženja zahtjevima odraslih”, kaže McCroskie. „Dijete ima pravo na mamu i tatu. Ne bismo smjeli javnom politikom uskraćivati djetetu to osnovno pravo. Ovo nije pitanje seksualnosti. Ovo je pitanje spolova. Spol roditelja važan je za dijete.”

U raspravi je izneseno da legalizacija istospolnih brakova neće utjecati na druge, ipak Dame Colleen Bayer, nacionalni ravnatelj Family Life Internationala Novoga Zelanda, tvrdi da istospolni brak utječe na one koji mu se protive. „Pobornici istospolnoga ‘braka’ govore nama koji se protivimo legalizaciji da ona neće utjecati na nas, da je ovo pitanje ljubavi, jednakosti i ljudskih prava. Ali ova legalizacija utječe na one koji ne podupiru istospolni brak. Ne dopušta nam se da izreknemo svoje stavove. Naziva nas se ‘mrziteljima’, ‘netrpeljivcima’. Što je sljedeće?”

Nadbiskup John Dew, predsjednik Biskupske konferencije Novoga Zelanda, navodno je reagirao na prolaz zakona rekavši: „Smatramo bizarnim da je odbačeno shvaćanje braka koje ima svoje porijeklo u ljudskoj prirodi, koje je zajedničko svakoj kulturi, i da će gotovo sva spominjanja muža i žene biti uklonjena iz zakona koji se odnosi na brak. Znamo da su brojni Novozelanđani uz nas u ovome.”

Civilne zajednice su legalne u Novom Zeland od travnja 2005.

Promjene zakona o braku će stupiti na snagu u kolovozu 2013.

 

Izvor:

http://www.lifesitenews.com

Parlamentarni izbori 2020.

Možda vas zanima:

Chopinova (katolička) smrt

Chopinova (katolička) smrt

Veliki skladatelj 19. stoljeća, Frédéric François Chopin (1810.-1849.), rođen je u onoj strašnoj vladavini „prosvijećenog” barbarstva, Francuskoj revoluciji, vremenu kada su masonski filozofi hvalisavo objavljivali pobjedu razuma nad „Galilejcem”,...

Tužba udruge Dugine obitelji protiv udruge Vigilare

Tužba udruge Dugine obitelji protiv udruge Vigilare

Zagreb, 16.9.2020. Danas je održano prvo ročište u slučaju tužbe udruge Dugine obitelji protiv udruge Vigilare. Dugine obitelji tuži Vigilare na temelju Zakona o suzbijanju diskriminacije zbog navodne diskriminacije homoseksualnih osoba...

Parlamentarni izbori 2020.