Bivši poljski premijer ispričao se ‘pro-life’ ginekologu jer ga je nazvao „religijskim psihopatom“

9. 05. 1616. | Kultura života

Varšava, Poljska – Bivši poljski predsjednik Vlade i bivši član komunističke partije odaslao je formalnu ispriku liječniku kojega je nazvao „psihopatom“ zbog njegove „za život“ orjentacije.

Leszek Miller, bivši vođa Demokratskog saveza ljevice, nazvao je dr. Bogdana Chazana „religijskim psihopatom koji ne dopušta prenatalna testiranja i prisiljava žene da rode djecu koja su višestruko osakaćena i koja će uskoro umrijeti“. Miller je optužio Chazana da je odbio vršiti svoje liječničke dužnosti i da je ženama pružio patnju. Dodao je da su ljudi koji vole Chazana, „prijetnja životima žena“.

Institut za pravnu kulturu Ordo Juris odgovorio je na tu klevetničku optužbu da Millerove riječi „potkapaju praksu slobode savjesti za liječnike koji rade u javnim bolnicama u Poljskoj“.

Ovaj verbalni napad iz 2014. pojavio se nakon širom obznanjene priče o deformiranom djetetu koje je bilo začeto „in vitro“ metodom u klinici za oplodnju. Chazan je odbio ubiti nerođeno dijete u svojoj bolnici, ne uputivši djetetovu majku na abortus. Umjesto toga, majci je ponudio medicinsko savjetovanje, bolničku skrb prije, za vrijeme i nakon trudnoće te perinatalnu njegu za dijete. Ova trudnoća nije predstavljala opasnost za ženin život ili zdravlje. Ipak, Chazan, ravnatelj Bolnice Svete obitelji, brzo je otpušten, a njegova bolnica kažnjena. Njegova nepokolebljiva moralna uvjerenja uzrokovala su bijes kod proabortusnih medija i među nekim političarima.

Miller je nepravedno napao poznatog „k životu“ orjentiranog liječnika u radijskom intervjuu i tijekom tiskovne konferencije u Donjem domu Sejma (poljski parlament, op. p.) 2014. god. Ujesen, Chazan je, preko svojih odvjetnika Jerzyja Kwasniewskog i Bartsza Lewandowskog iz Ordo Jurisa, pokrenuo tužbu zbog klevete. Tada slučaj još nije mogao započeti budući da je Miller bio parlamentarni zastupnik i stoga zaštićen imunitetom. Međutim, kada je njegova stranka izgubila izbore 2015., Miller je također izgubio svoj zastupnički posao, kao i imunitet. Kotač pravde se konačno mogao pokrenuti. Jedanaestog travnja 2016., slučaj je započeo.

Miller se složio da je ono što je javno izrekao nepravedno i nezasluženo. Dodavši da nije htio potkopati liječnikov dobar ugled ni njegov profesionalni i znanstveni rad. Njegova je isprika poslana Poljskoj novinaskoj agenciji (PAP) i objavljena u tiskanom izdanju dnevnih novina Rzeczpospolita.

Kako je Bartosz Lewandowski iz Ordo Jurisa objasnio za LifeSiteNews, poljski Ustav je postavio ograničenja za slobodu govora. „Dr. Chazan kao ugledni ginekolog, treba pacijentovo povjerenje. Riječi bivšeg premijera Millera bile su nepravedne i neistinite. Dr. Chazan je drastično i vulgarno napadnut nakon što je koristio prigovor savjesti i odbio abortus“, zaključio je Lewandowski.

Dr. Chazan je za PAP ustvrdio da je s ispirkom u potpunosti zadovoljan.

On je, također, zbog klevete tužio i još jednog ljevičarskog političara, bivšeg parlamentarnog zastupnika Piotra Ikonowicza. U ovom slučaju tuženik je bio manje popustljiv te je pokušao ignorirati sud. Na koncu ga je policija sudu izručila s lisicama na rukama. Slučaj još nije dobio svoju presudu.

Nažalost, usprkos pravnoj pobjedi, dr. Chazan još uvijek nije vraćen na ravnateljsko mjesto Bolnice Svete obitelji u Varšavi. Hanna Gronkievcz-Waltz*, varšavska gradonačelnica koja ga je otpustila, odbija popustiti unatoč prosvjedima i peticijama podrške liječniku. Progon dr. Chazana u kojem se Gronkiewicz-Waltz revno angažirala, u izrazitoj je suprotnosti s njezinim nedjelovanjem u slučaju u kojem se ta bolnica također trenutno nalazi. Sveta obitelj je umiješana u smrt djeteta koje je rođeno živo nakon neuspjelog abortusa i ostavljeno da umre u vlastitom plaču bez pružanja medicinske pomoći.

Nadležno medicinsko osoblje je pod istragom.

 

* Gronkiewicz-Waltz članica je stranke Građanska platforma koja je odbila zakonski zaštititi nerođenu djecu. Glasovanje o zakonskom prijedlogu Građanske inicijative za potpunu zabranu abortusa, što bi spriječilo ponavljanje ovakve tragedije, bit će u poljskom parlamentu kroz nekoliko mjeseci.

 

Izvor: www.lifesitenews.com

Parlamentarni izbori 2020.

Donacija

kn
Osobni podaci

Pojedinosti o naplati

Molimo ispunite podatke o donaciji.
Nakon što zaprimimo donaciju dobiti ćete potvrdu na email

Terms

Ukupno za uplatu: 50,00 kn

Možda vas zanima:

Društvo nikada nije spremno za marksističke eksperimente

Društvo nikada nije spremno za marksističke eksperimente

U biti, vrlo je jednostavno. Od zastupnika u Hrvatskom saboru, koji su deklarativno konzervativni (i k tome katolici), očekuju se jasni i ne dvosmisleni odgovori na važna društvena pitanja koja se tiču vrjednosti, naročito u vezi braka i obitelji....

Ne dirajte nam (Dan) pobjede

Ne dirajte nam (Dan) pobjede

Uzimam si za pravo komentirati govor premijera Plenkovića u Kninu na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti 5. kolovoza 2020. godine, jer on i njegova centralno-lijeva stranka sebi, očito, uzimaju za pravo uznemiravati velik broj Hrvata na najveći...

Bog, ja i Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

Bog, ja i Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

Mi nismo nekakvi atomizirani i usamljeni pojedinci koji nemamo svijest o našoj povijesti, kulturi i nacionalnom identitetu, iako bi to htjeli ljevičari, „progresivni“ političari i javni djelatnici. Oni žele da slijepo gledamo i slušamo njihove...

Parlamentarni izbori 2020.

Donacija

kn
Osobni podaci

Pojedinosti o naplati

Molimo ispunite podatke o donaciji.
Nakon što zaprimimo donaciju dobiti ćete potvrdu na email

Terms

Ukupno za uplatu: 50,00 kn

Prijavite se na newsletter!

Budite inforimrni o najnovijim aktivnostima udruge Vigilare

 

Uspješno ste se prijavili na newsletter!