Bivši poljski premijer ispričao se ‘pro-life’ ginekologu jer ga je nazvao „religijskim psihopatom“

9. 05. 1616. | Kultura života

Varšava, Poljska – Bivši poljski predsjednik Vlade i bivši član komunističke partije odaslao je formalnu ispriku liječniku kojega je nazvao „psihopatom“ zbog njegove „za život“ orjentacije.

Leszek Miller, bivši vođa Demokratskog saveza ljevice, nazvao je dr. Bogdana Chazana „religijskim psihopatom koji ne dopušta prenatalna testiranja i prisiljava žene da rode djecu koja su višestruko osakaćena i koja će uskoro umrijeti“. Miller je optužio Chazana da je odbio vršiti svoje liječničke dužnosti i da je ženama pružio patnju. Dodao je da su ljudi koji vole Chazana, „prijetnja životima žena“.

Institut za pravnu kulturu Ordo Juris odgovorio je na tu klevetničku optužbu da Millerove riječi „potkapaju praksu slobode savjesti za liječnike koji rade u javnim bolnicama u Poljskoj“.

Ovaj verbalni napad iz 2014. pojavio se nakon širom obznanjene priče o deformiranom djetetu koje je bilo začeto „in vitro“ metodom u klinici za oplodnju. Chazan je odbio ubiti nerođeno dijete u svojoj bolnici, ne uputivši djetetovu majku na abortus. Umjesto toga, majci je ponudio medicinsko savjetovanje, bolničku skrb prije, za vrijeme i nakon trudnoće te perinatalnu njegu za dijete. Ova trudnoća nije predstavljala opasnost za ženin život ili zdravlje. Ipak, Chazan, ravnatelj Bolnice Svete obitelji, brzo je otpušten, a njegova bolnica kažnjena. Njegova nepokolebljiva moralna uvjerenja uzrokovala su bijes kod proabortusnih medija i među nekim političarima.

Miller je nepravedno napao poznatog „k životu“ orjentiranog liječnika u radijskom intervjuu i tijekom tiskovne konferencije u Donjem domu Sejma (poljski parlament, op. p.) 2014. god. Ujesen, Chazan je, preko svojih odvjetnika Jerzyja Kwasniewskog i Bartsza Lewandowskog iz Ordo Jurisa, pokrenuo tužbu zbog klevete. Tada slučaj još nije mogao započeti budući da je Miller bio parlamentarni zastupnik i stoga zaštićen imunitetom. Međutim, kada je njegova stranka izgubila izbore 2015., Miller je također izgubio svoj zastupnički posao, kao i imunitet. Kotač pravde se konačno mogao pokrenuti. Jedanaestog travnja 2016., slučaj je započeo.

Miller se složio da je ono što je javno izrekao nepravedno i nezasluženo. Dodavši da nije htio potkopati liječnikov dobar ugled ni njegov profesionalni i znanstveni rad. Njegova je isprika poslana Poljskoj novinaskoj agenciji (PAP) i objavljena u tiskanom izdanju dnevnih novina Rzeczpospolita.

Kako je Bartosz Lewandowski iz Ordo Jurisa objasnio za LifeSiteNews, poljski Ustav je postavio ograničenja za slobodu govora. „Dr. Chazan kao ugledni ginekolog, treba pacijentovo povjerenje. Riječi bivšeg premijera Millera bile su nepravedne i neistinite. Dr. Chazan je drastično i vulgarno napadnut nakon što je koristio prigovor savjesti i odbio abortus“, zaključio je Lewandowski.

Dr. Chazan je za PAP ustvrdio da je s ispirkom u potpunosti zadovoljan.

On je, također, zbog klevete tužio i još jednog ljevičarskog političara, bivšeg parlamentarnog zastupnika Piotra Ikonowicza. U ovom slučaju tuženik je bio manje popustljiv te je pokušao ignorirati sud. Na koncu ga je policija sudu izručila s lisicama na rukama. Slučaj još nije dobio svoju presudu.

Nažalost, usprkos pravnoj pobjedi, dr. Chazan još uvijek nije vraćen na ravnateljsko mjesto Bolnice Svete obitelji u Varšavi. Hanna Gronkievcz-Waltz*, varšavska gradonačelnica koja ga je otpustila, odbija popustiti unatoč prosvjedima i peticijama podrške liječniku. Progon dr. Chazana u kojem se Gronkiewicz-Waltz revno angažirala, u izrazitoj je suprotnosti s njezinim nedjelovanjem u slučaju u kojem se ta bolnica također trenutno nalazi. Sveta obitelj je umiješana u smrt djeteta koje je rođeno živo nakon neuspjelog abortusa i ostavljeno da umre u vlastitom plaču bez pružanja medicinske pomoći.

Nadležno medicinsko osoblje je pod istragom.

 

* Gronkiewicz-Waltz članica je stranke Građanska platforma koja je odbila zakonski zaštititi nerođenu djecu. Glasovanje o zakonskom prijedlogu Građanske inicijative za potpunu zabranu abortusa, što bi spriječilo ponavljanje ovakve tragedije, bit će u poljskom parlamentu kroz nekoliko mjeseci.

 

Izvor: www.lifesitenews.com

Parlamentarni izbori 2020.

Možda vas zanima:

Procesija s kipom Gospe Fatimske i relikvijama

Procesija s kipom Gospe Fatimske i relikvijama

I ove godine na blagdan Gospe Fatimske, u petak 13. svibnja 2022., održat će se javna procesija s kipom Gospe Fatimske i relikvijama mnogih svetaca. Procesija počinje u 17.30 sati pred zagrebačkom Katedralom. Nakon što je Sveti Otac ove godine...

Otkriće o svetom Josipu, zaštitniku Hrvatske

Otkriće o svetom Josipu, zaštitniku Hrvatske

Sveti Josip zaštitnik je Hrvatske od 1687. godine kada je Hrvatski sabor o tome donio službenu odluku. Tekst te saborske odluke nalazi se, među ostalim, i na službenim stranicama Hrvatskog sabora i navodno glasi ovako: „Sveti Josip, Krista...

Nove mjere Stožera – udar na zdrav razum?

Nove mjere Stožera – udar na zdrav razum?

Zaoštravanje epidemioloških mjera i restrikcija koje nam je danas svečano najavio i obznanio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske novi je dokaz one stare mudrosti da se glupost nikada ne umara. Od početka pandemije korona virusa veliki dio...

Vigilare obranio slobodu govora i prava katoličkih vjernika

Vigilare obranio slobodu govora i prava katoličkih vjernika

Nakon naloga Vrhovnog suda za izuzećem sutkinje Sandre Artuković Kunšt zbog ideološke (lgbt) pristranosti iz postupka udruge „Dugine obitelji protiv Vigilare“ i ukidanja prvostupanjske presude zbog „bitne povrede odredaba parničnog postupka“ i...

Građanski odgoj – roditelji, oprez!

Građanski odgoj – roditelji, oprez!

Zagrebački gradonačelnik Tomašević i njegov 'Muzemo', vrlo će brzo u gradske osnovne škole uvesti građanski odgoj i obrazovanje i to, kako su najavili, prema riječkom modelu, a možda i još liberalniji. Takvim programom građanskog odgoja potkopavaju...

Parlamentarni izbori 2020.