Slučaj Podravka – zašto je važno reagirati?

20. 12. 1919. | Akcije, slider

Udruga Vigilare i ove je godine analizirala tko od pojedinih aktera u hrvatskom javnom prostoru, u ovom slučaju – trgovačkih lanaca – ističe Advent i jedan od najvećih kršćanskih blagdana – Božić, a tko nedefinirane ‘blagdane’ ili pak nešto treće.

Među nekoliko tvrtki najviše se istaknula Podravka koja je na svojem proizvodu „Linolada“ na engleskom jeziku čestitala zimu: „Merry Winter“. Stoga je Vigilare pokrenuo akciju „Vratimo Božić“ pozvao svoje podupiratelje i širu javnost da reagiraju i tom poznatom domaćem proizvođaču pošalju svoje primjdbe o takvom načinu reklamiranja.

Borba protiv političke korektnosti i otuđivanja nacionalnog identiteta dio je intenzivnije kulturne borbe koja u Hrvatskoj traje već više godina. Postupna promjena kulturnog identiteta jednog naroda – revolucija – događa se postupno, a moćnici profita utječu na smjer i intenzitet u kojem se ta promjena odvija. Ako reakcija izostane, daje im se znak da se iduće godine s takvom praksom može nastaviti i ići korak dalje.

Oni koji kršćanske blagdane, kao što su Uskrs, Božić i drugi, koriste da bi ostvarili poslovnu korist, trebaju iskazati minimum poštovanja prema temeljnim i većinskim vrjednotama okruženja u kojem posluju. U slučaju Hrvatske, ono je povijesno, tradicijski, kulturno i vjerski – katoličko.

Predsjednik Vigilare dr. Vice Batarelo posebno se osvrnuo na ovaj slučaj koji je odjeknuo u medijima:

Za Hrvatsku i hrvatsku kulturu, Božić je važan. To je prvenstveno veliki katolički i kršćanski blagdan, rođenje Spasitelja Isusa Krista. Mi slavimo rođenje Isusovo, a ne neke nedefinirane ‘blagdane’ ili neopoganske ‘winter-e’. A drugo, Božić i za nevjernike predstavlja nešto dubinski važno za vlastiti kulturni identitet. Katolička vjera je kohezivno ljepilo Hrvatske. Ona je pozitivno utjecala na hrvatsku kulturu i stavila Hrvatsku u zapadni kršćanski krug visokorazvijenih zemalja. Možete li zamisliti Hrvatsku bez katoličke vjere, bez katoličke kulture, bez svog vlastitog identiteta…? E, pa čini mi se da to Podravka radi s ovom krivom marketinškom strategijom, i to jednostavno nije dobro niti nam je to poželjno kao roditeljima i kao potrošačima.

Ovo je podmuklo jer se na podsvjesni način utječe na našu djecu i unučad. Taj budući naraštaj može jedan dan (uskoro) reći „Zašto Božić, može i Winter“. Zvuči smiješno? Uvijek ovako krene, i to prvenstveno preko djece. Na Zapadu koji je izgubio svoje kršćanske korijene, ovo se već dogodilo. Ovo je jedna obična sekularizacija i čak poganizacija Božića i božićnog vremena, a time hrvatske kulture.

Ovo je borba za kulturu u Hrvatskoj i to katoličku i hrvatsku kultura. Svaka i najmanja akcija je važna, jer svugdje gdje popustimo, kultura smrti, kultura ružnog i sekularizam preuzimaju. Kultura, civilizacija i vjera u Hrvatskoj je katolička. Isus Krist jest Bog i naš kralj. Naše hrvatsko društvo trebalo bi biti odraz toga. Mnogo puta nije, jer smo jednostavno slabi i grješni ljudi. Ali postoje i druge snage i silnice koje ne samo što se ne slažu s kršćanstvom, nego ga i sustavno ruše. Neki to rade namjerno (revolucionari), a neki nenamjerno i jednostavno prihvaćaju najnovije trendove.

Uz Uskrs, Božić je najveći blagdan kod kršćana i želimo da se to reflektira u svim segmentima hrvatskog društva. Kada usred adventskog i božićnog vremena takav jedan važan brend kao Podravka plasira Linoladu koju jedu naša djeca, onda takvi izrazi kao „Merry Winter“ podsvjesno postaju nadomjestak za Božić. To je opasno jer se djeca zbunjuju i jer se potkapa naš kršćanski odgoj. Kao katolici i kršćani pozvani smo boriti se za sve elemente katoličke kulture u Hrvatskoj, koliko god u početku izgledalo da neće uspjeti ili zbog osobnog komfora i želje da budemo dobri sa svima.

Mogu posvjedočiti da skoro svaka akcija koju sam osobno ili kao Vigilare pokrenuo da je uvijek bila reakcija te, iako možda nismo odmah dobili ono što smo očekivali, ipak se kroz neko vrijeme željeno postiglo. Mi smo kontrarevolucionari… A među važnim stvarima je spoznaja da postoji skupina ljudi, katolika koji neće dozvoliti da se kršćanska kultura u Hrvatskoj dekonstruira.

Osim Podravke, u istom su se duhu istaknuli Konzum, Plodine, Tele2 itd. koji su čestitali nedefenirane „blagdane“. S druge strane, u pozitivnom smislu istaknuo se, primjerice, Kaufland, Lidl koji su pri reklamiranju svojih proizvoda kupcima jasno čestitali Božić.

Parlamentarni izbori 2020.

Možda vas zanima:

Procesija s kipom Gospe Fatimske i relikvijama

Procesija s kipom Gospe Fatimske i relikvijama

I ove godine na blagdan Gospe Fatimske, u petak 13. svibnja 2022., održat će se javna procesija s kipom Gospe Fatimske i relikvijama mnogih svetaca. Procesija počinje u 17.30 sati pred zagrebačkom Katedralom. Nakon što je Sveti Otac ove godine...

Otkriće o svetom Josipu, zaštitniku Hrvatske

Otkriće o svetom Josipu, zaštitniku Hrvatske

Sveti Josip zaštitnik je Hrvatske od 1687. godine kada je Hrvatski sabor o tome donio službenu odluku. Tekst te saborske odluke nalazi se, među ostalim, i na službenim stranicama Hrvatskog sabora i navodno glasi ovako: „Sveti Josip, Krista...

Nove mjere Stožera – udar na zdrav razum?

Nove mjere Stožera – udar na zdrav razum?

Zaoštravanje epidemioloških mjera i restrikcija koje nam je danas svečano najavio i obznanio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske novi je dokaz one stare mudrosti da se glupost nikada ne umara. Od početka pandemije korona virusa veliki dio...

Vigilare obranio slobodu govora i prava katoličkih vjernika

Vigilare obranio slobodu govora i prava katoličkih vjernika

Nakon naloga Vrhovnog suda za izuzećem sutkinje Sandre Artuković Kunšt zbog ideološke (lgbt) pristranosti iz postupka udruge „Dugine obitelji protiv Vigilare“ i ukidanja prvostupanjske presude zbog „bitne povrede odredaba parničnog postupka“ i...

Građanski odgoj – roditelji, oprez!

Građanski odgoj – roditelji, oprez!

Zagrebački gradonačelnik Tomašević i njegov 'Muzemo', vrlo će brzo u gradske osnovne škole uvesti građanski odgoj i obrazovanje i to, kako su najavili, prema riječkom modelu, a možda i još liberalniji. Takvim programom građanskog odgoja potkopavaju...

Parlamentarni izbori 2020.