Pranje zubića ili pranje mozga?

4. 09. 1212. | Akcije

Poštovani podupiratelji Vigilare,
pozivamo vas da se uključite u ovu akciju i reagirate na javne istupe ministra Jovanovića. Dignite svoj glas, treba vam svega par minuta…

 

Vigilare akcija: “Pranje zubića ili pranje mozga?

Ministar obrazovanja Željko Jovanović u Dnevniku Nove TV od 02.09.2012. je od svih školskih premeta jedino vjeronauk “prozvao” kao krivca za nepranje zubiju i pretilnost djece, i to kao objašnjenje za uvođenje jednonazorskog spolnog odgoja u škole! Tražimo njegovo obrazloženje i ispriku.

Pročitajte članak ovdje (vecernji.hr) ili ovdje (Vigilare Facebook).

Pošaljite mu e-mail reakcije:

  1. Pročitajte niže navedeno pismo za ministra obrazovanja.
  2. Ako se slažete sa sadržajem, kopirajte ga i zalijepite (copy/paste) na vaš osobni e-mail račun. Na dnu pisma navedite vaše ime i prezime.
  3. Upišite ovu adresu u ‘to:’ ministar@mzos.hr – u ‘cc’ upišite adresu: predsjednik@vlada.hr – a u ‘bcc’: info@vigilare.org (kako bismo mogli pratiti koliko je ministar dobio pisama).
  4. Stavite neki svoj naslov poruke (subject) i pošaljite (send).
  5. Ako imate malo vremena, nazovite osobno Ministarstvo obrazovanja (tel: 01/4569001 ili 01/4569059) i iskažite svoje nezadovoljstvo.
  6. Informacije i vijesti o inicijativi vidite i pratite na www.vigilare.org
  7. Like Facebook stranicu inicijative: “Vigilare”: http://www.facebook.com/Vigilare
  8. Šaljite ovu poruku dalje svojim prijateljima i znancima.

Hvala,
Vigilare

Zagreb, 04.09.2012.

Poštovani ministre Jovanoviću,

Neugodno sam iznenađen i zaprepašten Vašom izjavom od 2. rujna 2012., gdje ste neumjesno insinuirali da je za loše zdravstveno stanje školske djece među ostalim kriv i vjeronauk.

“Nažalost anketa koja je provedena na 1.500 učenika u dobi od 11 do 15 godina pokazala je da su svi zakazali, i roditelji, i škola, pa i vjeronauk koji je već godinama u školi. Djeca žive nezdravo, sve su deblja, sve više šećerne bolesti, svakodnevno puše, neredovito peru zube, ne jedu povrće, ne jedu voće…”

Kako i zašto ste kao ministar obrazovanja od svih ostalih predmeta u školskom programu istaknuli baš vjeronauk kao jedan od čimbenika za loše zdravlje školske djece? Je li to samo slučajno ili možda namjerno, dio šireg plana razračunavanja s vjerom i vjerskim zajednicama Vašeg ministarstva i Vaše Vlade?!

Ako je ovo potonje, onda kao građanin tražim Vašu ostavku na mjesto ministra i to zbog izravnog vrijeđanja hrvatskih građana vjernika. A ako je ono prvo (slučajno), onda tražim službenu, ali i ljudsku ispriku za nanesenu uvredu koja je izazvala konsternaciju, ljutnju i zaprepaštenost kod mnogih građana.

Obzirom da ste Vi i vaši suradnici kao jedno od obrazloženja uvođenja zdravstvenog odgoja navodili ‘znanstvene činjenice o kojima djeca moraju biti informirana’, zahtjevam da mi kao građaninu Republike Hrvatske u pismenoj formi navedete sve ‘znanstvene činjenice’ koje u uzročno posljedičnu vezu stavljaju debljinu, šećernu bolest, neredovito pranje zubi, neredovitu prehranu povrćem i voćem s jedne strane i vjeronauk s druge strane.

Nadalje, na temelju kojih anketa i argumenata imate pravo vrijeđati na tisuće hrvatskih obitelji, roditelja i djece? Proglašujući našu djecu neurednom, prljavom, debelom, s prljavim zubima, pušačima itd., nas roditelje ste okvalificirali kao nesposobne i nepodobne za odgoj naše vlastite djece. Ovakvim insinuacijama duboko ste povrijedili mene kao roditelja, mnoge moje prijatelje i znance, kao i većinu hrvatskih obitelji koje, poput moje, u ovim teškim vremenima čine sve da svojoj djeci osiguraju bezbrižno i vedro djetinjstvo, da im omoguće školovanje i usmjere ih pravim životnim vrijednostima. Moja obitelj, hrvatske obitelji, i naša djeca očekuju od Vas ispriku!

Isto tako, izražavam zabrinutost i protest zbog načina na koji ste uveli tzv. zdravstveni odgoj u obrazovni sustav, bez da ste roditeljima omogućili pravo i slobodu da samostalno odlučuju o odgoju svoje djece (Ustav RH, članak 63.), namećući Vaš svjetonazor i vrijednosni sustav većini građana. Zahtjevam da mi kao građaninu Republike Hrvatske omogućite ostvarivanje mojih ustavnih prava i pravo na izbor između najmanje dva programa od kojih će jedan biti u skladu s mojim kršćanskim vrijednosnim svjetonazorom, a u međuvremenu omogućite da djeca bez ikakvih sankcija ne trebaju pohađati one satove na kojima ih pod krinkom zdravstvenog odgoja i ‘pranja zubića’ uvodite u svjetonazorsko i vrijednosno ‘pranje mozga’.

S poštovanjem,
(ime i prezime)

Parlamentarni izbori 2020.

Možda vas zanima:

Procesija s kipom Gospe Fatimske i relikvijama

Procesija s kipom Gospe Fatimske i relikvijama

I ove godine na blagdan Gospe Fatimske, u petak 13. svibnja 2022., održat će se javna procesija s kipom Gospe Fatimske i relikvijama mnogih svetaca. Procesija počinje u 17.30 sati pred zagrebačkom Katedralom. Nakon što je Sveti Otac ove godine...

Otkriće o svetom Josipu, zaštitniku Hrvatske

Otkriće o svetom Josipu, zaštitniku Hrvatske

Sveti Josip zaštitnik je Hrvatske od 1687. godine kada je Hrvatski sabor o tome donio službenu odluku. Tekst te saborske odluke nalazi se, među ostalim, i na službenim stranicama Hrvatskog sabora i navodno glasi ovako: „Sveti Josip, Krista...

Nove mjere Stožera – udar na zdrav razum?

Nove mjere Stožera – udar na zdrav razum?

Zaoštravanje epidemioloških mjera i restrikcija koje nam je danas svečano najavio i obznanio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske novi je dokaz one stare mudrosti da se glupost nikada ne umara. Od početka pandemije korona virusa veliki dio...

Vigilare obranio slobodu govora i prava katoličkih vjernika

Vigilare obranio slobodu govora i prava katoličkih vjernika

Nakon naloga Vrhovnog suda za izuzećem sutkinje Sandre Artuković Kunšt zbog ideološke (lgbt) pristranosti iz postupka udruge „Dugine obitelji protiv Vigilare“ i ukidanja prvostupanjske presude zbog „bitne povrede odredaba parničnog postupka“ i...

Građanski odgoj – roditelji, oprez!

Građanski odgoj – roditelji, oprez!

Zagrebački gradonačelnik Tomašević i njegov 'Muzemo', vrlo će brzo u gradske osnovne škole uvesti građanski odgoj i obrazovanje i to, kako su najavili, prema riječkom modelu, a možda i još liberalniji. Takvim programom građanskog odgoja potkopavaju...

Parlamentarni izbori 2020.