Obustavite ovakvo donošenje obiteljskoga zakona!

4. 03. 1515. | Akcije

PETICIJA PREDSJEDNICI REPUBLIKE, PREDSJEDNIKU SABORA I PREMIJERU

POZIV

Obiteljski zakon uređuje prava više od dvaju milijuna supružnika, 98 tisuća izvanbračnih drugova, 208 tisuća samohranih roditelja, 800 tisuća djece i 19 tisuća odraslih osoba pod skrbništvom u Hrvatskoj. No, ponovno izostaje ozbiljan i konstruktivan dijalog te se grubo krši procedura donošenja. Pozivam Vas da izrazite zabrinutost zbog toga! Vaše je ustavno pravo slati pritužbe, davati prijedloge državnim tijelima i dobiti na njih odgovor.

Ministarstvo socijalne politike i mladih predložilo je da 1. travnja 2015. na snagu stupi novi obiteljski zakon s 563 članka. Rok je prekratak da bi se bilo što pametno dogodilo. Ministarstvo se trudi ponoviti sve pogrješke koje je počinilo i lani kad su ismijali sve primjedbe i prijedloge profesora, sudaca, odvjetnika i zagovaratelja obitelji.

Ministarstvo kao nositelj izrade zakona izbjegava stvarnu javnu raspravu tako što istodobno provodi i savjetovanje o tezama i javnu raspravu o konačnom prijedlogu zakona (vidi: http://narod.hr/wp-content/uploads/2015/02/ObiZ-15-druga-javna-rasprava.pdf)!?!

Zakonska je obveza predlagatelja: 1. sastaviti teze, 2. dati procjenu učinaka propisa, 3. provesti o tom savjetovanje od najmanje 30 dana, 4. tek nakon toga izraditi nacrta propisa. S obzirom na to, rasprava o „nacrtu zakona“ je bespredmetna jer je u javnu raspravu dan „konačni prijedlog zakona“. Time se ugrožava sama bit demokracije i vladavine prava.

Nadalje, novopredloženi zakon djelo je neimenovanih osoba iako je od prosinca 2014. obvezatno objavljivati sastav svih skupina i povjerenstava za izradu zakona (Mjera 11.4).

Donošenje nacrta kakav je predložen ugrožava niz ustavnih prava bračnih i izvanbračnih drugova, djece, skrbnika i uzdržavanih osoba. On krši ustavno određenje braka i izigrava volju naroda donesenu na prvom državnom ustavotvornom referendumu 2013. godine.

Svrha je ovoga užurbanoga postupka i pravnoga nasilja da ocjena ustavnosti koju je Ustavni sud pokrenuo postane bespredmetna zbog stupanja na snagu novoga zakona.

Donošenju obiteljskoga zakona mora prethoditi otvorena javna rasprava koja će omogućiti nužan preklapajući konsenzus važan za primjenu zakona i vraćanje poljuljanoga povjerenja u institucije Republike Hrvatske kao pravne, a ne države političkih stranaka na vlasti.

Kako djelovati:

1. Pročitajte pismo
2. Kopirajte tekst peticije i adrese primatelja u vaš e-mail
3. Potpišite se i pošaljite
4. Preporučite svojim kontaktima

Ovakve klik-akcije važne su jer pokazuju javni interes i vrše pritisak na javne ustanove koje financiramo. Zahvaljujemo na sudjelovanju i čestitamo na građanskoj hrabrosti.

Primatelji:  ured@predsjednica.hrpredsjednik@sabor.hrpredsjednik@vlada.hrtomislav.saucha@vlada.hrDalibor.Dvorny@vlada.hrsandra.zeljko@vlada.hrhrvoje.sadaric@mspm.hrsuncica.loncar@mspm.hrDuska.Bogdanovic@mspm.hrDubravka.Marusic@mspm.hrmaja.kuhar@mspm.hrodbupips@sabor.hrodbzak@sabor.hrodboms@sabor.hrinfo@vigilare.org

PETICIJA

Obustavite ovakvo donošenje obiteljskoga zakona

n/r Predsjednici Republike Hrvatske gđi Kolindi Grabar Kitarović,

n/r Predsjedniku Hrvatskoga sabora g. Josipu Leki,

n/r Predsjedniku Vlade Republike Hrvatske g. Zoranu Milanoviću.

Poštovani,

obraćam vam se kao najvišim dužnosnicima izvršne i zakonodavne vlasti, osobama čija je zajednička ustavna zadaća skrbiti se za redovito i usklađeno djelovanje državne vlasti i za njezinu stabilnost jer je ona ozbiljno dovedena u pitanje kršenjem načela demokratičnosti, zakonitosti i ustavnosti u donošenju novoga obiteljskoga zakona.

Ministarstvo socijalne politike i mladih pretvara javnu raspravu u lažno i isprazno zadovoljavanje forme. Pri tom se zanemaruju čak i detaljna mišljenja triju katedri obiteljskoga prava koje su na poziv Ustavnoga suda dale detaljna, negativna mišljenja o velikom dijelu predloženih zakonskih rješenja.

Izostanak dijaloga nije krivnja javnosti – stručnjaci, znanstvenici i udruge doista iskazali su ozbiljan angažman kako bi se osiguralo razumno pravno uređenje obiteljskoga prava u Hrvatskoj.

Zakonski prijedlog gotovo je istovjetan onomu koji je Ustavni sud suspendirao u siječnju ove godine. Ponovno je preopsežan, nelogičan, nedorečen, u sebi proturječan i nefunkcionalan. On stubokom mijenja mnoge obiteljske odnose, uništava ustaljenu sudsku praksu i dosadašnje znanje sudaca, odvjetnika, djelatnika socijalne skrbi i običnih građana pa je zbog toga preskup i nedopustiv pokus u kojem će najviše stradati djeca.

Predlažem da u okviru svojih ustavnih ovlasti upozorite drugu potpredsjednicu Vlade Milanku Opačić da u ovoj važnoj stvari postupa s više promišljenosti i sluha za savjete stručnjaka.

Predsjednicu Republike, sve članove Vlade, mjerodavne saborske odbore i sve zastupnike u Hrvatskom saboru upozoravam na grube postupkovne i sadržajne propuste u donošenju toga zakona. Put demokracije i vladavine prava jest poštovanje procedure, a toga ovdje nema.

Pozivam Vladu i Sabor da Ustavnomu sudu omoguće da na miru i mjerodavno odluči o ustavnosti Obiteljskoga zakona iz 2014.

Tražim da se oko svega uspostavi pluralističan dijalog.

S poštovanjem,

(ime i prezime)

Parlamentarni izbori 2020.

Možda vas zanima:

Procesija s kipom Gospe Fatimske i relikvijama

Procesija s kipom Gospe Fatimske i relikvijama

I ove godine na blagdan Gospe Fatimske, u petak 13. svibnja 2022., održat će se javna procesija s kipom Gospe Fatimske i relikvijama mnogih svetaca. Procesija počinje u 17.30 sati pred zagrebačkom Katedralom. Nakon što je Sveti Otac ove godine...

Otkriće o svetom Josipu, zaštitniku Hrvatske

Otkriće o svetom Josipu, zaštitniku Hrvatske

Sveti Josip zaštitnik je Hrvatske od 1687. godine kada je Hrvatski sabor o tome donio službenu odluku. Tekst te saborske odluke nalazi se, među ostalim, i na službenim stranicama Hrvatskog sabora i navodno glasi ovako: „Sveti Josip, Krista...

Nove mjere Stožera – udar na zdrav razum?

Nove mjere Stožera – udar na zdrav razum?

Zaoštravanje epidemioloških mjera i restrikcija koje nam je danas svečano najavio i obznanio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske novi je dokaz one stare mudrosti da se glupost nikada ne umara. Od početka pandemije korona virusa veliki dio...

Vigilare obranio slobodu govora i prava katoličkih vjernika

Vigilare obranio slobodu govora i prava katoličkih vjernika

Nakon naloga Vrhovnog suda za izuzećem sutkinje Sandre Artuković Kunšt zbog ideološke (lgbt) pristranosti iz postupka udruge „Dugine obitelji protiv Vigilare“ i ukidanja prvostupanjske presude zbog „bitne povrede odredaba parničnog postupka“ i...

Građanski odgoj – roditelji, oprez!

Građanski odgoj – roditelji, oprez!

Zagrebački gradonačelnik Tomašević i njegov 'Muzemo', vrlo će brzo u gradske osnovne škole uvesti građanski odgoj i obrazovanje i to, kako su najavili, prema riječkom modelu, a možda i još liberalniji. Takvim programom građanskog odgoja potkopavaju...

Parlamentarni izbori 2020.