Građanska inicijativa ‘I ja sam bio embrij’

16. 01. 1212. | Akcije

04. siječnja 2012. Povod građanskoj inicijativi ‘I ja sam bio embrij’ bila je diskriminirajuća izjava ministra zdravlja Rajka Ostojića od 04. siječnja 2012. za portal www.danas.hr :

»Postojeći je zakon definitivno zakon 20. stoljeća i on će ostati za sve naše građane koji smatraju, a kojih ima jako puno, da maksimalno pojednostavim, da život počinje spajanjem muške i ženske jajne stanice. Za njih će ostati taj rigidan, konzervativan zakon 20. stoljeća. A za sve naše građane koji smatraju da život počinje rođenjem djeteta, prvim plačem ili kad mama osjeti prve pokrete, obično u 5. mjesecu trudnoće, a kojih također ima jako puno, za njih ćemo omogućiti zamrzavanje embrija. Moramo ljudima dati mogućnost odabira. Mi smo Vlada i onih koji su za nas glasali, i onih koji nisu, i onih koji nisu izašli na izbore. Ne smije postojati diskriminacija, a sada ona postoji: građani koji žele zakone i spoznaje 21. stoljeća, njima ćemo dati mogućnost zamrzavanja embrija.«

Odlučili smo dignuti svoj glas protiv diskriminirajuće izjave ministra zdravlja Rajka Ostojića vezane uz ljudski embrij te njegove izjave da ljudski život počinje od 5. mjeseca trudnoće!
Smatramo da je embrij početak ljudskog života i želimo obraniti najosnovnije ljudsko pravo, a to je pravo na život.

12. siječnja – zabrinuti zbog izjava ministra Ostojića kao prijatelji Vigilare pokrenuli smo građansku inicijativu ‘I ja sam bio embrij’. U prvom koraku  smo tražili javnu ispriku i povlačenje diskriminirajuće i znanstveno neutemeljene izjave. Ministar do danas nije imao osnovnog bontona uputiti ispriku, i nikada do sada nije objasnio kada točno počinje ljudski život.

15. siječnja – pokrenuli smo Facebook stranicu ‘I ja sam bio embrij’.

16. siječnja – prvi puta smo pozvali građane na slanje protestnih e-mail pisama predsjedniku hrvatske Vlade Zoranu Milanoviću.

Umjesto da je odgovorio na pritužbe, predsjednik Milanović je 18. siječnja na aktualnom satu u Hrvatskom saboru na upit zastupnika HDZ-a Davora Stiera rekao kako se ne radi ni o kakvom krimenu, već o stavu i svjetonazoru, o razlici između ljevice i desnice po pitanju medicinske oplodnje, stavu koji je bivša vlast pretočila u zakonski model koji je nova vlast, kojoj je on na čelu, biračima obećala promijeniti. »Vjerujemo da radimo moralnu stvar, korisnu, i demografski dobru stvar«, poručio je Milanović, dodavši kako je na svoj e-mail u zadnje vrijeme dobio preko 1500 poruka, »malih spamova« ljudi koji pod parolom ‘I ja sam bio embrij’ organizirano prosvjeduju protiv promjena važećeg zakona.

24. siječnja – građane smo pozvali na još jednu e-mail akciju upućenu predsjedniku Milanoviću pod naslovom ‘Nisam SPAM nego građanin koji je bio embrij!’

30. siječnja – Film: snimili smo kratki film ‘I ja sam bio embrij‘ u kojemu smo među ostalima javnosti prikazali da postoje i drugi prirodni način postizanja začeća kao pomoć neplodnim parovima, zvan FertilityCare sustav i NaPro liječenje.

Uslijedio je niz novinskih članaka, TV  i radio intervjua s voditeljem građanske inicijative ‘I ja sam bio embrij’, Krešimirom Miletićem

15. veljače – Hrvatski sabor: kako bi se učinilo sve da konačne zakonske odredbe budu što humanije, tj.što više u službi začetog ljudskog bića, samu inicijativu, njezin povod, zahtjeve i ciljeve, kao i liječenje neplodnosti alternativnom neinvazivnom metodom (FertilityCare sustav) predstavili smo svim zainteresiranim zastupnicima u prostorima Hrvatskog sabora. Govorili su Krešimir Miletić, prim. dr. Boris Ujević, ginekolog i stručnjak za humanu reprodukciju i NaPro liječenje, medicinska sestra Katarina Grgić, podučavateljica FertilityCare sustava, i bračni par Krunoslav i Ivana Puljić, korisnici FertilityCare sustava. Skup su pozdravili Davor Stier i Ante Babić iz HDZ-a i Ruža Tomašić iz HSP Ante Starčević.

Kao Inicijativa izravno smo doprinijeli pokretanju kakve takve javne rasprave. Mnogi su se počeli pitati što je to uopće umjetna oplodnja (ili kako se ‘stručno’ kaže medicinska potpomognuta oplodnja) i što se krije iza paravana „pomoći neplodnim parovima“. Ministar i vlasti to nisu željeli. Njihova namjera je bila donijeti Zakon o medicinskoj pomognutoj oplodnji na brzinu i bez rasprave. Krajem ožujka prijedlog Zakona o MPO još nije bio dostupan javnosti, a ministar je govorio o postojanju javne rasprave.

30. ožujka – Deklaracija: pokrenuli smo on-line potpisivanje Deklaracije o početku i zaštiti ljudskog života. U tjedan dana u potpunoj medijskoj blokadi peticiju je potpisalo više od 15.000 ljudi.

12. travnja – predsjednica Nacionalnog povjerenstva za medicinsku potpomognutu oplodnju, prof. dr. sc. Dubravka Hrabar nastupila je s predstavnicima Vigilare na Radio Mariji. Rekla je da je prijedlog Zakona u nekim bitnim stvarima potpuno drukčiji od onoga kojeg je izradilo njezino povjerenstvo u dogovoru s ministrom Ostojićem. Istaknula je da je Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić najviše utjecala na promjene, iako to područje ne spada u njezin resor. Potvrdila je i nagađanje da je u Zakonu naknadno uvedena mogućnost umjetne oplodnje za žene samice (što uključuje i lezbijske parove). Nadodala je da ovo otvara opasne mogućnosti i promjene, odnosno redefiniranje pojma obitelji u obiteljskom zakonu.

13. travnja – Javna tribina: organizirali smo javnu tribinu i zatražili donošenje prijedloga Zakona po redovitoj proceduri, a 16. travnja su predstavnici 11 vjerskih zajednice potpisali izjavu u kojoj su također zatražili donošenje Zakona po redovitoj proceduri. Ministar je bio prisiljen popustiti pred javnim negodovanjem o kršenju elementarnih načela demokracije, to jest o javnoj raspravi.

19. travnja – Hrvatski biskupi: Hrvatski biskupi okupljeni na proljetnom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu izjavili su da su protiv toga da se prijedlog Zakona o MPO usvaja po hitnoj proceduri.  Poslijepodne istoga dana prijedlog Zakona o MPO je konačno javno dostupan na mrežnoj stranici Hrvatske Vlade i ministarstva zdravlja.

Parlamentarni izbori 2020.

Možda vas zanima:

Vigilare obranio slobodu govora i prava katoličkih vjernika

Vigilare obranio slobodu govora i prava katoličkih vjernika

Nakon naloga Vrhovnog suda za izuzećem sutkinje Sandre Artuković Kunšt zbog ideološke (lgbt) pristranosti iz postupka udruge „Dugine obitelji protiv Vigilare“ i ukidanja prvostupanjske presude zbog „bitne povrede odredaba parničnog postupka“ i...

Građanski odgoj – roditelji, oprez!

Građanski odgoj – roditelji, oprez!

Zagrebački gradonačelnik Tomašević i njegov 'Muzemo', vrlo će brzo u gradske osnovne škole uvesti građanski odgoj i obrazovanje i to, kako su najavili, prema riječkom modelu, a možda i još liberalniji. Takvim programom građanskog odgoja potkopavaju...

[VIDEO] Prvih 100 dana nove vlasti u Zagrebu

[VIDEO] Prvih 100 dana nove vlasti u Zagrebu

https://www.youtube.com/watch?v=dl4L7YMJfxM Nova gradska vlast pohvalila se s prvih stotinu dana vladanja glavnim gradom Hrvatske. To je, uistinu tragikomično, jer je to razdoblje obilježeno, prije svega, nametanjem ideologije, kao i iskazanom...

Građanski odgoj? Ne, hvala.

Građanski odgoj? Ne, hvala.

Dakako da zeleno-crveni revolucionari koji vladaju Zagrebom, ne gube vrijeme na teme na kojima su dobili izbore (komunalije, obnova grada itd.). Ideologija i kulturološka indoktrinacija ljevici je, ipak, iznad svega drugoga. Prenosimo komentar dr....

Parlamentarni izbori 2020.