Pobjeda »šutljive većine« za pristojnu TV

Građanska inicijativa »Zaštitimo djecu od nepristojne televizije« (djelomično) je uspjela u svojoj inicijativi. Naime, nakon prikazivanja eksplicitno pornografskog i nemoralnog sadržaja u dvije emisije na HTV (Putovanje onkraj ulice – Marais, na HTV 1 u 10,15 sati, te film »Istina o Jane« na HTV 2, u 12,10 sati 1. prosinca) u vrijeme kada su mnoga djeca sama kod kuće, grupa zabrinutih roditelja pokrenula je građansku inicijativu, a Glas Koncila je svojim internetskim portalom dao potporu pa je do zaključenja ovoga broja više od 3600 elektroničke pošte stiglo istodobno na HTV (glavnom ravnatelju Vanji Sutliću i direktoru programa Domagoju Buriću) te pravobraniteljici za djecu Mili Jelavić.

HTV je u petak 12. prosinca javno u svojoj emisiji »Iza ekrana«, u 17,55 na HTV 1, po glasnogovorniku Jánosu Römeru, izrazio ispriku u ime HTV-a te potvrdio da je dokumentarna emisija »Onkraj ulice« bila emitirana u neprimjerenom terminu te da će protiv urednika (kako se saznaje to je Đelo Hadžiselimović) biti proveden stegovni postupak. Za film »Istina o Jane« rekao je da je u tijeku daljnja interna istraga. Od izvora u HRT-u saznaje se da nikad HTV nije bio »poplavljen« s toliko elektroničke pošte. Glasnogovornik Römer je potvrdio u svojoj isprici da su primili »nekoliko tisuća e-mailova«.

Odbor Građanske inicijative »Zaštitimo djecu od nepristojne televizije«, koji tvore Stjepo Bartulica i Vice J. Batarelo, sada očekuje sankcije za neprimjereno vrijeme emitiranja filma »Istina o Jane«, a članovi odbora te građanske inicijative susrest će se i s pravobraniteljicom za djecu Milom Jelavić da se tako nešto više ne bi ponovilo.

Građanska inicijativa traži »pristojnu televiziju« za svoju djecu i djecu većine građana u Hrvatskoj. Ta je pobjeda značajna jer pokazuje da »šutljiva većina«, tj. građani mogu i trebaju izraziti svoj stav te da se stvari mogu promijeniti ako se djeluje zajednički, bez obzira na blokadu masovnih medija. Nekoliko tisuća »klikova« na internet i poziva na telefon očito imaju veliku moć.

Odbor incijative