Dragi podupiratelji!

Ministar zdravlja dr. Dario Nakić početkom lipnja dodatno je liberalizirao bezreceptni režim izdavanja štetnih tableta za hitnu kontracepciju u ljekarnama, koju je lani odobrio njegov prethodnik Varga.

Pozivamo Vas da uputite prosvjedne dopise ministru Nakiću, predsjedniku Vlade RH, Hrvatskom društvu za ginekologiju i opstetriciju, Hrvatskom društvu za ginekološku endokrinologiju i humanu reprodukciju Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatskoj ljekarničkoj komori, Hrvatskom farmaceutskom društvu, Agenciji za lijekove i medicinske proizvode.

1.  Kopirajte tekst u svoj e-mail

2.  Pošaljite na:
sjurak@miz.hr, zeljka.kristic@miz.hr, press@vlada.hr,  info@hdgo.hr, info@hdhr.org, info@farmaceut.org, sinisa.tomic@halmed.hr, ured@vigilare.org

3.  Obavezno se potpišite 

4.  Proslijedite dalje

Tekst:

Poštovani ministre zdravstva, g. Nakiću!

Oštro prosvjedujem protiv Vaše odluke o izdavanju hitne kontracepcije od 1. lipnja 2016. god.

Umjesto da ste poništili odluku o bezreceptnom izdavanju tablete „Ella One“ (i njoj sličnih) Vašeg prethodnika iz lijevo-liberalne Vlade, što se očekivalo, Vi ste učinili posve suprotan potez.

Ono što je posebno problematično jest što ste, pozivajući se na „najnovije stavove struke“, bez ikakve zadrške i ustručavanja ustvrdili da sporne tablete nisu abortivne!

Kao liječnik trebali biste znati da postoje relevantna istraživanja koja pokazuju da sporne tablete djeluju, ne samo kontracepcijski, već i abortivno (onemogućujući ljudskom zametku usađivanje u maternicu -kemijski abortus) te dovode do porasta abortusa, promiskuiteta i spolno prenosivih bolesti.

Upozoravam Vas i da se u uputi Europske agencije za lijekove (EMA) iz 2015. god. prešućuju podatci o negativnom djelovanju na maternicu, u odnosu na uputu iz 2009. god.!

Pozivam Vas da ne djelujete u korist farmaceutskih korporacija i zahtijevam da povučete bezreceptno izdavanje tablete zbog njezine rizičnosti, nedovoljno istraženoga utjecaja na zdravlje žena i pogubnoga učinka na život ljudskoga zametka.

U suprotnom, odstupite.

S poštovanjem

(ime i prezime)