Poštovani,
U ime građanske inicijative «Zaštitimo djecu od nepristojne televizije» zahvaljujemo vam što ste sudjelovali, te što smo zajedno izborili pobjedu!
A ‘vi’ ste više od 3600 koji ste poslali email. Pročitajte više o inicijativi i što je polučila.

Uspješni rezultati
23. prosinca 2008. Zaustavljena blasfemija Božića – maknuta »Red Bullova« reklama

Nakon višednevnog pritiska građana na mjerodavne institucije zaustavljena je blasfemna TV reklama Red Bull-a koju su desetak dana vrtjele sve tri nacionalne televizije u Hrvatskoj – HTV, Nova TV, RTL, a prema Zakonu o elektroničkim medijima grubo je vrijeđala vjerska uvjerenja i osjećaje građana.

Naime, građanska inicijativa »Zaustavimo blasfemiju Božića« službeno je pokrenula 18. prosinca e-mail peticiju prema svim trima televizijskim stanicama, Agenciji za elektroničke medije te prema tvrtki Red Bull Adria d.o.o. – kako bi se reklama žurno maknula s malih ekrana te se odgovorni ispričali gledateljima radi vrijeđanje svetosti, intimnosti i tradicije Božića.
Već idući dan, u petak 19. prosinca, nakon što je poslano više od tisuću e-mailova, organizatorima inicijative usmeno je priopćeno sa svih triju televizija da se sporna reklama odmah i trajno uklanja s malih ekrana. Tome je zasigurno doprinijelo više od 4.000 poruka koje su do pisanja ovog teksta poslane na službene e-mail adrese spomenutih pravnih osoba. Građanska inicijativa u Hrvatskoj na taj je način uspješno nastavila iskustvo Italije u kojoj je ista reklama zaustavljena prošlog Božića.
“Ovo je značajna pobjeda za zaštitu vjerskih i općih vrijednosti u Hrvatskoj i pokazatelj da građani mogu zajednički postaviti granice svima, uključujući i međunarodne tvrtke, koji ismijavaju ili vrijeđaju vrjednote koje većina građana ove zemlje smatra svetima i velikima”, rekao je za naš portal Vice John Batarelo, jedan od pokretača građanske inicijative »Zaustavimo blasfemiju Božića«, nadodavši da još očekuje i pismena priopćenja i ispriku od Red Bull-a koji je spornu reklamnu poruku naručio i platio emitiranje, od televizijskih kuća koja su je emitirale te se nada da će i Agencija za elektroničke medije također učiniti što zakon predviđa u ovakvim slučajevima. (Glas Koncila)