U Saboru predstavljena inicijativa „I ja sam bio embrij“

15. 02. 1212. | Vijesti, Priopćenja

Građanska inicijativa ‘I ja sam bio embrij’ predstavila je u srijedu, 15. veljače 2012. zastupnicima Hrvatskog sabora liječenje neplodnosti alternativnom i neinvazivnom metodom FertilityCare utemeljnoj na NaPro tehnologiji, koja omogućuje neplodnim parovima da ostvare željenu trudnoću i dobiju dijete prirodnim putem, zagovarajući zakonsko rješenje koje ne ugrožava pravo na život i koje poštuje dostojanstvo ljudske osobe od začeća do prirodne smrti.
Predstavljanju su nazočili predstavnici klubova zastupnika HDZ-a, HNS-a, Hrvatskih laburista i HSP – dr. Ante Starčević.
Predstavljanje u ime zastupnika uvodnim pozdravom započeo zastupnik Davor Stier (HDZ) te izrazio zadovoljstvo što su se i građani uključili u raspravu o ovako važnoj i osjetljivoj temi te naglasio kako bi cilj zakona koji regulira područje medicinski potpomognute oplodnje trebao, uz uvažavanje, solidarnost i suosjećanje sa teškoćama parova koji se suočavaju sa neplodnošću, uvažiti i činjenicu potrebe zaštite dostojanstva i prava na život novog ljudskog bića koje svoj život započinje začećem. U tom smislu istaknuo je važnost prisege svih zastupnika za poštivanje Ustava RH koji u članku 21. određuje pravo svakog ljudskog bića na život.
Saborski zastupnici Ruža Tomašić (HSP – dr. Ante Starčević) i Ante Babić (HDZ) naglasili su važnost poštivanja života od začeća do prirodne smrti, a izjave ministra zdravlja ocijenili kao relativiziranje pitanja početka života koje otvara prostor i mogućnost za brojne manipulacije i ugrožavanje upravo prava na život i dostojanstvo ljudske osobe.
Osvrćući se na izjavu ministra zdravlja Rajka Ostojića o početku ljudskog života koja je bila i povod pokretanja građanske inicijative „I ja sam bio embrij“, voditelj inicijative Krešimir Miletić je istaknuo kako je neprihvatljivo relativiziranje pitanja početka ljudskog života te kako je već sada u hrvatskim bolnicama zamrznuto oko 12.000 embrija s kojima nitko ne zna što bi, a izmjene zakona koje najavljuje ministar otvaraju mogućnost stvaranja novih tisuća i tisuća ‘viškova’ s potpuno neizvjesnom budućnošću. Krešimir Miletić naglasio je da je potpuno neprihvatljivo zakonski dopuštati metodu i postupak koji nužno ‘stvara višak embrija’, koji su nova, jedinstvena i neponovljiva ljudska bića čiji je život započeo začećem i kojima je budućnost biti zamrznutima u tekućem dušiku. Upozorio je i kako se u javnoj raspravi kontinuirano pokušava zamagliti ova činjenica korištenjem terminologije koja kao da želi sakriti ovu činjenicu – da se ovdje radi o novom ljudskom životu, novom čovjeku, djetetu kojemu je embrij tek jedna od razvojnih faza koje slijede nakon začeća. Naglasio je i da je potpuno neprimjereno nazivati zakone koji se dotiču ljudskog života prema ministrima i vezati ih uz određene političke opcije, te se posebno osvrnuo na izjavu predsjednika Vlade tijekom aktualnog sata u Vladi u kojoj je izjavio kako ‘ovo nije pitanje struke, već svjetonazora’. Miletić je pozvao sve saborske zastupnike da u ovome pitanju uključe savjest te odgovorno prihvate činjenicu da odlučuju o novom ljudskom biću te apelirao da donesu zakon koji će štititi dostojanstvo ljudske osobe i pravo na život od začeća.
 Izrezak 1
O NaPro tehnologiji i FertilityCare metodi govorili su prim. dr. Boris Ujević, specijalist ginekologije i porodništva te subspecijalist humane reprodukcije u Kliničkoj bolnici Sveti Duh te viša medicinska sestra Katarina Grgić. Govoreći o dva različita načina pristupanja ljudskoj neplodnosti, dr. Ujević je istaknuo kako kod medicinski potpomognute oplodnje neplodnost predstavlja tehnički izazov da se premosti nefunkcionalni proces, te je bez obzira na uzrok liječenje gotovo uvijek isto: izvantjelesna oplodnja, i kao takva invazivna i bolna. Kod NaPro tehnologije neplodnost predstavlja prisutnost bolesti, koju treba otkriti i liječiti, dakle usmjerena je otkrivanju uzroka praćenjem cervikalne sluzi i drugih promjena u ciklusu putem FertilityCare sustava, te se na temelju određenih nepravilnosti postavljanju dijagnoze te određuje terapija. Osim što je učinkovitija u postizanju začeća (više od 50% po paru) od umjetne oplodnje (manje od 20% po ciklusu), NaPro tehnologija je i višestruko jeftinija – ukupni troškovi liječenja po paru iznose do 500 kuna u odnosu na više od 10.000 kuna po jednom ciklusu umjetne oplodnje.
Katarina Grgić je naglasila kako sustav cjelovitog pristupa liječenju problema ginekološkog i reproduktivnog zdravlja žene, te u sklopu toga otkrivanju i liječenju problema neplodnosti prije svega vodi računa o individualnom pristupu zbog promjenjivosti mjesečnih ciklusa žene, a sam je sustav učinkovit pri prirodnom planiranju obitelji (96,8- 99,5%), praćenju zdravlja, mogućnosti sprječavanja spontanog pobačaja i liječenju ponavljajućih spontanih pobačaja- preko 75%,, liječenju hormonalnih problema, PMS-a, neurednih krvarenja, postporođajne depresije itd., otkrivanju uzroka neplodnosti (99,5%) i učinkovitom liječenju neplodnosti (52,8% živorođene djece), s tim da je učinkovitost izlječenja muške neplodnosti oko 40%.
Mladi bračni par Ivana (dr. stomatolog) i Krunoslav (profesor na PMF-u) Puljić ukratko su iznijeli svoje iskustvo liječenja neplodnosti. U sedam godina braka nisu uspjeli zatrudniti, a tijekom tog perioda im je dijagnosticiran najteži oblik neplodnosti. Liječnici su prognozirali da je jedino rješenje postupak umjetne oplodnje, no oni nisu željeli prihvatiti metodu IVF kao jedino rješenje te su vlastitim istraživanjem nakon pet godina braka otkrili FertilityCare sustav. U postupku su nakon četiri mjeseca postigli prvu trudnoću, ali s 5 tjedana su dijete izgubili spontanim pobačajem. „Iako je to za neke nakupina stanica, za nas je to bilo naše dijete, naš život i danas osjećamo bol za našim djetetom“, istaknula je Ivana, dodavši kako su upravo pomoću Fertility care metode daljnjim praćenjem otkrili i uzrok spontanog pobačaja. Nakon dvije godine liječenja, Ivana je sada u 5. mjesecu posve uredne nove trudnoće.
Pojedini zastupnici su na kraju susreta izrazili iznenađenje činjenicom što ova metoda (zvana NaPro i FertilityCare sustav) nije još uvrštena u zakonodavstvo i što nisu za nju osigurana proračunska sredstva, posebno što po prikazanim spoznajama rezultira učinkovitijom i jeftinijom od medicinski potpomognute oplodnje.
Kako je dio zastupnika bio zainteresiran za ovo predstavljanje, ali su bili spriječeni sudjelovati radi preklapanja termina održavanja prezentacije i različitih saborskih odbora, predstavnici građanske inicijative su sa zastupnicima SDP-a i HDSSB-a imali odvojene sastanke na kojima se otvoreno i konstruktivno razgovaralo o uključivanju Fertility care metode u zdravstveni sustav kao jedne od mogućih alternativa za neplodne parove.
Zastupnici su dolazak predstavnika građanske inicijative ‘I ja sam bio embrij’ ocijenili kao konstruktivan doprinos raspravi te izrazili zadovoljstvo što su mogli biti informirani o alternativi metodi koja se u javnosti pokušava predstaviti upravo kao ‘jedina šansa’ i ‘bez alternative’ u pokušaju ostvarenja željene trudnoće brojnih parova koji se suočavaju s problemima neplodnosti.

Parlamentarni izbori 2020.

Možda vas zanima:

Procesija s kipom Gospe Fatimske i relikvijama

Procesija s kipom Gospe Fatimske i relikvijama

I ove godine na blagdan Gospe Fatimske, u petak 13. svibnja 2022., održat će se javna procesija s kipom Gospe Fatimske i relikvijama mnogih svetaca. Procesija počinje u 17.30 sati pred zagrebačkom Katedralom. Nakon što je Sveti Otac ove godine...

Otkriće o svetom Josipu, zaštitniku Hrvatske

Otkriće o svetom Josipu, zaštitniku Hrvatske

Sveti Josip zaštitnik je Hrvatske od 1687. godine kada je Hrvatski sabor o tome donio službenu odluku. Tekst te saborske odluke nalazi se, među ostalim, i na službenim stranicama Hrvatskog sabora i navodno glasi ovako: „Sveti Josip, Krista...

Nove mjere Stožera – udar na zdrav razum?

Nove mjere Stožera – udar na zdrav razum?

Zaoštravanje epidemioloških mjera i restrikcija koje nam je danas svečano najavio i obznanio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske novi je dokaz one stare mudrosti da se glupost nikada ne umara. Od početka pandemije korona virusa veliki dio...

Vigilare obranio slobodu govora i prava katoličkih vjernika

Vigilare obranio slobodu govora i prava katoličkih vjernika

Nakon naloga Vrhovnog suda za izuzećem sutkinje Sandre Artuković Kunšt zbog ideološke (lgbt) pristranosti iz postupka udruge „Dugine obitelji protiv Vigilare“ i ukidanja prvostupanjske presude zbog „bitne povrede odredaba parničnog postupka“ i...

Građanski odgoj – roditelji, oprez!

Građanski odgoj – roditelji, oprez!

Zagrebački gradonačelnik Tomašević i njegov 'Muzemo', vrlo će brzo u gradske osnovne škole uvesti građanski odgoj i obrazovanje i to, kako su najavili, prema riječkom modelu, a možda i još liberalniji. Takvim programom građanskog odgoja potkopavaju...

Parlamentarni izbori 2020.