Dopis ministru Nakiću: povucite dostupnost abortivnih sredstava ili odstupite

9. 06. 1616. | Vijesti, Priopćenja, slider

Zagreb, 10. lipnja 2015.

Predmet: Tablete „za dan poslije“ EllaOne i Escapelle

Poštovani ministre Nakiću!

Kao ministru u navodno konzervativnoj Vladi i članu navodno konzervativne stranke (HDZ), upućujemo Vam oštar prosvjed zbog dodatne liberalizacije režima izdavanja tzv. tableta „za dan poslije“ EllaOne (ulipristal acetat) i Escapelle (levonorgestrel).

Umjesto da ste poništitili odluku Vašeg prethodnika iz lijevo-liberalne Vlade glede bezreceptnog izdavanja tablete „Ella One“ (i njoj sličnih), što se očekivalo, Vi ste učinili posve suprotan potez i time pokazali svoje lažno demokršćanstvo i nepostojeći konzervativizam.

Ono što je posebno problematično jest što ste, pozivajući se na „najnovije stavove struke“,  bez ikakve zadrške i ustručavanja ustvrdili da sporne tablete nisu abortivne!

Kao liječnik trebali biste znati da mehanizam djelovanja navedenih tableta na endometrij (stijenku maternice) nije do kraja istražen te nije točno i do kraja poznato djelovanje tablete u najranijoj fazi trudnoće (upravo je definicija trudnoće ono s čime se ovdje najviše manipulira jer se izbjegava reći da trudnoća započinje spajanjem ženske i muške spolne stanice, a ne tek usađivanjem zametka u stijenku maternice – nidacijom – što je medicinska činjenica).

Naime, postoje relevantna istraživanja koja pokazuju da „tableta za dan poslije“ djeluje, ne samo kontracepcijski, već i abortivno, onemogućujući nidaciju čime se, zapravo, kemijskim putem izvršava abortus. Nadalje, promidžbu tableta „za dan poslije“ prati laž da se njima smanjuje broj abortusa – istina je, pak, da veća dostupnost tih tableta dovodi, osobito kod adolescentica, do lažne sigurnosti koja rezultira porastom abortusa, promiskuiteta te spolno prenosivih bolesti.

Upozoravamo Vas da se u uputi Europske agencije za lijekove (EMA) iz 2015. god. prešućuju podatci o negativnom djelovanju na maternicu, u odnosu na uputu iz 2009. god.!

Pozivam Vas da ne djelujete u korist farmaceutskih korporacija, a na štetu  zdravlja i dostojanstva žena  te nerođenih ljudskih života.

Zahtijevam od Vas da povučete ikakvu dostupnost spornih tableta zbog njezinih rizičnosti i pogubnoga učinka na život ljudskoga zametka.

U suprotnom Vas, u ime nerođenih života, pozivam da odstupite.

p.s. Ne zaboravite, i Vi ste bili zametak.

S poštovanjem

Dr. sc. Vice John Batarelo

Predsjednik

Vigilare

Parlamentarni izbori 2020.

Možda vas zanima:

Procesija s kipom Gospe Fatimske i relikvijama

Procesija s kipom Gospe Fatimske i relikvijama

I ove godine na blagdan Gospe Fatimske, u petak 13. svibnja 2022., održat će se javna procesija s kipom Gospe Fatimske i relikvijama mnogih svetaca. Procesija počinje u 17.30 sati pred zagrebačkom Katedralom. Nakon što je Sveti Otac ove godine...

Otkriće o svetom Josipu, zaštitniku Hrvatske

Otkriće o svetom Josipu, zaštitniku Hrvatske

Sveti Josip zaštitnik je Hrvatske od 1687. godine kada je Hrvatski sabor o tome donio službenu odluku. Tekst te saborske odluke nalazi se, među ostalim, i na službenim stranicama Hrvatskog sabora i navodno glasi ovako: „Sveti Josip, Krista...

Nove mjere Stožera – udar na zdrav razum?

Nove mjere Stožera – udar na zdrav razum?

Zaoštravanje epidemioloških mjera i restrikcija koje nam je danas svečano najavio i obznanio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske novi je dokaz one stare mudrosti da se glupost nikada ne umara. Od početka pandemije korona virusa veliki dio...

Vigilare obranio slobodu govora i prava katoličkih vjernika

Vigilare obranio slobodu govora i prava katoličkih vjernika

Nakon naloga Vrhovnog suda za izuzećem sutkinje Sandre Artuković Kunšt zbog ideološke (lgbt) pristranosti iz postupka udruge „Dugine obitelji protiv Vigilare“ i ukidanja prvostupanjske presude zbog „bitne povrede odredaba parničnog postupka“ i...

Građanski odgoj – roditelji, oprez!

Građanski odgoj – roditelji, oprez!

Zagrebački gradonačelnik Tomašević i njegov 'Muzemo', vrlo će brzo u gradske osnovne škole uvesti građanski odgoj i obrazovanje i to, kako su najavili, prema riječkom modelu, a možda i još liberalniji. Takvim programom građanskog odgoja potkopavaju...

Parlamentarni izbori 2020.