(Riječko) LGBT nasilje ponovno u hrvatskim školama

5. 03. 1616. | Vijesti, slider

Iako je (Riječanin) miniSTAR Jovanović odavno bivši, za njegovo su vrijeme udareni loši temelji Zdravstvenog i Građanskog odgoja i još lošija praksa ulaska određenih tzv. nevladinih organizacija u hrvatske škole, što se i dalje nastavlja.

Ovih je dana na adrese mnogih hrvatskih škola iz Rijeke stigao jedan od karakterističnih ideoloških pamfleta iz kojih stoji Lezbijska organizacija „LORI“ s partnerima Zagreb Pride i Trans Aid. u sklopu Pod projekta „Poštuj ljudska prava – gradi uključivo društvo“ 18. veljače 2016. školama su poslani dopisi namijenjeni ravnateljima škola, stručnim suradnicima (pedagozima, psiholozima) i svemu školskom osoblju u kojima su dostavljene „Smjernice za suzbijanje homofobije, transfobije te vršnjačkog nasilja na osnovi spolne orjentacije i rodnog identiteta u školama“ kao, kako se navodi, „koristan alat u provođenju zdravstvenog i građanskog odgoja“. Projekt financira Europska unije, a sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Pri tome, „LORI“ i partneri informirali su škole i o svojim ostalim aktivnostima poput:

  • organiziranim i održanim predavanjima za srednjoškolce (do sada već u Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji i Medicinskoj školi u Rijeci, Ugostiteljskoj školi, Gimnaziji Eugen Kumičić, Hotelijersko-turističkoj školi iz Opatije);
  • edukaciji stručnih djelatnika i nastavnika informativno-edukativnih sastanaka i seminara ( do sada u sedam srednjih škola u Rijeci i Opatiji).

Također je najavljeno da će se sljedeći seminar o problematici LGBT mladih homo/bi/transfobično nasilje i preporuke za školske djelatnike održati sredinom 2016. godine.

„LORI“, Zagreb Pride i Trans Aid (zajedno s cijelom Platformom 112) vrlo ažurno nastoje nametnuti hrvatskom društvu svoju ljudskopravašku ideologiju ne razmišljajući da će upravo takvim ponašanjem stvoriti protuučinak onomu što zapravo žele postići. Dakako, potrebno je upozoravati na nasilje među školskom djecom, prevenirati ga, educirati mlade o međusobnom razumijevanju i uvažavanju bez obzira na bilo koje različitosti. Umjesto sve agresivnijeg indoktriniranja cijelog društva, posebno mladih, diskursom o spolnom nasilju i, osamdesetih godina izmišljenom, rodnom identitetu, kod mladih je potrebno razvijati univerzalne ljudske i životne vrijednosti, čedan odgoj i kreposti. To je jedini ispravni put do stabilnog društva.

Također, ponovno je došao do izražaja problem kriterija (o čemu su GROZD i Vigilare već pisali) po kojem organizacije civilnog društva mogu ulaziti u škole, dopirati do naše djece i prenositi im sadržaje koji su izvan mogućnosti kontrole roditelja kao njihovih glavnih odgovornih odgojitelja.

Pokazatelj je to da je borba za adekvatan sadržaj u predmetima Zdravstvenog i Građanskog odgoja  (i obrazovanja) koji se trenutno (stihijski) provode međupredmetno, itekako aktualna i da će novi ministar obrazovanja biti informiran i upozoren na ovakve slučajeve.

Udruge koje ne funkcioniraju od domaćih i posebno inozemnih milijuna, ovom će se nasilju ponovno znati suprotstaviti.

dodatak:

20160225_083000

Iz „Smjernica“:

Izobrazba školskih djelatnika/ica i promicanje pozitivne društvene sredine

Nacionalne politike, programi i incijative u Hrvatskoj prepoznaju važnost zaštite djece i mladih od zlostavljanja, kao i važnost pružanja sigurne okoline te doprinosa poboljšanju njihove emocionalne, fizičke i obrazovne dobrobiti, međutim nedostaju programi, smjernice i regulative koje se izravno odnose na spolnu orijentaciju, rodni identitet i izražavanje te suzbijanje homofobije, bifobije i transfobije u školama. Po uzoru na EU i zapadne zemlje škole bi trebale biti upoznate s problemom vršnjačkog nasilja i/ili zlostavljanja LGBT mladih i osigurati postojanje programa suzbijanja diskriminacije i vršnjačkog naislja i/ili zlostavljanja na osnovi SO i RI.

Obrazovne ustanove trebale bi inzistirati na korištenju afirmativnog jezika na svakodnevnoj razini te reagirati na govor mržnje i diskriminirajuće komentare djelatnika/ica i učenika/ica. U školama je nužno provesti edukaciju nastavnog i stručnog osoblja o problematici vršnjačkog nasilja i/ili zlostavljanja LGBT mladih te objektivnim informacijama utjecati na smanjenje predrasuda i neznanja među djelatnicima/icama škole.

Potrebno je:

  1. osigurati potrebnu izobrazbu nastavnika/ica, ravnatelja/ica i stručnih suradnika/ica o LGBT temama, oblicima homofobije, bifobije i transfobije te vršnjačkom nasilju i zlostavljanju LGBT osoba. U suradnji s LGBT organizacijama i stručnjacima/kinjama potrebno je provesti edukaciju djelatnika/ica škole kako bi se upoznali/e s LGBT problematikom i specifičnim pitanjima vezanim uz vršnjačko nasilje i zlostavljanje LGBT osoba.
  2. osigurati adekvatnu izobrazbu stručnih suradnika o psihosocijalnim radu s LGBT učenicima/icama. Nekim školskim psiholozima/ginjama rad sa seksualnim i rodnim manjinama može biti stresan, težak ili donositi dosta nepoznanica. Razlog tome može biti nedostatak znanja o tom području ili o tome kako se odnositi prema LGBT učenicima/icama te vlastita homofobija, bifobija ili transfobija.
  3. promicati pozitivnu društvenu sredinu. Atmosfera, kao i stavovi cijele školske zajednice i školskih djelatnika/ica, treba biti podržavajuća za sve učenike/ice neovisno o njihovim razlikama i potrebno je osigurati uvjete koji su usmjereni na njihovu sigurnost i blagostanje. Škola treba mladim LGBT osobama prenijeti poruku da sve učenike/ice smatra jednakovrijednima i jednakopravima te da joj je u interesu da se učenici/ice osjećaju sigurno i da imaju podršku. Na ovaj će način i mlada LGBT osoba osjećati da ima podršku i da je cijenjena kao i svaka druga osoba, neovisno o tome skriva li ili ne svoju spolnu orijentaciju.

Parlamentarni izbori 2020.

Možda vas zanima:

Procesija s kipom Gospe Fatimske i relikvijama

Procesija s kipom Gospe Fatimske i relikvijama

I ove godine na blagdan Gospe Fatimske, u petak 13. svibnja 2022., održat će se javna procesija s kipom Gospe Fatimske i relikvijama mnogih svetaca. Procesija počinje u 17.30 sati pred zagrebačkom Katedralom. Nakon što je Sveti Otac ove godine...

Otkriće o svetom Josipu, zaštitniku Hrvatske

Otkriće o svetom Josipu, zaštitniku Hrvatske

Sveti Josip zaštitnik je Hrvatske od 1687. godine kada je Hrvatski sabor o tome donio službenu odluku. Tekst te saborske odluke nalazi se, među ostalim, i na službenim stranicama Hrvatskog sabora i navodno glasi ovako: „Sveti Josip, Krista...

Nove mjere Stožera – udar na zdrav razum?

Nove mjere Stožera – udar na zdrav razum?

Zaoštravanje epidemioloških mjera i restrikcija koje nam je danas svečano najavio i obznanio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske novi je dokaz one stare mudrosti da se glupost nikada ne umara. Od početka pandemije korona virusa veliki dio...

Vigilare obranio slobodu govora i prava katoličkih vjernika

Vigilare obranio slobodu govora i prava katoličkih vjernika

Nakon naloga Vrhovnog suda za izuzećem sutkinje Sandre Artuković Kunšt zbog ideološke (lgbt) pristranosti iz postupka udruge „Dugine obitelji protiv Vigilare“ i ukidanja prvostupanjske presude zbog „bitne povrede odredaba parničnog postupka“ i...

Građanski odgoj – roditelji, oprez!

Građanski odgoj – roditelji, oprez!

Zagrebački gradonačelnik Tomašević i njegov 'Muzemo', vrlo će brzo u gradske osnovne škole uvesti građanski odgoj i obrazovanje i to, kako su najavili, prema riječkom modelu, a možda i još liberalniji. Takvim programom građanskog odgoja potkopavaju...

Parlamentarni izbori 2020.