Poljaci predali parlamentu 500 000 prikupljenih potpisa za zabranu abortusa

13. 07. 1616. | Kultura života

Veliki broj pro-life aktivista u žutim majicama i zastavama s crvenom siluetom nerođenog djeteta i porukom „Spasi me! www.stopaborcji.pl.“, dostavio je 5. srpnja poljskom parlemntu gotovo pola milijuna potpisa (u 35 kutija) za zabranu abortusa u Poljskoj.

Okružena fotografima, skupina je nosila kutije Donjem domu Sejma (parlamenta). Tinejdžeri i odrasli s djecom i bebama, nalazili su se među pro-life ratnicima, u zemlji koja želi promijeniti zakon koji abortus dopušta u nekim slučajevima, što predstavlja ostatak komunističke vladavine, i učiniti sve abortuse protuzakonitim.

„Želimo promijeniti zakon i te barbarske procedure koje je ne pripadaju u 21. stoljeće“, rekao je odvjetnik Jerzy Kwasniewski, jedan od autora zakonskog prijedloga o zabrani. „Želimo da se Poljska pridruži skupini dvije trećine zemalja u svijetu koje štite nerođenu djecu bolje od nas“.

Predložena zabrana došla je iz naroda (tzv. grass-roots pokret) i suprotno dosadašnjim tvrdnjama, nije proistekla ni iz Katoličke Crkve niti Vlade.

Prema Poljskom zakonu, skupina građana može uputiti zakonski prijedlog parlamentu. Četiri pravnika i jedan stručnjak iz područja bioetike iz Instituta za pravnu kulturu Ordo Juris proveli su četiri mjeseca u pisanju prijedloga i savjetujući se s nizom obiteljskih i pro-life organizacija.

Prema proceduri, potrebno je prikupiti najmanje 100 000 potpisa. Zakon propisuje i navođenje punog imena, adrese i osobnog broja. Stotine aktivista koje je organizirala Zaklada Pravo na život pošli su na ulice upitati svoje zemljake žele li im pomoći u prikupljanju potpisa pri čemu su se suočili s besprimjernim verbalnim i fizičkim napadima.U isto vrijeme, odvjetnici instituta Ordo Juris bili su zaposleni u obrani pro-life aktivista na sudovima u slučajevima povezanima s fizičkim napadima.

Organizatori su pripremili i informativnu kampanju. Stručnjaci iz instituta Ordo Juris proputovali su Poljskom govoreći o zakonskom prijedlogu i objašnjavajući njegove zakonske posljedice. Također suočili su se i s dezinformacijama i lažima koje su širili vodeći mediji.

Njihova posvećenost i veliki trud urodili su plodom u obliku više 450 000 potpisa. U nadolazećim danima otišli su u parlament noseći gotovo 500 000 potpisa. Neke pošiljke s potpisima stigle su i od Poljaka iz SAD-a, Kanade i Afrike.

poljska - Poljaci predali parlamentu 500 000 prikupljenih potpisa za zabranu abortusa
No, zabrana abortusa samo je početak zahtjeva pravnika Instituta Ordo Juris. Kako objašnjavaju, trenutna ponuda Vladi u vezi zakona o abortusu, treba biti zamijenjena sustavnom potporom zaštiti svakog djeteta i dati osjećaj sigurnosti svakoj obitelji. Autori zakonskog prijedloga rekli su da „ova pomoć treba biti ponuđena posebno u situacijama u kojima je nerođeno dijete bolesno, hendikepirano ili začeto silovanjem“.

Za vrijeme tiskovne konferencija u lipnju, stručnjaci iz Instituta Ordo Juris predstavili su neke aspekte svojega plana – prenatalnu hospicijsku njegu. Izvješće stručnjaka za bioetiku Blazeja Kmiecaka i Zofie Szafranskie-Czajke „Prenatalna hospicijska njega: vizija, aktivnosti i izazovi“ opisuje nerođenu djecu kao pacijente sa svojim pravima na zdravstvenu skrb. Izvješće je prvo takve vrste u Poljskoj u kojoj je broj takvih konačišta (hospicija) u porastu.

Sva se konačišta (hospiciji) financiraju privatnim novcem s osobljem koje ondje radi dragovoljno. Predloženi zakonski okvir propisao bi da se palijativna skrb za bebe financira javnim novcem. Također, iz Ordo Jurisa preporučiuju da se prenatalna njega uvede u kurikule medicinskih škola, kao i na smjerove psihologije, sociologije, teologije i drugih društvenih znanosti.

Financiranje prenatalnih konačišta samo je jedan od zakonskih prijedloga koje su pripremili u pravnici Ordo Jurisa. Napisali su i niz dodatnih propisa koji roditeljima u teškim situacijama pružaju konkretnu pomoć. Neki se bave financijskom pomoći obiteljima s hendikepiranom djecom i majkama koje iz zdravstvenih razloga ne mogu raditi tijekom trudnoće. Drugi se bave uspostavom bolje procedure kod usvajanjem bolesne djece i one začete silovanjem, kao i dugotrajnu kućnu njegu za hendikepiranu djecu. Na koncu, zakonski prijedlog obuhvaća i psihološku pomoć za obitelji i silovane žene.

Procjena godišnjih troškova ovih zakonskih prijedloga procjenjena je na 890 milijuna zlota (oko 220 miijuna eura).

Nakon mjeseci analiziranja i savjetovanja, još je više posla pred njima. Kwasniewski je kazao da je masovna protukampanja pro-abortusnog lobija očekivana.

Premijerka Beata Szydlo upitana je na tiskovnoj konferenciji kako će glasovati o zakonskom prijedlogu i ostalim propisima koje je pripravio Ordo Juris. Odgovorila je da se o predmetu još nije raspravljalo ni na Vladi ni u parlamentu. „Trenutno ne radimo na tome“, dodala je.

Premijerka je političarka stranke Pravo i pravda koja ima pro-life načela kao dio svoje platforme.

U međuvremenu, poljski institut za ispitivanje javnog mišljenja birača CBOS (Centar za istraživanje javnog mnijenja), objavio je u lipnju da 64% glasača Prava i pravde podržavaju potpunu zabranu abortusa.

Izvor. www. lifesitenews.com

Donacija

kn
Personal Info

Billing Details

Molimo ispunite podatke o donaciji.
Nakon što zaprimimo donaciju dobiti ćete potvrdu na email

Terms

Donation Total: 50,00 kn

Kontakt informacije

+385 1 6446 420
faks. +385 1 6446 422
mob: +385 99 7780 969
E-pošta : info@vigilare.org
Ured: Grahorova 4,
10 000 Zagreb

Arhiva

Možda vas zanima:

Fatima – zablude Rusije i dan danas (II. dio)

Fatima – zablude Rusije i dan danas (II. dio)

Nakon prvog članka o Fatimskoj poruci i opomeni za svijet, donosimo i drugi dio. „Zablude Rusije” Komunizam, odnosno znanstveni socijalizam, kako ga njegovi pobornici vole zvati, nije se pojavio niotkud. Naime, naslijedio je utopijski socijalizam,...

Nikada moderan, samo i uvijek retrogradan

Nikada moderan, samo i uvijek retrogradan

Postoji jedna opća zabluda u Hrvatskoj osobito među nekima koji se osjećaju kao katolici, konzervativci i domoljubi, da je biti „moderan“ nekako „in“. „Biti moderan“ zvuči nekako primamljivo. Oni koji žele biti takvi, misle da će ih druga strana...

Fatima – poruka i opomena za svijet (I.dio)

Fatima – poruka i opomena za svijet (I.dio)

Što se, ustvari, dogodilo u Fatimi 1917. godine? Što nam ti događaji danas znače? Sagledamo li činjenice, izvanredna važnost Fatime postat će nam u potpunosti jasna. Paul Claudel nazvao je Fatimu „nečuvenom eksplozijom nadnaravnog u svijetu kojem...

Majka Božja Bistrička

Majka Božja Bistrička

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Morbi accumsan elit mi, a bibendum lacus dignissim a. Curabitur eget arcu pharetra, aliquet arcu quis, fermentum diam. Phasellus condimentum congue feugiat. Ut ornare odio id odio gravida, ac...

Prijavite se na newsletter!

Budite inforimrni o najnovijim aktivnostima udruge Vigilare

 

Uspješno ste se prijavili na newsletter!