Poljaci predali parlamentu 500 000 prikupljenih potpisa za zabranu abortusa

13. 07. 1616. | Kultura života

Veliki broj pro-life aktivista u žutim majicama i zastavama s crvenom siluetom nerođenog djeteta i porukom „Spasi me! www.stopaborcji.pl.“, dostavio je 5. srpnja poljskom parlemntu gotovo pola milijuna potpisa (u 35 kutija) za zabranu abortusa u Poljskoj.

Okružena fotografima, skupina je nosila kutije Donjem domu Sejma (parlamenta). Tinejdžeri i odrasli s djecom i bebama, nalazili su se među pro-life ratnicima, u zemlji koja želi promijeniti zakon koji abortus dopušta u nekim slučajevima, što predstavlja ostatak komunističke vladavine, i učiniti sve abortuse protuzakonitim.

„Želimo promijeniti zakon i te barbarske procedure koje je ne pripadaju u 21. stoljeće“, rekao je odvjetnik Jerzy Kwasniewski, jedan od autora zakonskog prijedloga o zabrani. „Želimo da se Poljska pridruži skupini dvije trećine zemalja u svijetu koje štite nerođenu djecu bolje od nas“.

Predložena zabrana došla je iz naroda (tzv. grass-roots pokret) i suprotno dosadašnjim tvrdnjama, nije proistekla ni iz Katoličke Crkve niti Vlade.

Prema Poljskom zakonu, skupina građana može uputiti zakonski prijedlog parlamentu. Četiri pravnika i jedan stručnjak iz područja bioetike iz Instituta za pravnu kulturu Ordo Juris proveli su četiri mjeseca u pisanju prijedloga i savjetujući se s nizom obiteljskih i pro-life organizacija.

Prema proceduri, potrebno je prikupiti najmanje 100 000 potpisa. Zakon propisuje i navođenje punog imena, adrese i osobnog broja. Stotine aktivista koje je organizirala Zaklada Pravo na život pošli su na ulice upitati svoje zemljake žele li im pomoći u prikupljanju potpisa pri čemu su se suočili s besprimjernim verbalnim i fizičkim napadima.U isto vrijeme, odvjetnici instituta Ordo Juris bili su zaposleni u obrani pro-life aktivista na sudovima u slučajevima povezanima s fizičkim napadima.

Organizatori su pripremili i informativnu kampanju. Stručnjaci iz instituta Ordo Juris proputovali su Poljskom govoreći o zakonskom prijedlogu i objašnjavajući njegove zakonske posljedice. Također suočili su se i s dezinformacijama i lažima koje su širili vodeći mediji.

Njihova posvećenost i veliki trud urodili su plodom u obliku više 450 000 potpisa. U nadolazećim danima otišli su u parlament noseći gotovo 500 000 potpisa. Neke pošiljke s potpisima stigle su i od Poljaka iz SAD-a, Kanade i Afrike.

poljska
No, zabrana abortusa samo je početak zahtjeva pravnika Instituta Ordo Juris. Kako objašnjavaju, trenutna ponuda Vladi u vezi zakona o abortusu, treba biti zamijenjena sustavnom potporom zaštiti svakog djeteta i dati osjećaj sigurnosti svakoj obitelji. Autori zakonskog prijedloga rekli su da „ova pomoć treba biti ponuđena posebno u situacijama u kojima je nerođeno dijete bolesno, hendikepirano ili začeto silovanjem“.

Za vrijeme tiskovne konferencija u lipnju, stručnjaci iz Instituta Ordo Juris predstavili su neke aspekte svojega plana – prenatalnu hospicijsku njegu. Izvješće stručnjaka za bioetiku Blazeja Kmiecaka i Zofie Szafranskie-Czajke „Prenatalna hospicijska njega: vizija, aktivnosti i izazovi“ opisuje nerođenu djecu kao pacijente sa svojim pravima na zdravstvenu skrb. Izvješće je prvo takve vrste u Poljskoj u kojoj je broj takvih konačišta (hospicija) u porastu.

Sva se konačišta (hospiciji) financiraju privatnim novcem s osobljem koje ondje radi dragovoljno. Predloženi zakonski okvir propisao bi da se palijativna skrb za bebe financira javnim novcem. Također, iz Ordo Jurisa preporučiuju da se prenatalna njega uvede u kurikule medicinskih škola, kao i na smjerove psihologije, sociologije, teologije i drugih društvenih znanosti.

Financiranje prenatalnih konačišta samo je jedan od zakonskih prijedloga koje su pripremili u pravnici Ordo Jurisa. Napisali su i niz dodatnih propisa koji roditeljima u teškim situacijama pružaju konkretnu pomoć. Neki se bave financijskom pomoći obiteljima s hendikepiranom djecom i majkama koje iz zdravstvenih razloga ne mogu raditi tijekom trudnoće. Drugi se bave uspostavom bolje procedure kod usvajanjem bolesne djece i one začete silovanjem, kao i dugotrajnu kućnu njegu za hendikepiranu djecu. Na koncu, zakonski prijedlog obuhvaća i psihološku pomoć za obitelji i silovane žene.

Procjena godišnjih troškova ovih zakonskih prijedloga procjenjena je na 890 milijuna zlota (oko 220 miijuna eura).

Nakon mjeseci analiziranja i savjetovanja, još je više posla pred njima. Kwasniewski je kazao da je masovna protukampanja pro-abortusnog lobija očekivana.

Premijerka Beata Szydlo upitana je na tiskovnoj konferenciji kako će glasovati o zakonskom prijedlogu i ostalim propisima koje je pripravio Ordo Juris. Odgovorila je da se o predmetu još nije raspravljalo ni na Vladi ni u parlamentu. „Trenutno ne radimo na tome“, dodala je.

Premijerka je političarka stranke Pravo i pravda koja ima pro-life načela kao dio svoje platforme.

U međuvremenu, poljski institut za ispitivanje javnog mišljenja birača CBOS (Centar za istraživanje javnog mnijenja), objavio je u lipnju da 64% glasača Prava i pravde podržavaju potpunu zabranu abortusa.

Izvor. www. lifesitenews.com

Parlamentarni izbori 2020.

Možda vas zanima:

Diplomati ili zagovaratelji „duginih” promjena?

Diplomati ili zagovaratelji „duginih” promjena?

Skupina od pedesetak diplomata podigla je glas protiv poljskoga zakonodavstva koji se odnosi na predstavnike LGBT subkulture. Skandalozan stav veleposlanikā sam po sebi nameće pitanje, koja je uloga tih ljudi u našoj zemlji? Jesu li u Poljskoj da...

Chopinova (katolička) smrt

Chopinova (katolička) smrt

Veliki skladatelj 19. stoljeća, Frédéric François Chopin (1810.-1849.), rođen je u onoj strašnoj vladavini „prosvijećenog” barbarstva, Francuskoj revoluciji, vremenu kada su masonski filozofi hvalisavo objavljivali pobjedu razuma nad „Galilejcem”,...

Tužba udruge Dugine obitelji protiv udruge Vigilare

Tužba udruge Dugine obitelji protiv udruge Vigilare

Zagreb, 16.9.2020. Danas je održano prvo ročište u slučaju tužbe udruge Dugine obitelji protiv udruge Vigilare. Dugine obitelji tuži Vigilare na temelju Zakona o suzbijanju diskriminacije zbog navodne diskriminacije homoseksualnih osoba...

Parlamentarni izbori 2020.