Posveta Portugala i Španjolske Presvetim Srcima Isusa i Marije

27. 03. 2020. | Vijesti

Na svetkovinu Navještenja Gospodinova, u srijedu 25. ožujka 2020. u Bazilici Naše Gospe od Svete Krunice u Fatimi, kard. António dos Santos Marto, biskup biskupije Leiria-Fátima predvodio je molitvu i posvetio Portugal i Španjolsku Presvetom Srcu Isusovom i Bezgrješnom Srcu Marijinom, moleći Isusovu i Marijinu pomoć i zaštitu u trenutku koji svijet sada proživljava.

Na svetkovinu, kad Crkva slavi Navještenje Mariji da će postati Majkom Isusovom, portugalski i španjolski biskupi molili su Njezin zagovor za „izravne i neizravne“ žrtve pandemije koja nas pogađa; za „zdravstvene djelatnike, neumorne u svojim naporima pomaganja bolesnima“; za „vlasti, u njihovim naporima pronalaska rješenja“ i „za sve nas i naše obitelji“.

„Crkva hodočasnica na zemlji, u Portugalu i Španjolskoj, narodi koji su Tvoji, gleda Tvoj otvoreni bok, Tvoj izvor spasenja i vapi: u ovom času jedinstvenom u povijesti, budi u pomoći svojoj Crkvi, nadahnjuj upravitelje naroda, poslušaj siromašne i ožalošćene, podiži ponižene i ugnjetavane, izliječi bolesne i grješnike, podiži pale i obeshrabrene, oslobodi zle i zatočene, i oslobodi nas od pandemije koja nas pogađa”, rekao je kardinal Marto u molitvi posvete dviju zemalja, kojima su se pridružile i Albanija, Bolivija, Kolumbija, Kostarika, Kuba, Slovačka, Gvatemala, Mađarska, Indija, Meksiko, Moldavija, Nikaragva, Panama, Paragvaj, Peru, Poljska, Kenija, Dominikanska Republika, Rumunjska, Tanzanija, Istočni Timor i Zimbabve, od kojih su mnoge od njih usko vezane uz Fatimu i njezinu Poruku.

Od Srca Isusa Krista, „liječnika duša”, kardinal Marto molio je „zagrljaj” zaštite i utjehe za „djecu, stare i ranjive osobe, za liječnike, medicinske sestre, zdravstvene djelatnike i volontere”, moleći i za osnaživanja „građanske odgovornosti i solidarnosti”.

Moleći klečeći pred kipom Gospe Fatimske, koji se časti u Kapeli i koji je za ovu prigodu donesen u Baziliku Presvetog Trojstva, portugalski kardinal zazvao je svete Pastiriće, sahranjene u Bazilici Naše Gospe od Krunice u Fatimi, koji su također bili žrtve pandemije, a među njima posebno svetu Jacintu, od čije se smrti obilježava sto godina, koja je proživljavala osamljenost u bolnici u posljednjim trenutcima svog života:

„Posvećujući se Tvom Presvetom Srcu, Crkva se stavlja pod zaštitu Bezgrješnog Srca Marijina koje je oblikovano u svjetlu Tvoga Uskrsa i objavljeno ovdje troje djece kao utočište i put koji vodi Tvome Srcu. Djevice Marijo, Fatimska Gospo od Krunice, budi Zdravlje bolesnima i Utočište svojim učenicima rođenima pod Križem Tvoje ljubavi”, nastavio je kardinal Marto. Molitva je završena molbom: „U ovom jedinstvenom času trpljenja, primi one koji su u pogibelji, hrabri one koji se posvećuju Tebi i obnavljaju svijet i čovječanstvo. Amen”.

Krunicu se molilo na portugalskom, španjolskom, engleskom i poljskom, a sve portugalske i španjolske biskupije bile su posebno povezane u molitvi krunice na nakane cijelog svijeta. Premda je posveta bila pripremljena za dvije države Pirinejskog poluotoka, u posljednja dva dana druge dvadeset i dvije biskupske konferencije sa svih kontinenata, kao i brojni vjernici iz čitavog svijeta, pridružili su se ovoj molitvi iz Fatime koja je izravno prenošena na brojnim televizijskim, radijskim i internetskim kanalima, u suradnji s Fatimskim svetištem i TV Canção Nova. Samo na YouTube kanalu Fatimskog svetišta u izravnom prijenosu ostvareno je 49 000 praćenja.

Portugalska inicijativa nastala je kao molba jedne laičke skupine koja je prikupila na tisuće potpisa, te su molbu uputili Portugalskoj biskupskoj konferenciji. Ona je zatim tražila mišljenje svih portugalskih biskupa koju su prihvatili molbu, povjerivši kard. Antóniju Martu da obznani i predvodi molitvu.

Izvor: www.infocul.pt/

Parlamentarni izbori 2020.

Možda vas zanima:

Procesija s kipom Gospe Fatimske i relikvijama

Procesija s kipom Gospe Fatimske i relikvijama

I ove godine na blagdan Gospe Fatimske, u petak 13. svibnja 2022., održat će se javna procesija s kipom Gospe Fatimske i relikvijama mnogih svetaca. Procesija počinje u 17.30 sati pred zagrebačkom Katedralom. Nakon što je Sveti Otac ove godine...

Otkriće o svetom Josipu, zaštitniku Hrvatske

Otkriće o svetom Josipu, zaštitniku Hrvatske

Sveti Josip zaštitnik je Hrvatske od 1687. godine kada je Hrvatski sabor o tome donio službenu odluku. Tekst te saborske odluke nalazi se, među ostalim, i na službenim stranicama Hrvatskog sabora i navodno glasi ovako: „Sveti Josip, Krista...

Nove mjere Stožera – udar na zdrav razum?

Nove mjere Stožera – udar na zdrav razum?

Zaoštravanje epidemioloških mjera i restrikcija koje nam je danas svečano najavio i obznanio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske novi je dokaz one stare mudrosti da se glupost nikada ne umara. Od početka pandemije korona virusa veliki dio...

Vigilare obranio slobodu govora i prava katoličkih vjernika

Vigilare obranio slobodu govora i prava katoličkih vjernika

Nakon naloga Vrhovnog suda za izuzećem sutkinje Sandre Artuković Kunšt zbog ideološke (lgbt) pristranosti iz postupka udruge „Dugine obitelji protiv Vigilare“ i ukidanja prvostupanjske presude zbog „bitne povrede odredaba parničnog postupka“ i...

Građanski odgoj – roditelji, oprez!

Građanski odgoj – roditelji, oprez!

Zagrebački gradonačelnik Tomašević i njegov 'Muzemo', vrlo će brzo u gradske osnovne škole uvesti građanski odgoj i obrazovanje i to, kako su najavili, prema riječkom modelu, a možda i još liberalniji. Takvim programom građanskog odgoja potkopavaju...

Parlamentarni izbori 2020.