Predmet „Vigilare protiv Ive Josipovića“

16. 07. 1919. | Vijesti, Priopćenja, slider

Krajem lipnja 2019. mediji su objavili vijesti o tome da je Vigilare i/ili Batarelo izgubio protiv Ive Josipovića na Vrhovnom sudu. Vigilare se na tu presudu do sada nije uopće mogao očitovati jer ni sud ni odvjetnici nisu udrugu obavijestili o presudi niti su je dostavili. To, pak, pokazuje da u hrvatskom pravnom sustavu nešto nije u redu.

Glede samog predmeta „Vigilare protiv Ive Josipovića“:

  1. Josipović je vrijeđao pripadnike katoličke vjeroispovijesti

Bivši predsjednik Hrvatske, g. Ivo Josipović, inače poznat kao agnostik te pobornik agresivnog sekularizma, 2017. godine u vrijeme jednog od najvećih katoličkih blagdana – Uznesenja Blažene djevice Marije u nebo –  što je i državni praznik, poznat kao Velika Gospa, dao je nekoliko javnih izjava na društvenim mrežama koji su vrijeđale katolike

(više: www.proces-josipovic.hr ).

Sudu javnosti ostavljamo da odluči je li u državi koja je većinski, brojčano, ali i kulturno, katolička, takvo ponašanje bivšeg predsjednika republike, dostojno ili nije. Vigilare misli da nije.

  1. Prvi sudski predmet

Ovo je prvi put da je Vigilare, kao organizacija civilnog društva s katoličkom pozadinom, posegnula za pravosudnim rješenjem jedne situacije. Znamo da je bilo onih koji su od početka govorili protiv suđenja, da to nije „katolički“, ali i katolici su obični građani i moraju sudjelovati u društvenom i javnom životu na dobrobit cijelog društva.

  1. Katolici i pravni sustav

Kao katolici imamo pravo, pa čak i dužnost, ako je potrebno, kao svi ostali građani i organizacije civilnog društva, sudjelovati u građanskom životu i posezati za institutima vladavine prava i demokratskog društva u kojem živimo i boriti se za pravdu na zakonit i legitiman način. Bez obzira na činjenicu da poštujemo svaku osobu, to ne znači da moramo podnositi svaku nepravdu u obliku govora mržnje (hate speech) na račun katoličke vjere ili katoličkih vjernika. Dakako, svi imamo pravo na slobodu govora, ali i sve se može pozvati na odgovornost za izgovorenu riječ. Ako sami sebe ne poštujemo kako možemo očekivati da će nas drugi poštivati i vrjednovati ili uopće ozbiljno prihvaćati? Puno je lakše živjeti po stavu „ne vidim i ne čujem“, biti politički korektan, ne suočavati se s protivnicima Crkve i katoličkih uvjerenja.

  1. Senzibilizirati društvo za protukatoličke izjave

Želimo senzibilizirati društvo u Hrvatskoj (naročito među ateistima, sekularistima i elitnim strukturama, političarima i javnim djelatnicima) da nije u redu i prihvatljivo imati protukatoličke predrasude i da ćemo dići glas protiv predrasuda i diskriminacije katolika.

  1. Pozitivni elementi sudskog rješenja
  • Važno je naglasiti da smo bili prisutni na Županijskom sudu u Zagrebu i na Vrhovnom sudu Republike Hrvatske.
  • Iako smo na kraju izgubili predmet, stekli smo bogato iskustvo (iz više razloga) koje će nam biti korisno u budućim pravnim predmetima.
    i) Sud je potvrdio aktivnu legitimaciju građanske udruge Vigilare u ovom postupku. To znači da je tužba protiv Ive Josipovića prihvaćena i da smo kao organizacija civilnog društva dobili pravo sudjelovanja u ime interesne skupine (katolika i građana) u postupku protiv bivšeg predsjednika I. J.
    ii) Sudovi su utvrdili da sporna izjava g. Josipovića „Hrvatska je sekularna država. Nije katolička džamahirija“ može biti uvrjedljiva za pripadnike katoličke vjeroispovijesti. Ali, da prema Zakonu o suzbijanju diskriminacije ta izjava sama po sebi nije dovoljnja da se utvrdi izravna diskriminacija, kako je definira Zakon o suzbijanju diskriminacije.

Nakon ovog slučaja očito je da je Zakon o suzbijanju diskriminacije manjkav i da se u budućnosti mora primijeniti kazneni zakon prema kojemu će lakše biti utvrđena uvrjeda na temelju pripadnosti katoličkoj vjeroispovjesti.

  1. Tužba i pravnici

Gledajući unatrag, treba vrlo otvoreno naglasiti:

  1. Naši odvjetnici, na žalost, nisu se pokazali u najboljem svjetlu. Jedan od glavnih problema bio je taj što su slabo surađivali s Vigilare kao klijentom.

Primjerice, Vigilare kao tuženik uopće nije bio informiran o održavanju prva dva sudska ročišta na Županijskom sudu u Zagrebu, na kojima bismo sigurno bili prisutni. Sveukupno su bila tri ročišta i predsjednik Vigilare, dr. Vice Batarelo, dao je iskaz na trećem ročištu, ali se, uz slab optužni prijedlog od strane odvjetnika, malo moglo napraviti;

  1. Drugi ozbiljan propust bio je kada je Vrhovni sud u našem predmetu protiv I. J. donio odluku već 5. ožujka 2019., naši odvjetnici su presudu zaprimili 12. travnja, a Vigilare je tek iz medija saznao za presudu koja je javno objavljena 23. lipnja 2019. god. Tek nakon upornog inzistiranja, presuda nam je i dostavljena. Zašto je tome tako, ne znamo i nismo dobili objašnjenje.

Za budućnost – Ordo Iuris

Više se nikada u ovako važnim predmetima ne ćemo prepustiti slučajnosti (naročito s odvjetnicima). Moramo imati kvalitetne i profesionalne pravne stručnjake. Ovo nas je nagnalo da što prije pokrenemo projekt „Ordo Iuris“.

Nova i prijateljska, ali neovisna Zaklada za pravnu kulturu Ordo Iuris ubuduće će voditi brigu o pravnim pitanjima i predmetima, pružajući odgovarajuću savjetodavnu i financijsku pomoć onima koji se nađu na udaru protukršćanskih mjera u javnosti, na radnom mjestu ili u medijima.

Na kraju

Sud se ovaj put smilovao g. Josipoviću, no za njega i za druge javne agresivne sekulariste, ovo je opomena da olako ne ponižavaju i omalovažavaju katoličku vjeru i uvjerenja, jer ćemo, od sada kao Ordo Iuris, intervenirati u javni diskurs svaki put kada bude potrebno i koristiti sve pravne mjere da branimo naša građanska prava.

Želim javno zahvaliti još jedan put svim ljudima, naročito više od 4 000 podupiratelja, koji su bili spremni javno svjedočiti u predmetu „Vigilare protiv Ive Josipovića“. Vi ste naša snaga i zajednički ćemo braniti hrvatski katolički i nacionalni identitet.

 

S poštovanjem,

Dr. Vice Batarelo
Predsjednik
Vigilare

Parlamentarni izbori 2020.

Možda vas zanima:

Procesija s kipom Gospe Fatimske i relikvijama

Procesija s kipom Gospe Fatimske i relikvijama

I ove godine na blagdan Gospe Fatimske, u petak 13. svibnja 2022., održat će se javna procesija s kipom Gospe Fatimske i relikvijama mnogih svetaca. Procesija počinje u 17.30 sati pred zagrebačkom Katedralom. Nakon što je Sveti Otac ove godine...

Otkriće o svetom Josipu, zaštitniku Hrvatske

Otkriće o svetom Josipu, zaštitniku Hrvatske

Sveti Josip zaštitnik je Hrvatske od 1687. godine kada je Hrvatski sabor o tome donio službenu odluku. Tekst te saborske odluke nalazi se, među ostalim, i na službenim stranicama Hrvatskog sabora i navodno glasi ovako: „Sveti Josip, Krista...

Nove mjere Stožera – udar na zdrav razum?

Nove mjere Stožera – udar na zdrav razum?

Zaoštravanje epidemioloških mjera i restrikcija koje nam je danas svečano najavio i obznanio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske novi je dokaz one stare mudrosti da se glupost nikada ne umara. Od početka pandemije korona virusa veliki dio...

Vigilare obranio slobodu govora i prava katoličkih vjernika

Vigilare obranio slobodu govora i prava katoličkih vjernika

Nakon naloga Vrhovnog suda za izuzećem sutkinje Sandre Artuković Kunšt zbog ideološke (lgbt) pristranosti iz postupka udruge „Dugine obitelji protiv Vigilare“ i ukidanja prvostupanjske presude zbog „bitne povrede odredaba parničnog postupka“ i...

Građanski odgoj – roditelji, oprez!

Građanski odgoj – roditelji, oprez!

Zagrebački gradonačelnik Tomašević i njegov 'Muzemo', vrlo će brzo u gradske osnovne škole uvesti građanski odgoj i obrazovanje i to, kako su najavili, prema riječkom modelu, a možda i još liberalniji. Takvim programom građanskog odgoja potkopavaju...

Parlamentarni izbori 2020.